Az eszköz egy úgynevezett body-on-chip, mely azt utánozza, ahogyan egy gyógyszer áthalad a beteg szervezetén – így a folyamatból teljesen kihagyhatók az élő állatok. A műanyag eszköz a maga nemében páratlan, és az öt részegysége öt emberi szervet tud imitálni: a szívet, a tüdőt, a májat, a vesét és az agyat. Ezek ráadásul olyan csatornákkal vannak egymáshoz kötve, amelyek az emberi vérkeringést utánozzák – ebbe lehet az új gyógyszereket is bevinni.

Az orvosi eszköz PET-vizsgálattal készít részletes 3D-s képeket arról, hogy mi zajlik az egyes „szervekben” – írja a The Guardian.

Liam Carr, az új body-on-chip feltalálója elmondta: ez az első olyan eszköz, melyet kifejezetten a gyógyszereloszlás mérésére terveztek, és olyan szervimitációk is vannak benne, amelyek kellően nagyok ahhoz, hogy mintázzák a matematikai modellekhez szükséges gyógyszerfelvételt. Voltaképpen azt mutatja, hová jut el egy új gyógyszer a szervezetben, és meddig marad ott. Mint Carr megjegyzi, ez a platform teljes mértékben rugalmas; olyan különböző emberi betegségek vizsgálatában bizonyulhat hasznosnak, mint a rák, az immun- vagy keringési betegségek, de a neorudegeneratív problémák esetében is alkalmazható lehet.

Az előnyök azonban nem állnak meg annál, hogy ki lehet hagyni az állatkísérleteket a gyógyszerfejlesztés korai szakaszában – olcsóbb és gyorsabb is lehet a folyamat az eszköz által, ami akár oda is vezethet, hogy a jövőben egy új készítmény sokkal gyorsabban lehet elérhető egy adott betegség kezelésére.