Ha a gyom a járólapokon, térkövek fugái között bújik elő, a gyomlálás nem mindig célravezető, hiszen könnyen beszakad, és utána még jobban burjánzik. Nézzük, mit tehetünk ellenük vegyszerek használata nélkül.

Forrázzuk le:

Kézenfekvő módszer, mégis ritkán alkalmazzuk. Ha tésztát, vagy krumplit főzünk, a vizet ne a lefolyóba öntsük, hanem egyenesen a dudvára, így villámgyorsan megszabadulhatunk tőlük. Persze közben legyünk nagyon óvatosak.

Takarjuk be:

Egy másik pofonegyszerű megoldás azoknak, akik lusták gyomlálni. Fedjük le a gyomos területet egy hétre néhány réteg újságpapírral. Alatta fény nélkül hamar elpusztulnak a gyomok.

Sózzuk meg:

Ez a módszer szinte minden gyomnövényre hatásos, de óvatosan kell alkalmazni. Csak olyan területen végezzük el ezt, ahol semmilyen növény jelenléte nem kívánatos. Pl. járdák, kerti utak, kocsi feljárok. Két variáció ismeretes. Vagy egyszerűen besózzuk a felületet, vagy 1 liter forró víz és ½ kg só tömény oldatát spricceljük közvetlenül a dudvára.

Ecetes öntözés:

Ez is egy nagyon hatékony módszer, de csak úgy alkalmazzuk, mint a sózást. Egy szórófejes flakonba 4 dl 20%-os ecet és 6 dl vizet összekeverünk, és a nemkívánatos gyomokra spricceljük. 3-4 nap múlva megszáradnak, majd elsárgulnak.