Már csak azért is, mert számos jótékony hatása bizonyított, emellett annak is megfelelő elfoglaltságot biztosít, aki valamilyen foglalatosságot, pótcselekvést, vagy csak egy kis csemegét keres.

Kevésbé népszerű rágcsálnivaló, mint mondjuk a napraforgómag vagy a mogyoró, pedig a tökmag igen fontos szerepet tölthet be az egészséges táplálkozásban. A magban lévő 45%-os linolsav, valamint fitoszterin tartalomnál fogva elsősorban a hólyag- és prosztatabetegségek gyógyszereként tartják számon, de magas esszenciális zsírsav tartalma fokozott védelmet nyújt a szívinfarktus kialakulása ellen is.

Ezen túlmenően jelentős mennyiségű E-vitamin és szelén található benne, amelyek antioxidáns és gyulladásgátló hatást váltanak ki a szervezetben. A tökmagban olyan proteáz-inhibitorok is vannak, amelyek gátolják a béltraktusban a vírusok és a baktériumok aktivizálódását. A nyers tökmagból sajtolt zöldes árnyalatú olaj kifejezetten finom, aromás. Zsírtartalmának 57%-át többszörösen telítetlen zsírsavak teszik ki. Egyébként a jól kiszárított tökmag a földimogyoróval ellentétben nyersen is fogyasztható.

A legjobb a marhatökből kiszedett friss tökmag, amit azonnal megpirítva, téli estéken fogyasztottak az emberek, elejét véve számos betegségnek.

MILYEN BETEGSÉGEKNÉL SEGÍT?

Köszvény: Zsírtartalmának köszönhető a tökmag vértisztító hatása, így a köszvény kitűnő ellenszere.

Orsógiliszta és galandféreg ellen is próbálja meg a tökmagot! Ez a leghatásosabb módja annak, hogy kiűzzük testünkből a veszélyes élősködőket.

Prosztata megnagyobbodást a helytelen táplálkozás is okozhatja. Régen sokkal több magvat, magvas ételt fogyasztottak, amelyeket mára szinte teljesen elfejtettünk. Amíg a tökmagot rendszeresen ették az emberek, ez a betegség szinte ismeretlen volt.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!