Az alábbiakban olyan okokat sorolunk fel, amelyek az orvosok szerint a leggyakrabban állnak az ijesztő mell-fájdalom mögött. Az okokat sorrendbe állítottuk. A legelső a leggyakoribb, a 10. a legkevésbé jellemző a gyakori tünetek közül.

1. Rosszul illeszkedő melltartó:

Mielőtt százféle permutációt és kombinációt futtatnál le a fejedben a melleiddel kapcsolatos problémákról, tedd fel magadnak ezt az egyszerű kérdést: - Kényelmes a melltartód? A megfelelő melltartó kiválasztása rendkívül fontos a mellek egészsége szempontjából. Ha drótozott, kényelmetlen melltartót viselsz, akkor megerőltető tevékenységek, például edzés stb. során a melleid elkezdhetnek fájni. Menstruáció alatt néha a mellek különösen érzékennyé válhatnak, és ha szűk melltartót viselsz, az szintén fájdalmat okozhat.

2. Ciklikus mellfájdalom

A ciklikus mellfájdalom az, amit akkor érzel, amikor közeledik a menstruációd. Ez a hormonális ingadozások következménye, amelyhez premenstruációs szindróma is társul. Néhány nappal a menstruációd kezdete előtt a hormonok - az ösztrogén és a progeszteron - ingadozása miatt mindkét melled megduzzadhat, és érzékennyé, fájdalmassá vagy akár csomóssá is válhat. Ez a fajta mellérzékenység és fájdalom általában elmúlik, amint a menstruáció véget ér.

3. A terhesség jele

A korai terhességi tünetek általában a menstruáció előtti tüneteket utánozzák. A terhesség korai szakaszában a szervezet sok hormonális változáson megy keresztül, ami miatt a mellek megduzzadhatnak és érzékennyé válhatnak. Ha más korai terhességi tüneteket is tapasztalsz, például hányingert, fáradtságot, kimaradt menstruációt stb. akkor végezz tesztet a terhesség megerősítésére. A mellek fájdalma és érzékenysége általában elmúlik, mire a terhesség második trimeszterébe ér.

4. Fibrocisztás emlőelváltozások

A fibrocisztás emlőbetegség egyfajta nem rákos emlőbetegség, amely potenciálisan kellemetlen tüneteket okozhat. A melleidet vastagabbnak vagy feszesebbnek érezheted, vagy érzékennyé válhatnak a mellbimbók, sőt akár kellemetlenül viszkethetnek is. A fibrocisztás fájdalmak enyhítésére hűvös vagy meleg borogatást alkalmazhatsz, ki kell tapasztalnod, melyik a hatásos számodra, és kerüld a túlzott só és a koffein fogyasztását. Bár a fibrocisztás emlőelváltozások gyakoriak, azonnal fordulj orvoshoz, ha új a fenti tünetek megjelenése mellett csomót is észlelsz.

5. Mellrák

Ne vond le ezt a következtetést a mellfájdalom első jelére, azonban figyelemmel kell kísérned a tüneteket és a lehetőségeket. Segíthet, ha tudod, hogy a mellfájdalom ritkán a mellrák tünete, mivel a legtöbb mellrák nem okoz fájdalmat. A rák okozta gyulladás azonban fájdalommal és járhat. Ha bármilyen fájdalmas csomót észlelsz a melleden, amely néhány napon belül nem múlik el, azonnal fordulj orvosodhoz, hogy kizárhassa a mellrákot.

6. Emlőgyulladás

Az emlőgyulladás, vagy mastitis olyan állapot, amely a tejcsatornák eltömődése következtében alakul ki. Ez egy nagyon fájdalmas mellbetegség, amely leginkább a szoptató nőket érinti. A mellszövet fertőzése vezethet mastitis. Az olyan tünetek, mint a duzzadt mellek, a bőrpír, a mell érzékenysége, a láz és a fáradtság utalhatnak a mastitis. Ha szoptató anya vagy, nagyon fontos, hogy ne hagyd sokáig pangani a tejet a melledben. Ha a baba nem igényli mindet, akkor is fejd le, hogy elkerüld a gyulladást.

7. Ciszták

A mellciszták nagyon gyakoriak. A lebenyekben vagy a csatornákban lévő folyadékok feltöltődése cisztaképződéshez vezethet. A ciszták kialakulhatnak a bőrfelszínhez közelebb vagy sokkal mélyebben is. Ez is egy örökletes betegség, így ha a családodban a nőknek volt már dolguk mellcisztákkal, akkor te is veszélyeztetett lehet. A mellciszták általában jóindulatúak, de egyes cisztákból rák is kialakulhat. Mindenképpen orvosi konzultációt igényel.

8. Gyógyszerek mellékhatása

Egyes gyógyszerek kiválthatják a mellfájdalmat. Ha vérnyomáscsökkentőket, szájon át szedhető szteroidokat vagy antipszichotikus gyógyszereket szedsz, akkor ezek a okozhatják, hogy a melleid duzzadtnak és feszülnek. Ha ezeket a gyógyszereket szeded, és ilyen tüneteket tapasztalsz, fordulj az orvosodhoz és jelezd neki a problémát. Más hatóanyagú gyógyszert fog felírni.

9. Sérülés

Az logikus, hogyha megütöd a melled az fáj. Azonban, ha valamilyen izomhúzódást vagy sérülést szenvedsz például túlzott edzés vagy intenzív fizikai aktivitás miatt, akkor a melleid fájhatnak, még akkor is, ha azok közvetlenül nem sérültek meg. Többnyire az ilyen fájdalmak maguktól elmúlnak, de ha a fájdalom továbbra is fennáll, fordulj orvosodhoz.

10. Fertőzés

Néha egy közönséges fertőzés, például megfázás vagy köhögés is okozhat mellfájdalmat. Bármilyen fertőzés, amely fáradtságot és testfájdalmat okoz, mellfájdalmat is okozhat. Amint a fertőzés elmúlik, a mellfájdalom is alábbhagy.

 

A mellek egészsége rendkívül fontos, mégis gyakran figyelmen kívül hagyjuk. És bár a mellfájdalom számos oka otthon is kezelhető, de ha a  tartósan fennáll, akkor feltétlenül kérjük szakember segítségét. Inkább menjünk feleslegesen orvoshoz, mintsem egyszer túl késő legyen. Ne feledjük, az emlőrák időben felfedezve gyógyítható.