2024. január 1-től indul a kötelező visszaváltási rendszer, amely a 0,1-3,0 literes űrtartalmú műanyag, fém vagy üveg csomagolású italtermékeket érinti. Ennek eleget téve megérkeztek a boltokba a PET-palackok ás alumíniumdobozok visszaváltására is alkalmas automaták, csak éppen nincs mit visszaváltaniuk. 


Ennek oka, hogy az italgyártók június 30-áig haladékot kaptak a visszaváltható palackok használatára, miközben a törvény kötelezte a rendszert működtető MOHU MOL Zrt.-t, hogy január 1-ig helyezzék ki a gépeket.
Szóval egyelőre dologtalanul álldogálnak a vadonatúj visszaváltó automaták, mert nincs mit beletenni, a boltokban ugyanis még nincsenek logóval és új vonalkóddal ellátott palackok (a gépek csak azokat veszik vissza).

A MOHU bízik benne, hogy áprilisban már megjelennek azokkal az új vonalkódokkal ellátott palackok az üzletekben, amelyeket vissza lehet váltani. Július 1-étől a forgalmazók már csak olyan palackokat szállíthatnak ki, amelyeken feltüntették, hogy visszaválthatók, és hogy 50 forint termékdíjat kell fizetni értük, akkor is, ha raktárban még van régi palackokból.


A MOHU szerint április közepén már ugyanabból a termékből 2 féle csomagolással találkozhat a fogyasztó a boltok polcain. Forgalomba hozatal idejétől függően olyan termékekkel, amik még nem tartoznak a visszaváltás hatálya alá és olyanokkal, amik már igen. Ezek a termékek a csomagoláson a fenti  piktorgrammal lesznek jelölve.