Fejbőrünk több szempontból is különleges bőrfelület. Ez a szőrrel és mirigyekkel dúsan borított terület fokozottan érzékeny a megbetegedésekre. A hajhullás, hajritkulás, kopaszodás,a túlzott zsírosodás mellett a korpásodás is „megbetegedésnek” számít.

Napjainkban gyakori tünet a hajas fejbőr – sok gondot okozó – korpásodása.   Becslések szerint a felnőttek kb. 60%-a küszködik a problémával. A ruhán, a vállon állandóan megjelenő kisebb-nagyobb hámsejtcsoportok, a fejbőr viszketése, súlyosabb esetben kipirosodással járó gyulladása megkeseríti a hétköznapokat. Annyira általános ez a panasz, hogy sokan nem is tartják kórosnak.  

Korpásodásról akkor beszélünk ha a fejbőr elhalt sejtrétege pikkelyszerűen, szabad szemmel is jól érzékelhető módon válik le.

A korpásodás és a hámlás ugyanannak a folyamatnak a látható jelei. A bőr felső rétege a hámréteg, mely több sejtrétegből áll. A hámsejtek a legalsó rétegben „születnek”, és körülbelül 28 nap alatt vándorolnak a legfelső szarurétegig, ahol normális esetben észrevétlen hámlás formájában leválnak a testfelszínről. Ha ez a sejtvándorlás valamilyen ok miatt felgyorsul, nagyobb sejtcsoportok válnak le együtt, ezeket mi korpának, szarupikkelynek látjuk.

A korpásodás  oka lehet a bőr kiszáradása valamilyen – nem megfelelő – fejbőrápoló termék (sampon, hajszesz, hajlakk, festék, stb) használatától vagy akár  vitamin-, ásványianyag hiánytól.  Száraz korpásodás  esetében a fejbőr mikroflórája felborul, ezáltal nem működik a bőr védelmi rendszere. A bõr száraz pikkelyszerû darabokban válik le. A fejbőrön található szarulemezkék nem zsíros tapintásúak, gyorsan leválnak a bőr felületéről. A korpa száraz fejbõrön szürke vagy szürkésfehér, könnyen morzsolható. Zsíros korpásodás esetében a fejbőrön található korpalemezkék zsíros tapintásúak, hozzátapadnak a fejbőrhöz. A beteg heves viszkető érzésről panaszkodik. Ha a zsírral átitatott korparéteg hosszabb ideig a hajas fejbőrön marad, a bőrlégzés lassul, amely a hajnövést is gátolja. Abban az esetben, ha felborul a szervezet mikrobiológiai egyensúlya  - pl.: antibiotikum szedés után, túl savas táplálkozás, sok édesség fogyasztás esetén – a test külső felületén is erősebb a hajlam a gombák elszaporodására.

 „Szárazságtünet” mutatkozik – mind a test valamely részén, mind a fejbőr területén – abban az esetben is, ha a szervezetben elszaporodnak azok a  gombák, melyek normális mennyiségben nem okoznak problémát.. Ilyen a már jól ismert – sarjadzó - candida gomba, de lehet akár a nehezebben megállapítható fonalas szerkezetű penész gomba.  Ez esetben kevés lehet csupán a fejbőr kezelése. A gyors és maradandó eredmény eléréséhez belsőleg is szükség van segítségre. Legbiztonságosabb az okfeltáró vizsgálataink alapján összeállított személyre szabott terápia.

LELKI OKOK

A korpásodás felhívja a figyelmet arra, hogy valamilyen belső egyensúlyzavar áll fenn, aminek kialakulásában szerepet játszanak - a szervi megbetegedések mellett - a személyiség pszichés egyensúlyának felborulása is.

Ez a mértéktelen szaruképződés, „ páncélképződés” lelkileg a sebezhetőségtől való félelemmel kapcsolatos, hiszen élettelen szarukérget von maga köré a korpás fejbőrű ember. Abból, hogy melyik területen  képződik  korpa – ha nem egyenletes az egész hajas fejbőr területén - a skalpdiagnosztika segítségével megtudhatjuk, hogy melyik élethelyzetre irányul ez a félelem.



MIT TEHETÜNK?

Figyeljünk minden apró jelzésre, legyen az a haj, a fejbőr vagy a test a szervezet más területe. A betegség felismerésének a titka, hogy időben észleljük a változásokat. Figyeljünk a külső segítő jelekre, mielőtt még súlyosabb lesz a belső probléma. A test külső jelzéseiből a teljes testi-lelki-érzelmi állapot láthatóvá válik.

Bár a haj élettani szerepe csekély, mégis azt mondom, hogy helyes „ápolása” már a gyermekkortól fontos. Figyeljünk a haj és a hajas fejbőr segélykérő jelzéseire, hogy megelőzhessük a nagyobb bajokat, a maradandó, megfordíthatatlan elváltozásokat.

Az egészséges bélflóra helyreállítása, a megfelelő táplálkozás, a hiányok pótlása és a Hair Nice INTENZÍV HAJTERÁPIA komplex csomag módszerei, a benne lévő termékek gyógynövényei ebben az esetben is segíthetnek. A komplex csomagot kérheti  a patikákban és a gyógynövényboltokban egyaránt.

OKFELTÁRÁS

Komplex műszeres mérésünk, skalpdiagnosztikai állapotfelmérésünk fájdalommentesen és azonnal rávilágít a problémák okára, a szervezet rendellenességeire, mely nagy segítséget jelent a terápia irányának meghatározásában. A teljes állapotfelmérő mérés a hormonrendszertől a gócokig, a hiányoktól a kórokozókig minden lehetséges területet átvizsgálva ad átfogó eredményt a szervezet eltéréseiről. Gyorsméréseink részlegesen – igény szerint – adnak eredményt. A Parazita gyorsmérés kiszűri a paraziták, gombák, vírusok, baktériumok kóros jelenlétét, a hiányokat felderítő mérés az  ásványi anyagok és vitaminok szükségességét pontosítja,  a góckereső gyorsszűrés a szervezetben megbúvó gócokat keresi, az ételérzékenység mérés pedig kideríti, hogy melyik élelmiszer okozhat panaszt. A teljes allergiaszűrés a pollenektől az ételekig vizsgálja az allergiát, érzékenységet okozó anyagokat.  

Kis Éva

a Zöld Újság

állandó szaktanácsadója

holisztikus hajgyógyász,   skalpdiagnoszta,

női, férfi hormonegyensúly tanácsadó

Tel.: 06-30/7545417    

www.nicehajgyogyaszat.hu