Ebben a fejetlen, stresszes világban azt se tudjuk, mi történik, mi történhet velünk és a világunkkal. Bele is betegedhetünk. Mi az oka a betegségeknek? Egyrészt nincs szinkronban a fejünk és a testünk. Másrészt elvesztettük a Kulcsot, amelynek segítségével kapcsolatba tudnánk lépni a testünkkel, mint 4-5 éves korunkban. Ez a sorozat a szinkrogimnasztikáról és a Kulcs módszerről szól. Egyszerűen, közérthetően. Haszáj Alijev doktor módszere.

 

A Kulcs lehetővé teszi, hogy megtalálja önmagában azt az állapotot, amelyre önnek szüksége van a probléma megoldásához

 

Miért fontos ez?  

 

Mert ihlet nélkül, amint tudják, nem lehet verset írni, аz összes erő mozgósítása nélkül nem ugorhatunk rekordot! Amikor minden egyéb körülmény egyforma, az nyer, aki jobban tudja irányítani a saját állapotát, mert a stressz blokkolja a tudat szabadságát, körkörös ciklusba zárva a problémára figyelést.  

 

Azt megállapítani, hogy jelen van-e bennünk a stressz, egy egyszerű kérdés feltételével lehet:

 

 

Tudok-e azon gondolkodni, amin szeretnék, vagy a gondolataim állandóan visszatérnek a felzaklató témára? A stressz akkor kezdődik, amikor ön nem képes szabadon irányítani a figyelmét.

 

 

Példa

 

 

Beszélgetünk. Beszélgető társam mintha értene mindent, amiről beszélünk, bólogat.
Nehéz meghatározni, hogy ért-e, vagy sem, amikor bólogat.
Amikor pedig a stressz elmúlt, hirtelen felnéz, és azt mondja:
- Önnél képek vannak a falon!
- Maga még nem látta?

 

Hogyan lehetett volna észrevenni, meghallani vagy megérteni a stressz jelenlétét?  Az agy küzdött a feszültséggel és a figyelem be volt szűkülve.
Stressz esetén a gondolatok kaotikusak vagy a figyelem be van szűkülve, mivel kapcsolódik a domináns stressz tényezőhöz, amely rögzíti a figyelmet a helyzet lehetséges negatív kimenetelein.

Sztanyiszlavszkij a híres rendező megkért öt színészt, hogy emeljenek fel és tartsanak a kezükben egy nehéz zongorát, és amíg tartották azt, nem voltak képesek a feszültség miatt kapcsolni, hogy mit válaszoljanak egyszerű kérdésekre. Аmint letették a zongorát, a fejük is működni kezdett!

 

 

 

A Kulcs segítségével önök megtanulják, hogyan tegyék le ezt a „zongorát” a fejükben bármely pillanatban.
Konsztantyin Sztanyiszlavszkij és Mihail Csehov azért nagy rendezők, mert értették, hogy az idegi-izomfeszültségek levétele az, ami felszabadítja a tudatot! Mivel az idegi-izomfeszültségek a kifejezői a lélek és a test közötti konfliktusnak.     

 

A Kulcs módszer lehetővé teszi:

1. Hogy gyorsan meghatározzuk, össze van-e ön szorítva (görcsöl-e), vagy készen áll az eredményes cselekvésre; 
2. A gyors felszabadulást (a fogások az idegi beszorítottság levételére úgy hatnak, mint «egy féldeci a bátorsághoz», de mindenféle alkohol nélkül);
3. Az alkotó és a fizikai munkaképesség javítását még szélsőséges helyzetekben is;
4. Kiegészítő tartalékok bevonását bonyolult helyzetekben és nem szokványos megoldások keresésekor; 
5. A lekapcsolódást bizonyos problémákról; 
6. Kontrollálni a félelmet, valamint a fájdalmat;
7. Gyorsan helyreállítani az erőt még kényelmetlen feltételek esetén is; 
8. Tanácsot adni önmagunknak, és főként végrehajtani azt;
9. Kapcsolat kialakítását még akkor is, ha a beszélgető társ «problémás»;
10. A személyek közötti viszonyok harmonizálását;    
11. A rejtett alkotó-, illetve más kívánatos képességek felszabadítását;
12. Kigyógyulni neurotikus rendellenességekből;
13. Jobban és gyorsabban kialudnia magát.  

 

 

 


Armen Dzsigarhanyjan híres oroszországi színész, rendező és doktor Haszaj Alijev meg vannak győződve arról, hogy a belső szabadság az alapja az egészségnek és az ember sikerességének. A nagy emberek belül szabadok. Van, aki maga jut el eddig, fizetve tehetséggel, egészséggel, élettel, de jobb gyorsabban megtanulni azt, elsajátítva a felszabadítás és regeneráció fogásait, hogy még tehetségesebb lehessen és még érdekesebb alkotó életet élhessen. Erre szükségük van a színészeknek és rendezőknek, művészeknek és pedagógusoknak, sportolóknak és természetesen a különböző veszélyes foglalkozású személyeknek is. 

 

 

A Kulcs első sorban lehetővé teszi a gyors felszabadulást, és ezáltal megnöveli a hitet önmagunkban, gyorsabban és jobban irányítás alá vonva a saját állapotunkat.  

Képes-e a Kulcs segíteni egy idegen nyelv vagy egy szakma elsajátításában?

A kérdésre kérdéssel válaszolunk: ki tanul jobban és gyorsabban, vagy sajátít el egy új szakmát, és alkalmazkodik az új körülményekhez? Egy beszorított, sarokba szorított, vagy egy felszabadított valaki? A válasz természetesen csak egy lehet: a felszabadult! 
Kiderült, hogy könnyebben és gyorsabban tudnak leszokni a dohányzásról, vagy megszabadulni más függőségektől azok a személyek, akik kevésbé feszültek, és képesek a beszorítottság feloldására. Kifejezetten ők tanulják könnyebben az idegen nyelveket, vagy gyorsabban alkalmazkodnak új körülmények között, érnek el csúcsokat új tevékenységükben.
Ők azok, akik másoknál gyakrabban “repülnek” álmukban, képesek felébredni akkor, amikor kell, ébresztőóra nélkül, valamint futás közben átélték “az átbillenést a holtponton”.  Ők azok, akik könnyen el tudnak lazulni meditáció közben, első sorban ők győződnek meg a jóga, a chi-kung, autogén tréning és a torna gyakorlatainak hasznosságáról.   
Teszteléskor a Kulcs stressz tesztje segítségével ők mutatják a legjobb képességeket az adott módszer gyors elsajátításában.
Pedig a Kulcsra nagyobb mértékben kifejezetten azoknak van szükségük, akik feszültebbek, összenyomottabbak, akik részére a többi módszer kevéssé elérhető.

 

 

Birtokolva a Kulcsot könnyebben és gyorsabban lehet tanulni, gyakorolni, gyógyulni, szabadulni a függőségtől, munkálkodni a saját jellemen, elérni a kívánt eredményeket bármely tevékenységben, több érdekes ideát generálni, valamint optimálni аz irányítási folyamatokat és a kölcsönös együttműködést a korporáció különböző szintjein, megnövelni a munka termelékenységét és javítani a termék minőséget.  

 

 

 

Miért csak egy részét használjuk agyi képességeinknek?

 

 

Ha az ember természete szerint alkotó, és az emberi agy a természetben a legtökéletesebb, univerzális, gyorsműködésű rendszer hihetetlen lehetőségekkel, akkor miért jön létre stressz?
És miért tartják úgy, hogy agyunkat csupán 5 – 10 százalékosan használjuk?
Lehet, hogy azért, mert az agy lehetőségei egy részének az a rendeltetése, hogy csak szélsőséges körülmények létrejötte esetén kerüljön felhasználásra? 

Nem!
Nem, a stressz amiatt keletkezik, mert az agyi lehetőségek egy része blokkolódik, zárolódik.
Amikor az ember határozatlan szituációba kerül, például szúrni kezd az oldala, vagy elszédül, az idegi-pszichikai feszültség hirtelen emelkedése következik be, merthogy a feszültség az a mozgósítás, amely nélkülözhetetlen azon tartalékok bekapcsolásához, amelyekre a probléma megoldásához van szükség.
Az ismeretlenség körülményei között a feszültség átcsaphat túlfeszültségbe – ez már stressz -, ami blokkolhatja az agy alkotó és gyógyító lehetőségeit.
Ezért itt kell tudni csökkenteni a felesleges feszültséget, felhasználva a felszabadítás fogásait, különben az embernél a probléma megoldásához szükséges figyelem beszűkül, és összpontosul a helyzet lehetséges negatív kimenetelén.  
Az agy átgondolt alkotó munkája átvált a már bekészített anyagok – közhelyek – kiadásának üzemmódjába. Az agy blokkolódhat továbbá a félelem, illetve komplexusok által, amelyek túlfeszültség esetén aktualizálódnak. 
A pszichológiai és fiziológiai blokkok kialakulhatnak már a gyerekkortól kezdve, a nem megfelelő tanulmányok, nevelés, negatív tapasztalat (gyakorlat) eredményeképpen is.

 

 

Hogyan játszódik ez le?

A gyermekek aktívak, kíváncsiak, gyakran „teszik helyre” őket, osztályzatokat adnak nekik, gyakrabban mondanak nekik nemet és azt, hogy nem szabad, ahelyett, hogy dicsérnék őket a jó cselekedetekért. Ők gyakran hallják, hogy dolgozni kell, ki korán kel aranyat lel. Beszélnek nekik a tudomány gránitjáról, a művészet áldozatairól, itt van Van Gogh, aki még a saját fülét is levágta. Hogy valamit elérjünk az életben, nagyon igyekezni kell, stb., ezzel akaratlanul is megundorodva a tudomány, a művészet szeretetétől, a célok magasra helyezésétől.
Így alakulnak ki a pszichológiai blokkok – a nézetek a saját korlátozott lehetőségeikről.  
Fiziológiai blokkok, leblokkolások lehetnek a szervezet működésének rendellenességei, például izomgörcsök, agyi vérellátás rendellenességei, stb.
A blokkok akadályozzák az agyi átállási folyamatokat - amelyek ahhoz lennének szükségesek, hogy megőrizzük a helyzet egészének érzékelését és bekapcsoljuk a szükséges tartalékokat -, korlátozzák a szabadságot, az alkotó gondolkodást és felborítják az ember egészségét. 

Azokban az esetekben, amikor az élethelyzet, vagy egy alkotói probléma beleütközik egy belső lelki vagy élettani zárba a határozatlanság és időhiány körülményei között, akkor kialakulhat a feszültség ellenőrizetlen növekedése – a stressz.

 

 

A Kulcs újdonsága és egyedisége

A Kulcs – minimális művelet mennyiség a blokkok levételéhez és az irányítható transzhoz, a dominánsok átváltásához.
Ez egy kincs az embereknek, akiknek nincs idejük a hosszas gyakorlatozáshoz.

 

 

Minek nekünk a Kulcs, ha létezik sok más különböző módszer?

A Kulcs azért kell nekünk, mert a létező módszerek - még az oly hatékonyak is, mint a Jóga, chi-kung, NLP és a hozzájuk hasonlóak -, kevéssé hozzáférhetőek az emberek túlnyomó többsége számára, mert sok időt követelnek, de legalábbis jó mestert.
Ezért a létező módszerek nem képesek az emberi kultúra általános elemévé válni, a stressz elleni immunitás tömeges növelőjévé, egy hozzáférhető szerszámmá az önmagunkon történő munkához, amely lehetővé teszi a megkívánt tulajdonságok és képességek fejlesztését.  

Hogyan ne tévedjünk el e különböző módszerek között, és hogyan ne kerüljünk álmesterek hatása alá?
Éppen ezek elkerülésére hozták létre a Kulcs Módszert, amely lehetővé teszi mindegyikünk számára kifejezetten a saját, egyéni fogások kialakítását, amelyek így szemmel látható eredményeket hoznak.  

A Kulcs egyedisége abban rejlik, hogy a stresszt automatikusan távolítja el, mivel a reflexek alapján működik.   

Ez lehetővé teszi a megkívánt eredmények elérését kemény időkorlátok között, és kényelmes feltételek hiányában ott is, ahol más módszerek nem használhatóak. A Kulcs egyedisége még abban is rejlik, hogy a specialista ennek segítségével olyan embernek is képes segíteni, aki nem tud, vagy nem akarja megosztani aggodalmait és problémáit. 

A Kulcs megnyitja a hozzáférést a belső tartalékoknak - amelyek ráadásul hatalmasak - az irányításához, az alkotó és a fizikai potenciálhoz, amely néha megjósolhatatlanul kapcsolódik be a szélsőséges helyzetekben.

 

 

 

A Kulcs Módszer három fő részből áll

 

1. Kulcs Stressz-Teszt - amelyet stressz oldási módszerként is lehet alkalmazni, valamint akár a saját tartalékok irányítására, és a megkívánt tulajdonságok és képességek fejlesztésére.  

2. Az Önszabályozási Csillag – rövid fogások az egyéni Kulcs megkereséséhez, az önszabályozáshoz – minimális mennyiségű művelet a transz automatikus bekapcsolásához, amelyet felhasználhatunk a legkülönbözőbb célokra

3. Rendszeres öt perces Szinkrogimnasztika – öt rövid szinkronizáló gyakorlatból áll, az optimális alkotó és fizikai munkaképesség fenntartásához tetszőleges körülmények között, beleértve a szélsőségeseket is.  

 

 

 

A Kulcs Stressz-Teszt segít meghatározni a belső feszültség szintjét:

- Stresszben van ön, vagy sem?
 - Készen áll-e a sikeres műveletek végzésére, vagy be van szorítva és fel kéne szabadulnia? 


A Teszt szintén segít meghatározni a stressz-állékonyság dinamikáját a Kulccsal történő gyakorlás folyamata során, vagy más gyakorlatok esetén, hasonlóképpen, ahogy a tónusmérővel, vagy a hőmérővel megméri a vérnyomást vagy a testhőmérsékletet.
A Kulcs fogásai segítségével gyorsan elérhető a mozgósítás állapota, a felszabadulás, az egyensúly, a lazítás, a meditáció, és a „küzdelmi” állapot is.
Szemmel látható eredmények érhetők el már az első foglalkozáskor is. Az önkontroll és az önirányítás begyakoroltsága nagyon gyorsan kialakul a Kulcs segítségével.
Minden gyakorlással rövidül a tanulási idő. Kezdetben a Kulcs rövid fogásai kerülnek alkalmazásra, később az állapot önirányításа bekövetkezik a fogások alkalmazása nélkül is.
A Kulcs segítségével gyorsan elérhető a „nirvánának”, „szatorinak”, vagy „megvilágosodásnak” nevezett különleges állapot, amelynek eléréséhez az ismert módszerekkel általában sok hónapos állhatatos gyakorlás szükséges, a gondolkodásmód, és az életmód megváltoztatásával. A Kulcs a legegyszerűbb és hozzáférhetőbb módon segít ezen állapot elérésében, majdnem azonnal, akár a saját lakásának konyhájában is, és nem is kell ehhez elutazni például Tibetbe.  

Mert valójában minden megtalálható magában az emberben.

 

 

 

Szinkrogimnasztika

Nagyon fontos, hogy az önszabályozással, együtt megkapják a legkorszerűbb és legrövidebb öt perces stressz ellenes gyógytornát, amelyet a Kulcs elvei alapján hoztak létre. A Szinkrogimnasztika nevet kapta, mert a titka éppen abban rejlik, hogy a gyakorlatok megfelelnek az egyénnek, mindig az adott ember pillanatnyi állapotával kerülnek szinkronizálásra.  

Az új 5 perces szupertorna robbanásszerűen felszabadít a kötetlenség érzésével, emocionális emelkedéssel és korábban lehetetlennek tartott dolgok végrehajtásának képességével.
Ez az öt rövid gyakorlat az, amelyek mindennapi elvégzése lehetővé teszi, hogy Ön jó alkotó és fizikai formában legyen a nehezítő körülmények ellenére is. A Szinkrogimnasztika különösebb munka nélkül lehetővé teszi a felgyülemlett negatív emóciók és feszültségek elengedését, és 5 perc képes egy fitness-klub, vagy egy uszoda meglátogatásával elérhető hatást, vagy egy szanatóriumi ellátással egyező eredményt nyújtani.
Ez azért lehetséges, mert a Szinkrogimnasztika egyből azt a gyógyító mechanizmust indítja be, amely spontán indul be néha futás, sítúra, aerobic, tánc, meditáció, vagy akár jóga gyakorlatok közben.
A Szinkrogimnasztikának van egy kifejezett gyógyító hatása – megszabadít a neurotikus rendellenességektől, fóbiáktól, függőségektől és pszichoszomatikus betegségektől. 
Ez a rövid általánosan elérhető és a gyakorlati alkalmazásban nagyon könnyű, korszerű torna Oroszországban bekerült az új testnevelési tantervbe a felső tagozatban tanulók számára.
Az öt gyakorlatot külön-külön is fel lehet használni. Ez a meghatározott célok függvénye.
Például a „hát megveregetése kézzel” gyakorlat - felszabadít. Ezért minden felelősségteljes, vagy szélsőséges helyzet előtt az erő és a magabiztosság bekapcsolására lehet alkalmazni.
A „Síző” gyakorlat hasznos az optimális alkotó állapotba vagy a lelki-fizikai egyensúly állapotába kerüléshez fontos döntések meghozása előtt. Segítségével gyorsan megszabadulva a gondolatok hiábavalóságától és kaotikusságától.
A  „Ide-oda forogni” gyakorlat, mint más gyakorlatok is, használható „tehermentesítésre” és „resetelésre” - a felgyülemlett feszültség kisütésére és a pozitív állapot elérésére is.
Figyelem! A gyakorlat felhasználható „malomként” is, amely felőrli a lelki sérülést és minden problémás szituációt, vagy akár rövid ellazító gyakorlat alvás előtt. Ezt teszik az anyák is, a kisdedet ringatva a karjaikban. 
A Szinkrogimnasztika másik két gyakorlata a „Kézlógatás” és a „Könnyed tánc” szintén rendelkeznek a maguk sajátosságaikkal és lehetőségeikkel.     

A sorozat többi része itt található:
https://zoldujsag.hu/szinkrogimnasztika-es-a-kulcs-modszer-1-resz-47633
https://zoldujsag.hu/szinkrogimnasztika-es-a-kulcs-modszer-3-resz-47680
https://zoldujsag.hu/szinkrogimnasztika-es-a-kulcs-modszer-4-resz-47692
https://zoldujsag.hu/szinkrogimnasztika-es-a-kulcs-modszer-5-resz-47716
https://zoldujsag.hu/szinkrogimnasztika-es-a-kulcs-modszer-6-resz-47733
https://zoldujsag.hu/szinkrogimnasztika-es-a-kulcs-modszer-7-resz-47756

 

Folytatjuk!

 

 

Írta: Haszaj Aliev,
magyarra fordította: Székely Sándor,
lektorálta: Bartha Ferenc