A köles több mint 10 000 évvel a rizs elterjedése előtt a kínaiak legfőbb terménye volt. Németország területén már a Római birodalom idejében is termesztették. 10 dkg köles összesen 550 mg kovasavat tartalmaz -  ami egy szilícium-vegyület - és fontos szerepet játszik a csontképzésben és a kötőszöveteink rugalmasságát és ellenálló erejét fokozza. Ezen kívül sok más ásványi anyagból is bőségesen tartalmaz ez a gabonaféle: vas, magnézium, foszfor, kálium, cink, és még sorolhatnánk.

A köles jótékony hatásai:

- könnyen emészthető, az egyetlen lúgos vegyhatású gabona.
- a köles gyakorlatilag gluténmentes termék, ENNEK ELLENÉRE a kölesgo-lyókat csak akkor fogyaszthatják a lisztérzékenyek is, ha garantálni tudjuk, hogy a termékek semmilyen módon nem szennyeződhettek gluténnel!
- A magas kovasav tartalom eredménye a friss, sima bőr, ragyogóan egészséges és erős haj.
Mivel a kovasav növeli a szövetek rugalmasságát, érdemes rendszeresen fogyasztani a következő betegségek bármelyikében szenvedőknek: a kötőszöveti gyengeség, visszeresség, aranyér, porckorong sérülések, tartási problémák, vérellátási zavarok, szédülés, fáradtság, ekcéma, ízületi sérülések, ízületi gyulladások, és allergiás panaszokkal küszködőknek.
- A kovasav a fluorral együttesen gondoskodik az egészséges fogakról és az erős körmökről.
- Magas B-vitamin tartalma miatt kiemelkedően jótékony hatást gyakorol az idegrendszerre.
- Magas vastartalma miatt (10dkg-ban 6,8 mg vas van) vashiány okozta vérszegénységben hatékony lehet a fogyasztása.
- Szintén a kovasav tartalmának köszönhető, hogy megakadályozza az érelmeszesedést és visszaadja az elváltozott erek rugalmasságát, javítja ezzel a vérellátást és normalizálja a magas vérnyomást. Egyúttal a kovasav megállítja az erek további meszesedését. 
- Kisebb arányban diétás rostokat, cellulózt, hemicellulózt, lignint, vízoldékony rostokat, pektint is tartalmaz, melyek elősegítik a normális bélműködés helyreállítását.
- A népi gyógyászatban ezeken felül még a szem és a lép gyógyszerének tartják, de vércukorszint-szabályozó, immunerősítő és rákmegelőző hatása is ismert.