Egy országos felmérésből kiderült, hogy a magyarok mindössze 37%-a fogyaszt naponta friss zöldséget. Étkezéseink nagy részét a fehérlisztből készült pékáruk, húsok és húskészítmények, valamint tejtermékek teszik ki. A lakosság több mint 60%-a csak hetente vagy annál is kevesebbszer fogyaszt friss zöldséget. 

A zöldségeket legtöbben főzve, sütve, párolva vagy savanyúságként visszük be a szervezetünkbe, a nyersen bevitt vitaminforrások nagy része csupán a például szendvics mellé elfogyasztott paprika-paradicsom-uborka hármasból áll.

A hagyományos rizs és burgonya köreten kívül bátran használhatnánk különféle zöldségeket is

A válaszadók fele kedvenc zöldségeit szezonon kívül is megveszi konzerv vagy fagyasztott formában, így ők a változatos vitaminbevitelt a téli időszakban is biztosítják.

Tanulmányok készültek már arról, hogy a fagyasztás és egyéb tartósítási folyamatok segíthetnek a tápanyagmegőrzésben. Ugyanakkor az is kiderült, hogy a feldolgozott termékek hőkezelése során elveszhetnek olyan tápanyagok, mint a C- vagy B-vitamin. Jó hír viszont, hogy ezek a tápanyagok viszonylag stabilak maradnak a későbbi konzerves tárolás során, az oxigénhiány következtében.

Mindig öblítsük le a konzerv zöldségeket!

Az öblítés fontos, mégpedig azért, mert a konzervek sok sót tartalmaznak, és ez fokozottan igaz arra a lére, amiben a zöldségek állnak. A konzervek tartósításánál ugyanis sóoldatot is használnak. Ráadásul nemcsak a tartósítás, hanem az ízfokozás miatt is kerül só a konzerv zöldségekbe.
A túl sok só fogyasztása magas vérnyomáshoz és veseproblémákhoz vezethet, sőt  a stroke kockázatát is növelheti. Ezért alaposan meg kell gondolnunk, mennyit viszünk be belőle a szervezetünkbe, sőt érdemes minden lehetőséget megragadni ahhoz, hogy kerüljük a felesleges só fogyasztást.

A konzervek kapcsán van megoldás arra, hogyan küszöböljük ki a túl sok sót: öntsük a konzerv tartalmát egy szűrőbe, és főzés előtt mossuk le a zöldségeket vízzel. Így a mesterséges sótartalom akár 20 százalékától is megszabadulhatunk. 

Összességében kijelenthetjük, hogy 

a konzerválás okozhat enyhe tápanyagvesztést, például a C-vitamin esetében, aminek a mennyisége néhány gyümölcsben, zöldségben lecsökkent a hőkezelés hatására. A tápanyagérték viszont stabilan megmarad.