(TV- és rádióadók, elektromos vezetékek és gépek, UV sugárzás, mobil és drótnélküli telefonok, WIFI, Röntgen-, radioaktív sugárzás)

Gyakran felmerülő kérdés, hogy milyen jelentős haszonnal jár a gyógygomba és apigenin kivonatok hosszú távú szedése. A kivonatok alkalmasak az emberi szervezetet az ártalmas környezeti hatások széles skálájával szemben ellenállóvá tenni. Nem csak a mikroorganizmusokkal szemben (pl. vírusok, baktériumok) teszik ellenállóvá a szervezetet, hanem képesek az elektromágneses sugárzás káros hatásait is csökkenteni, ill. azt megelőzni.

A svéd Örjan Hallberg vizsgálta talán történetileg legbehatóbban az elektromágneses sugárzás veszélyeit. Svédországban 1955-ig a rosszindulatú bőrrák, a melanoma gyakorlatilag ismeretlen betegség. A TV és rádió elterjedésével a melanoma halálozási arányok hirtelen megnövekedtek. Nem csak az UV sugárzás felelős a melanoma kialakulásáért. A melanómához hasonlóan az emlőrák valószínűsége is nagyobb ott, ahol sűrűbbek a rádió és TV antennák. A melanoma – egyébként általában a napsugárzástól védett helyeken – nőknél a csípőn és a combon, férfiaknál a törzsön alakul ki leggyakrabban.
Hallberg a mobiltelefon technológiák káros hatásait is behatóan vizsgálta. Svédországban a 2. generációs mobiltelefon hálózatot 1997-ben, a 3. generációs hálózatot 2001- ben vezették be. Az első digitális TV adó 1997-től üzemelt, ugyanettől az időponttól működtek az első internetes hot-spotok is. Svédországban 1997 után hat év alatt a megbetegedett emberek száma több mint megkétszereződött, 125000 – ről, 300 000 –re nőtt. 2000- től az arcon és a fejen (azokon a részeken, ahol a mobiltelefont használjuk) a melanoma előfordulása hirtelen elkezdett nőni az 50 év alatti embereknél. 2000-től az idősebb korosztálynál az agyrák előfordulása hirtelen elkezdett növekedni, ezt megelőzően az hosszú ideig csökkenő tendenciát mutatott. 2001 és 2007 között a szívproblémákkal született gyermekek száma csaknem megkétszereződött és a trend továbbra is növekedést mutat. 1997- től a torokrák előfordulásának valószínűsége is jelentősen és folyamatosan növekedett, az időseknél a tüdőrák előfordulása emelkedett jelentősen ettől az időponttól. 1997-től a prosztatarák előfordulása minden korosztálynál hirtelen elkezdett növekedni. 2004-ig a prosztatarák az 1997-es érték tízszeresére növekedett! 1997- után az emlő és a szívműtétek utáni felépülési idő is jelentősen növekedett. 1998-tól az Alzheimer betegség miatt bekövetkező halálozási arányok hirtelen elkezdtek növekedni, 10 év alatt ez a szám 300% -al nőtt. 1997 –től a depresszióban szenvedő fiatalok száma is jelentősen növekedett, valamint a fiatal lányok öngyilkossága, ill. öngyilkossági kísérleteinek előfordulása is 2001-ig 30%-al szaporodott.
Közismert az elektromos berendezések, vezetékek, magas feszültségű távvezetékek leukémia keltő hatása. Az USA-ban történeti elemzésben mutattak rá az elektromosság leukémiát előidéző hatására. A tanulmány végkövetkeztetése, hogy 75%-a a gyermekkori akut limfoblasztikus leukémiának és 60%-a az összes gyermekkori leukémiának megelőzhető lenne.
A történeti tanulmányok mellet számos méréseken alapuló tanulmány igazolta az elektromágneses mező leukémia keltő hatását.
Számos tanulmányban kimutatta, hogy nem csak a mobiltelefonok, hanem a drótnélküli, otthoni „vonalas” telefonok is jelentősen elősegítik az agyrák kialakulását. Azok az emberek, akik 20 éves koruk előtt már mobiltelefont használtak, ötször nagyobb eséllyel kapnak életükben agyrákot. Ugyanez a rizikó otthoni, drótnélküli telefonok esetében négyszeres!
A rákbetegségek mellett számos más egészségügyi problémát is okozhat a mesterséges elektromágneses sugárzás. Magyar kutatók kimutatták, hogy a mobiltelefon használat terméketlenséghez vezethet.

Terhes nőknél az otthoni nagyobb elektromágneses mező akár ötszörösére, hatszorosára növelheti a korai elvetélés esélyét.
Ha az anya gyermeke születése előtt és után mobiltelefont használ, 50-80%-al valószínűbb, hogy a megszületett gyermek magatartásproblémákkal, emocionális és hiperaktivitás problémákkal, koncentrációs nehézségekkel fog küzdeni még az iskolás kor elérése előtt.
Szerző: Varga Gábor Dipl.-Kfm.
Internet: www.apigenin.hu