A cékla az egyik legegészségesebb zöldség. Tele van antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal, sok vasat, kalciumot, magnéziumot tartalmaz, bővelkedik vitaminokban

Segít a rák megelőzésében

A cékla színe a piros pigmenteknek köszönhető, amelyek betacianin néven ismertek. Egyes kutatások szerint a betacianin védelmet nyújt bizonyos rák fajták, a máj-, a vastagbél és a bőrrák ellen. Állatkísérletek bizonyítják, hogy a céklalé mutáció gátló. 

Méregtelenítő és zsírégető hatása van

A cékla erős májtisztító hatással bír, a máj pedig az egyik legfontosabb szerv a méregtelenítéshez. A cékla erősíti a bélrendszert is, a benne lévő betain pedig segíti a zsírok lebontását, ezért zsírégető hatása is van. Ha sárgarépával és uborkával fogyasszuk, még inkább segít a zsírt lebontani.

Vérnyomáscsökkentő 

A cékla nitrátban gazdag. Az emberi szervezetben a nitrát nitrogén-oxiddá alakul, amely segít kitágítani az ereket. 2-2,5 deci céklalé fogyasztása órákra rendbe teheti a vérnyomásodat.

Javítja az állóképességet

A cékla magas nitrát tartalmának jótékony hatását edzés közben is érezheted, ugyanis a zöldség javítja a test oxigén felhasználását, edzés közben később érzed fáradtnak magad. A cékla a renegerálódást is segíti.

Kiváló bőrproblémákra

A cékla C-vitaminban gazdag, ennek köszönhetően hatékonyan felveheted a harcot egy pohár céklalével a pigmentációk és különböző bőrfoltok ellen. Igyál meg naponta egy pohár céklalevet és tapasztalni fogod a változást.

Gyulladáscsökkentő

A cékla a betain tartalamának köszönhetően hatékony gyulladáscsökkentő is. Megvédi a sejteket, a belső szerveket,  rendszeres fogyasztása betegség megelőző hatással is bír. A céklalé influenza és meghűlés ellen is hatásos, mivel gyorsan aktiválja az immunrendszert.

Vérszegénység ellen is gyógyszer

Kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység, leukémia és malária esetén. Ha valakinek alacsony a hemoglobin szintje, akkor ajánlatos céklát fogyasztania. A célkának magas a vas és a folsav tartalma, ami jótékony hatással van a vérképzésre. Ráadásul a szervezet a könnyebben veszi fel a céklából a vasat, mint más növényből.

Tudta, hogy kiváló  ételszínezék?

Akár a főtt, akár a nyers céklát lereszelve, majd a levét kinyomkodva készíthetünk pink-ételfestéket. A céklának nincs jellegzetes íze, ezért a levet nyugodtan használhatjuk akár süteményekbe is. Természetes színezékként megjelenik az ipari felhasználásban is. Ha E162-őt olvasunk egy élelmiszercímkén, akkor tudjuk, hogy ez a céklából kivont természetes színanyag, ami ráadásul sejtvédő hatással is bír.

A cékla furcsa jellegzetessége, hogy rózsaszínre, illetve vörösre színezheti a vizeletet és a székletet. A jelenség ártalmatlan: azoknál fordul elő, akiknek a szervezetéből hiányoznak a cékla vörös színét adó betain lebontására képes baktériumok. Egy-két nap után ez a hatás elmúlik.