A Víz Világnapja minden év márciusában kiváló alkalom arra, hogy megálljunk egy pillanatra és elgondolkodjunk. Elgondolkodjunk azon, hogy nekünk miről is szól ez a nap, nekünk mit jelent a víz és hogy miért is kell a víznek világnapot szentelni?!

AZ ENSZ 1993-ban március 22-ét jelölte ki a Víz Világnapja dátumaként, melynek célja, hogy gondolkodásunk középpontjába kerüljön ez a nélkülözhetetlen természeti kincs. Ez a jeles nap minden évben más és más nézőpontból hívja fel figyelmünket a víz alapvető szerepére.

Az UNESCO és az UN-WATER évente egy kiemelt témára fókuszál, amelyhez a Víz Világnap mottója kapcsolódik. A szervezetek témaválasztásukkal minden évben újabb és újabb irányból világítanak rá a fő üzenetre és szembesítenek minket azzal, hogy az élet milyen sok területe kapcsolódik a vízhez. A Világnap szlogenje az emberek figyelmét az édesvíz jelentőségére, valamint az édesvízi erőforrások kezelésének fenntarthatóságára hívja fel, ezen felül minden évben kiemeli a víznek egy bizonyos aspektusát.

A 2019-es nemzetközi szlogen: “Vizet mindenkinek!”

Bár mindannyian tudjuk, hogy a Föld 2/3-át víz borítja - a képlet mégsem ilyen egyszerű. Mindannyiunk feladata, hogy a vizek tisztaságát megőrizzük, hogy nagyobb figyelmet fordítsunk környezetünk védelmére, és a legnagyobb kincs megóvására! A világon évente 20 millió ember hal meg az ivóvíz által közvetített betegségekben - ebből 5 millió kisgyermek; a Föld lakóinak 1/5-e vízhiányos területen él, ahol nem csak az emberek, de az állatok és a növények sem jutnak elegendő vízhez...

Napjaink legégetőbb problémái: az aszályok és az árvizek - ezek egymást sajnos néha erősítve is olyan következményeket okozhatnak, amely az éhínségtől kezdve egészen az elvándorlásig súlyosbítja az ezeket a csapásokat elszenvedő emberek életét! És amíg több milliárd ember a túlélésért küzd - mert nem jut megfelelő, tiszta ivóvízhez - addig nekünk igenis feladatunk van ezzel, nekünk kell megpróbálni közösen tenni értük! Kezdjük el ma, kezdjük el most!!!

Mindannyian olyan világot szeretnénk, ahol minden élet élhet és ahol mindenki számára alapvető jog a tiszta vízhez való hozzáférés!

A mai napon gondoljunk ezekre a fontos információkra, álljunk meg egy pillanatra és holnaptól próbáljunk meg tudatosabban élni. Bánjunk úgy a vízzel, hogy az a következő generációk számára is elérhető „kincs” legyen és tekintsünk úgy a környezetünkre, a Földre, hogy rajtunk kívül még több, mint 7 milliárd 650 millió ember él itt, akinek szintén szüksége van erre a bolygóra és a vízre. Tegyünk meg mától mindent annak érdekében, hogy gyermekeink, unokáink számára is olyan vízkészlet legyen elérhető, ami a mai nap nekünk még a rendelkezésünkre áll; azonban ha ilyen tempóban haladunk és nem figyelünk oda mindannyian akár csak egy picit jobban, hamarosan már csak utópisztikus gondolat és ködbe veszett vágy marad.

A Magyar Víziközmű Szövetség

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!