A kutyatulajdonosok tudják jól, hogy kedvencük vizelete a kertben elképesztő károkat tud okozni. A kan kutyák elsősorban a tuják, bokrok, fák látványos hanyatlásáért felelősek, míg a szukák a gyepen tátongó sárga foltok okozói.

A kutyák vizelete erősen maró hatású, koncentrált, nitrogénben gazdag folyadék. Ennek köszönhetően perzseléses tüneteteket okoz a gyepen és a növényeken. A rendkívül magas nitrogéntartalom miatt pont olyan, mintha kiborult volna a műtrágyás zacskó és kiégette volna a gyepet. És nagyjából ez is történik. Jellemzően a foltok körül látványosan jobban nő a fű, ahol már a koncentráció nem éget, csak a nitrogén áldásos hatása érvényesül.


Adja magát, hogy a megoldás a koncentráció csökkentése, amit locsolással lehet megtenni. Azonban Ön sem állhat folyamatosan a kutyus sarkában egy öntözőkannával. Azokban a kertekben, ahol van öntözőrendszer inkább a téli időszakban okoz gondot a kutyus, így tavasszal sok esetben csak felülvetéssel rehabilitálható a kert.

Mit lehet tenni a sárga foltok ellen?

Számos termék van a piacon, amelyek a probléma megszüntetését célozzák: különböző itatókövek, tabletták vásárolhatóak, amelyekkel a kedvence vizeletének kémhatását lehet befolyásolni. Ezek azonban kutyánként és fajtánként is eltérő eredményességűek, és sokszor tapasztalható a hozzászokás is.
Ha nem szeretne naponta többször sétálni kutyájával, hogy ne otthon végezze el a dolgát, akkor a kertet kell felkészítenie, ellenállóvá tennie a kutyapisi okozta sokkhatással szemben.

Mivel a probléma fő forrása a túlzott nitrogénkoncentráció, a talajéletben a nitrogénfeltáró baktériumok szaporodását érdemes támogatnia. Ennek eszköze az Esstence Fast Grass kutyás kertbe  nevű növénykondicionáló, ami az Esstence Origo gyepregeneráló képességét ötvözi a speciális formulával, ami a kutyapisi káros hatásait semlegesíti.

Ebben a mikrobiológiai szerben különböző gabonák csíralé kivonata található. A búzafélék egyszikűek, épp mint a fű, így hasonló hormonokkal, vitaminokkal, enzimekkel rendelkeznek. Ez a speciális adalékanyag támogatja a gyep regenerálódását a perzselés okozata sokkot. Az erős talajélet segítségével a nitrogénvegyületek koncentrációja gyorsan lecsökken a kutyapisis területen, így alig vagy kisebb mértékű a fű perzselődése, és gyorsabb a foltok regenerációja.

Rendszeres alkalmazásával nem csak a kutyás balesetek száma csökken le, hanem a gombabetegségek ellen is ellenállóbbá válik a kertje a Fast Grass alapját képző gilisztahumusz kivonatnak köszönhetően.

Hogyan használja a növénykondicionálót?

A foltokra beöntözéssel kell használni, míg a kert egészére preventív permetezéssel 2-3 hetente kell kijuttatni a gyepre és a bokrokra, fűnyírás után az esti órákban ( UV mentes környezetben). A rendszeres permetezésnek köszönhetően a talajban felszaporodnak a nitrogénkötő mikroorganizmusok, így amikor a kutya  pisil a gyepen sokkal kisebb kárt tud okozni. Többé nem kell választani, hogy kutya vagy kert! Táplálja rendszeresen a talajéletet szerves tápanyagokkal és az Esstence Fast Grass-szal, hogy a kertje ellenálló legyen a különböző nitrogéntöbbletből fakadó sokkhatásokkal szemben.

Egészséges, kutyapisi foltoktól mentes gyepet kíván:

Molnár Gábor Éva

www.kertfuvesites.hu

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!