Egyre gyakrabban elgondolkozunk, hogyan, miképpen tudjuk életünket gazdaságosabbá és egyben környezettudatosabbá tenni. Ennek egyik lehetséges módja, hogy a természet „ajándékát” az esővizet összegyűjtsük és azt a mindennapi életünkben felhasználjuk. E témával kapcsolatban összegyűjtöttem néhány kérdést, mely nap, mint nap felvetődik bennünk.

- Miért érdemes gyűjteni az esővizet?
Földünk édesvíz készlete csökkenőben van, így az esővíz gyűjtésével kettős célt szolgálunk:
- egyrészt az értékes ivóvíz egy részét megtakaríthatjuk
- másrészt hosszabb távon a családi kiadásunkat csökkenthetjük.
Minden áltagos háztartásban naponta és személyenként kb. 150 liter ivóvíz szükséges. Ebből csupán 3 liter szükséges iváshoz és az ételkészítéshez. A háztartási vízszükséglet fele kerti öntözéshez, mosáshoz és WC-öblítéshez szükséges. Erre a célra a lágy esővíz különösen alkalmas. Ezen vízszükséglet esővíz felhasználásával történő kiváltásával egy négytagú család évente akár 80 - 100.000 Ft vízdíjat is megspórolhat.
Így a GARANTIA esővízgyűjtő tartályok költségei már viszonylag rövid idő alatt megtérülhetnek.
- Milyen formái vannak?
Felszíni esővízgyűjtés
Kerti öntözés számára elegendő már a legegyszerűbb megoldás. Az esővízgyűjtőt a felszínen elhelyezve, egyszerűen a ház mellett, az ereszcsatornába becsatlakoztatva kell üzembe helyezni.
Földalatti esővízgyűjtés
Amennyiben egy magas vízigényű nagy kertünk van, vagy az esővizet a házban is szeretnénk hasznosítani, úgy ajánljuk a földbe beépítendő tartályainkat. Mielőtt a tartályunkba folyik a víz, minden esetben szükséges egy előszűrőt beépítenünk. A víz kivételezése a tartályból egy szivattyú segítségével történik.
Házi rendszer számára szükséges egy házi-vízmű automatika, ahol a fogyasztónak az esővíz számára egy külön vezetékes rendszer létrehozásáról kell gondoskodnia. Ha a tartály üres, a házi automatika automatikusan ivóvizet tölt a vezetékes hálózatba. A legjobb vízminősége elérése érdekében ajánlatos egy finom szűrővel ellátott visszacsapó szelepet beépíteni.
- Az esővizet mosásra is használhatom? Hogy működik?
A teljesen mészmentes esővíz, összehasonlítva a többnyire kemény vezetékes vízzel, egyértelműen előnyös. A lágy esővíz alkalmazásával kevesebb mosószer szükséges, vízlágyító hozzáadása nélkül. Így összességében jobb mosási eredményt érünk el és a környezetünket is kíméljük.
- Algásodik-e a víz hosszabb tárolás közben?
Egy földbe beépített tartály ideális az esővíz tárolására, mivel a föld a tartályt a fénytől és a melegtől védi. A víz hőmérséklete a tartályban egész évben mindössze 6 – 8 º C. A sötétségnek és az állandó alacsony hőmérsékletnek köszönhetően egyáltalán nincsenek algák. Így biztosított egy állandó vízminőség.
A felszíni tartályoknál arra kell figyelni, hogy ezek lehetőleg ne legyenek fényáteresztők Az erős vízfelmelegedés elkerülése érdekében fényvédett helyen kell felállítani.
- Mi történik akkor, ha a földbe helyezett esővízgyűjtő megtelik egy hosszabb esős idő után?
A földbe vagy a pincébe telepített tartályt el kell látni egy túlfolyóval, amelyen keresztül a víz egy elvezető csatorna-, vagy egy szikkasztó-rendszerbe tud folyni. A felszíni tartályokat mindig egy ereszcsatorna szűrővel kell összekötni. Ez automatikusan biztosítja a túlfolyás gátlást. Amikor a tartály megtelt, a szűrő lezár, és a további víz automatikusan folyik le az ereszcsatorna rendszerünkön

A fenti termékekről, a felszíni valamint a földbe süllyesztendő esővízgyűjtők, szikkasztórendszerek teljes körű választékáról részletes információ az alábbi elérhetőségen kapható:

„SUNI” Service Universal Kft
1105 Budapest, Kelemen u. 25.
Tel: 1-261-4120,
E-mail: sinka.mihalyne@suni-kft.hu,
www.suni-kft.hu

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!