- Idén tavasszal kezdtem komposztálni a kiskertemben. Nem tudom, hogy összefügg-e ezzel a jelenség, de rengeteg lóbogár jelent meg a kiskertben. Teljesen tönkreteszik a veteményest. Kérem, adjon tanácsot.

- Igen, lehet összefüggés, de több körülmény megjelenése, megváltozása lehet a magyarázat a lótetű megjelenésére, mint például a megfelelő tápanyag, táplálék, a kertészkedéssel kapcsolatban a nedvesebb talaj. Mindez „elősegítette” a lótetű megjelenését.

A megoldás: a komposzthalmot takarja le hálóval, a lótetűt pedig össze kell szedni a veteményesbe és a horgászoknak kell adni. Javaslom, ne használjon mérgeket.

- A komposztomban nagy fehér penészes részek vannak, hiába forgatom rendszeresen. Ez ellen mit tehetek.

- Javaslom, tegyen bele Compastor- komposztoltót és tartsa nedvesen a komposzthalmot.

- Rengeteg légy van a komposztálóm körül. Tavaly nem tapasztaltam ilyet. Mit rontottam el, és mit tehetnek?

- Túl sok nitrogén alapú zöld hulladék kerülhetett egyszerre a komposztálóba és ez elkezdett bomlani. Ezt szeretik a legyek. Tegyen rá Compastor-komposztoltót, majd mindenképpen takarja le szalmával, szénával, papírkartonnal vagy valamilyen vízáteresztő, szellőző anyaggal.

- A szomszédom feljelentéssel fenyeget, mert szerinte nagyon büdös a komposzt és őt zavarja. Tény, hogy ha közel megyek, van egy kis szaga, de én nem érzem vészesnek. Főleg nem méterekről. Van esetleg valami tanácsa, hogy tehetném kevésbé „szagossá”?

- A komposzt nem lehet büdös, esetleg a komposztáló. Tegyen bele Compastor-komposztoltót, mert nincs „rendes” oltása (folyamata) a komposzt érésnek. Egy nagyon  kis szaga lehet a komposztálónak, de azt csak nagyon közelről lehet érezhető, de az a legjobb, ha nincs. Ügyelni kell a szén és nitrogén keveredésére, valamint takarja a komposztálót szellőző, vízáteresztő komposztálható anyaggal.

  -   Kedves Pásztor úr, egy olyan problémám lenne, ami szerintem nagyon sok kerttulajdonost foglalkoztat. Gyümölcsfáim vannak, és az idén minden megelőző védekezés ellenére felütötte a fejét a tűzelhalás. Levágtuk a beteg ágakat, szakszerűen lekezeltük a fákat. Az égetés a településünkön tilos, jövőre meg ugyebár mindenhol. Mit tegyek a beteg ágakkal? Mehet a komposztba? Ha nem, akkor a zöldhulladékkal együtt sem szállítják el, mert ugye azt is komposztálják. Mit tanácsol ez ügyben?

- Azt tanácsolom, hogy komposztálja, de előtte 1-2 centiméteres darabokra darálja le, majd a komposztba rakás előtt alkalmazzon egy úgynevezett előkészítő szakaszt a komposzthalom mellett. Ez egy hőszakasz, amiben ezek a betegségek elpusztulnak a 60-70 Celsius fok vagy az e feletti hőmérséklet miatt. Ezt a hőfokot a magas víz és nitrogéntartalmú komposztálható anyagok segítségével érheti el, például a fűnyesedék, vizes lomb, széna, szalma vagy friss trágya. Ezek közé rakja az aprított ágakat az előkészítő helyen, várjon, amíg magától kihűl pár nap alatt. Amikor már „kihűlt”, rakja át a komposztolóba és a Compastor-komposztoltót tegyen hozzá. Így teljesen fertőzésmentes lesz a komposzt.

>>>>A kérdések és válaszok itt folytatódnak!

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!