A vajvirágfélék családjának tagjai a világ szinte minden táján előfordulnak, kb. 2000 fajuk él a Földön, hazánkban pedig 23 fajuk ismert. A vajvirágfélék egy gazdanövény gyökerén élősködnek, nincs zöld színanyaguk, nem fotoszintetizálnak, hanem a gazdanövénytől veszik át a tápanyagokat és a vizet is szívógyökerekkel. Előfordul, hogy a gazdanövénytől több méterre találjuk meg őket.

Virágzatuk rendkívül változatos, határozásukat a színük, a virágok alatt lévő murvalevelek mérete, a párta és a cimpáinak az alakja határozza meg.

A Csanádi puszták Királyhegyesi- puszta nevű területén két szádorgó fajjal találkozhatunk június elején. Az egyik a bókoló vajvirág, mely a sziki üröm gyökérén élősködik. Több száz tövet találtunk a gazdanövénye közvetlen szomszédságában, több esetben 10-15 növény is volt egymás mellett. A füzér virágzata sűrű, a virágok pártája lilás színű. A szára barnás színezetű, sűrűn pikkelyleveles, 15-20 cm magas.

A másik vajvirág fajt pedig egy bókoló bogáncs mellett találtuk, mely a recés vajvirág volt. Több színváltozatú egyed is előfordult egymás mellett a vajsárgától a bíboros színűig. Mérete az előzőnél magasabb, 30-35 cm-es volt. Az egyes virágok pártája 15-25 mm hosszú, míg az előző fajé 10-15 mm-es.

A Tompapusztai löszgyepen és a Csorvási löszgyepen szintén találkozhatunk júniusban a nagy vajvirággal, mely imolafajokon élősködik, ezeken a gyepeken az itt élő töviskés imolán. Ez a növény is nagyon változatos színű és megjelenésű lehet. Általában világos barna színű példányaival találkozhatunk.

Fotó: Sallainé Kapocsi Judit

Forrás: www.kmnp.hu