A jelenségről évek óta tud mindenki, de a cselekvéshez egy akkora baleset kellett, amekkorát már nem lehetett szőnyeg alá seperni. 

Múlt júniusban tűz ütött ki a német határhoz közeli Zielona Gora egyik szeméttelepén a nem megfelelő tárolás miatt. A közelben lakóknak most már nem csak a bűz kellemetlen, de az életük is veszélybe került.

Az önkormányzat eddig 20 millió eurót költött a hulladék ártalmatlanítására és a környezeti károk helyreállítására. Ha a talajt is meg akarják tisztítani akkor az tízszer ennyibe fog kerülni. 

    Ez egy ökológiai katasztrófa. A hatóságok semmit sem árulnak el nekünk, csak annyit mondtak, hogy egy darabig ne együnk a kerti veteményesekből. - nyilatkozta  Dariusz Legutowski önkormányzati képviselő.


A képen a Zielona Gora egyik szeméttelepén kigyulladt tároló 

A klímavédelemért felelős lengyel miniszter az Európai Bírósághoz fordult az üggyel kapcsolatban.
"A német hatóságok nem érzik feladatuknak, hogy eltakarítsák a saját szemetüket. Bíróságon kívül akartuk megoldani ezt az ügyet, de sajnos nem sikerült. A testületnek most 3 hónapja van, hogy megfogalmazza az álláspontját" - magyarázta Aleksander Brzózka.

A német környezetvédelmi miniszter erre úgy reagált, hogy az illegális hulladék visszaszállítás a tartományok feladata. Ugyanakkor aggasztó, hogy ennyi szemét áramolhat át a határon. Christopher Stolzenberg azt ígérte, hogy hivatala mindent meg fog tenni a szállítmányok feltartóztatásáért.

Ez már csak azért is fontos lenne, mert sok lengyel város járt úgy, mint Zielona Gora. Ewa Dunal újságíró szerint legalább 400 illegális lerakó üzemel országszerte, ezek közül 140 helyen veszélyes hulladékot is tárolnak.

Egyre több újságíró foglalkozik ezzel a témával és a politikusok sem tudják már elbagatelizálni. Persze minél több telepet leplezünk le, annál több fog máshol létesülni. - írta.

A legutóbbi szemétlerakó-tűz óta annyi változsá történt, hogy a varsói kormány több pénzt ad az önkormányzatoknak a hulladékgazdálkodásra.