Manapság már számos helyen elérhetők az úgynevezett „alternatív”, természetes eredetű édesítőszerek, az egészségre kedvező hatásuk mellett az ásványi anyag tartalmuk is jelentős. A normál cukorhoz képest ezek az édesítőszerek valóban drágábbak, ennek ellenére a családunk és a saját egészségünk érdekében érdemes hosszútávon gondolkoznunk, így elkerülhetjük a súlyos egészségkárosító következményeket, a közérzetünkről és az energiáinkról nem is beszélve  Ma már egyre szélesebb körben fellelhetőek ezek a termékek, cukrászdákban tortából, fagylaltból is választhatjuk az édesítőszerrel vagy nyírfacukorral készítettet. Egy kis bátorsággal, kellő információval és némi kreativitással hasonló csodákat varázsolhatunk mi magunk is.  



NÁDCUKOR

A nádcukrot frissen aratott, hagyományosan művelt cukornádból nyerik. A természetes cukor a szervezet sokkal jobban fel tudja dolgozni, mint a fehér cukrot, emellett a cukron kívül más tápanyagokat is tartalmaz. Jellegzetes ízében egyedi, és mivel az előállítása nem vegyi eljárással történik, környezetbarátabb. Mivel egészséges, egyaránt ajánlott vegánoknak, vegetáriusoknak, gluténmentes-, zsírszegény-, és sószegény diétán élők számára is.
 

MÉZ
A méz az egyik legősibb élelmiszer, amely tartósítószer nélkül a végtelenségig tárolható. Tulajdonságait az a növényfaj határozza meg, amelyről a nektár származik. A méhek átalakító és sűrítő tevékenységének köszönhetően az összetett cukrokat a képződő enzimekkel az emberi szervezet által könnyen felhasználható gyümölcs és szőlőcukorrá alakítják át.
A mézben levő szőlőcukor (glukóz) szervezetünk számára a legfontosabb cukorféleség, amely csak a gyümölcsökben és a mézben fordul elő szabadon. Cukrai könnyen, egyszerűen felszívódnak. Mivel nem csak édes, hanem szerves savat is tartalmaz, javítja az étvágyat és elősegíti az emésztést.
A napi szénhidrát-mennyiségbe beszámolva cukorbetegek is fogyaszthatnak mézet.
Antibakteriális hatású, 18 féle aminosav található az összetevők között. Íz-, illat- és színanyagai (flavonoidok) is befolyásolják az emberi egészséget. A méz nem hizlal! Gyümölcscukra a májban elraktározódik és nem lesz belőle zsír, a szőlőcukra sem tud zsírrá alakulni, mert gyorsan elég az izmokban, a tejcukrát pedig felhasználják a bélben lévő hasznos mikroorganizmusok, így abból sem lesz zsír. Összességében a mézfogyasztás következtében egészséges szervezetű ember életvitele aktívabbá válik, ami pedig köztudottan nem a testsúly-növekedés irányába hat.

JUHARSZIRUP
A juharszirup nagyon értékes természetes édesítőszer. Akárcsak a méz, a juharszirup is sok aminosavat, vitaminokat valamint ásványi anyagokat tartalmaz. A mézhez hasonlóan a juharszirup is számos fontos élettani hatással bíró anyagot tartalmaz (bár számuk és mértékük nem vetekszik a mézével). Fogyasztása nem csupán azért javallott, mert kalóriaértéke a hagyományos fehér cukorénál alacsonyabb és a szervezetet is kevésbé terheli meg, hanem mert jótékony összetevői révén immunrendszerünket is támogatja.
Felhasználható cukor és méz helyettesítésére. Palacsintához, édesítésre, keksz, müzli szelet, sütemény, szószok, joghurtok, szója alapú tej és desszert, fagylaltok, szörpök, italok készítésre.

TÁPIÓKA SZIRUP
A tápióka szirup Amerika trópusi részein élő őshonos növény, a manióka gyökeréből készül. A manióka burgonyapótlóként is ismert gyökerét alapélelmiszerként használják szerte a világon. A tápióka szirup cukor és méz helyettesítésére szolgál. Bizonyos megközelítések szerint a növényi szirupok az emberi szervezet számára a legkedvezőbb édesítőszerek. Nagy mennyiségben tartalmaz B és C vitamint, szaponinokat, kalciumot, rezet, mangánt, káliumot és foszfort. Antibakteriális és gombaölő hatású, tisztítja a vért, hozzájárul a vastagbél megfelelő működéséhez. Segíti a máj és a vese működését, megtisztítását a toxikus anyagoktól.
A szirup alkalmas kekszek, müzli szeletek, sütemények, szószok, joghurtok, szója alapú tejek és desszertek, fagylaltok, szörpök, italok készítésre. A tápióka gluténmentes, így minden változatában fogyaszthatják gluténérzékenyek is. Ismert puding alapanyag, de használják különféle ételek sűrítéséhez is.

AGAVÉ SZIRUP
Agave szirupot az agavé levéből nyerik, kíméletesen besűrítve azt. Ez a koncentrátum fruktózt és glükózt tartalmaz. Glikémiás indexe 30 alatt van ezért az alacsonyabb GI értékű élelmiszerek közé tartozik, ami azt jelenti, hogy lassabban szívódik fel, ezáltal nem emeli meg annyira az inzulin szintet. Íze édesebb, mint a kristálycukoré, így kevesebb is kell belőle, azonban hosszabb ideig tartó felszívódása miatt nem törnek ránk evési rohamok, ha éppen diéta alatt alkalmazzuk. Míg a fehér cukor egyetlen értékes vitamint vagy ásványi anyagot sem tartalmaz, az agavé szirupban vasat, kálciumot, káliumot, foszfort és magnéziumot is találunk. Nem hiába, a növényi szirupok az emberi szervezet számára a legkedvezőbb édesítőszerek.
Íze és színe a mézhez hasonlítható. Rendkívül  sokoldalúan használható édesítőszerről van szó és szirup lévén remekül oldódik. Mivel nincs kellemetlen utóíze, így italokhoz is adagolhatjuk. Sütésnél, főzésnél egyaránt alkalmazható. Hőre nem bomlik, így megőrzi édes ízét.

GYÜMÖLCSCUKOR (FRUKTÓZ)
A fruktóz egy természetes cukorféle, mely megtalálható növényekben (pl. articsóka, gabona), gyümölcsökben és a mézben is. A hagyományos cukor helyettesítésére használható. A cukrok közül a fruktóz a legédesebb ízű cukor, így ugyanolyan édes íz eléréséhez 30-40%-kal kevesebb is elegendő belőle. Cukorbetegek is fogyaszthatják, de napi 30 g-nál több nem ajánlott számukra. A szervezetben a fruktóz is felhasználódik, de lassabban növeli meg a vércukor szintet, mint a szőlőcukor.

SZŐLŐCUKOR

A szőlőcukor, ugyanúgy alkalmas mindenféle étel, ital, vagy sütemény stb készítéséhez, mint a répacukor. A szőlőcukor gyorsan és azonnal energiát szolgáltatva felszívódik, ennek köszönhetően kevésbé terheli le a szervezetet. Édesítő hatása kissé még felül is múlja a hagyományos cukorét. Nem véletlenül fogyasztják sportolók, testépítők is pl. edzés előtt.

NYÍRFACUKOR (XILIT)
A Nyírfacukor édes, kristályos szerkezetű, egyszerű szénhidrát. Íze friss, üde. Természetes cukorhelyettesítő, amelyet Finnországban eredetileg a nyírfa kérgének tápanyagokban gazdag rostjaiból vontak ki. Megjelenése és édessége szinte teljesen azonos a hagyományos kristálycukoréval. A különbség az élettani hatást tekintve azonban óriási. A Nyírfacukor a maga nemében egyedülálló, mivel a sejtek természetes építőelemei közé tartozik, és nem táplál számos kártékony baktérium és gomba fajt.
Emésztése lassabb folyamat, mint más cukroké, a lassú felszívódás következtében nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet. Az a kevés energia azonban, amit szolgáltat, megakadályozza, hogy a vércukorszintünk leessen. A fokozatosan leadott kalóriamennyiséggel szervezetünk jól boldogul, ezért mértékletes használata esetén nem hizlal.
Glikémiás index (felszívódási sebessége) 7. Alacsonyan tartja és stabilizálja a vércukorszintet, csökkentheti a test inzulinszükségletét, csökkentheti az inzulin-injekciók szükségességét és terhességi diabétesz esetén is használható.
40 százalékkal kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a finomított cukor. Étvágycsökkentő, késlelteti az éhségérzetet és elősegíti az emésztési folyamatokat.
Gátolja a fogszuvasodást, mert a szájban lévő baktériumok számára a Nyírfacukor nem jelent táplálékot, így nem termelődik sav a bontási folyamatban. Növeli a száj pH értékét, kellemesebb szájízt biztosít, és a csökkenti a lepedékképződést is. Segíti az ásványi anyagok visszaépülését a fogzománcba, gátolja a szuvasodást a már kikezdett fogzománcon is és lassítja a fogkőképződést. Használata a kismamák esetében késlelteti és csökkenti a baktériumok átvitelét a magzatra.
Candida túlszaporodás esetén segít helyreállítani a szervezet természetes egyensúlyát. Lúgosít, nem táplálja a savat termelő mikrobákat, nem nyújt táptalajt számos baktériumtörzsnek. Fokozza a kollagén termelést, szépíti bőrünket. Elősegíti a kalcium és az ásványi anyagok felszívódását a fogakba, csontokba, ezáltal csökkentheti a csontritkulás kialakulásának és súlyosbodásának kockázatát.

STEVIA (sztívia, jázminpakóca)
A Dél- Amerikában őshonos jázmin-pakóca leveleiből készült kivonat kb. 300-szor édesebb a répacukornál, természetes és szénhidrátmentes, sütésálló, sav- és lúgálló. Mindezek mellett a sztívia kivonat - az erős gombaölő hatásának köszönhetően - candida diétában is kiválóan alkalmazható.
A Stevia rebaudiana növényt évszázadok óta használják édesítésre és gyógyításra. A növény fogyasztása szervezetünkre jótékony hatást gyakorol, serkenti a hasnyálmirigy, máj, lép működését, stabilizálja szervezetünk vércukor−szintjét, sokkal ritkábban tapasztalunk fáradékonyságot. Jótékony hatásainak tudható be többek között a szellemi frissesség megtartása, a jobb emésztés, a nyugtató alvás, a különböző sebek, sérülések gyorsabb gyógyulása.
Nem tartalmaz kalóriát, szénhidrátot és nulla a glikémiás indexe. Cukorbetegek és diétázók is egyaránt fogyaszthatják.
Stevia szirup előállításakor a szárított stevia levélből főzetet készítenek, majd a hosszú lefőzési folyamat után a vizet eltávolítják a főzetből egy vákuumos eljárással, így jön létre ez a barna szirup.
Felhasználható bármilyen étel és ital édesítésére, süteményekbe, ill. külsőleg különböző bőrproblémák kezelésére.

ERITRIT
Az eritritol egy természetes cukoralkohol, amely gyümölcsökben is előfordul. Kalóriamentes, így a legideálisabb édesítőszer diétázóknak és fogyni vágyóknak. Nincs hatással az inzulintermelésre, ezáltal cukorbetegek nyugodt lelkiismerettel fogyaszthatják. Édesítő ereje 60-80%-a a közönséges cukorénak. Íze hűs és édes, nincsen utóíze. Ugyanúgy felhasználható, mint a hagyományos cukor. A cukorral ellentétben nem okoz fogszuvasodást, mi több, kutatásokból kiderül, hogy nagyobb védelmet biztosít a fogaknak, mint a xilit. Candida diétások is fogyaszthatják. Glikémiás indexe: 0. Az eritritol kisebb molekulájú, és 90 százaléka felszívódik a vékonybélből, és nagy részben változatlan formában kiválasztódik a vizeletben. Ez a tulajdonsága az eritritolt egyedivé teszi a cukoralkoholok között.

CSICSÓKA CUKOR
Ideális édesítőszer cukorbetegek számára és a diétázóknak is. A magas inulin és ásványi anyag tartalma miatt (kalcium, magnézium, foszfor, kálium és nátrium) fenntartja az optimális egyensúlyt.
A csicsóka fő hatóanyaga az inulin növényi rostanyag, amely képessé teszi a szervezetet arra, hogy öngyógyító tevékenységének maximumát érje el. Az inulin összetett szénhidrátvegyület, amely eltér a kategóriába tartozó keményítőktől, és annak ellenére, hogy az íze édes, nem tekinthető cukornak, mivel sem a szájban, sem az emésztőszervekben nincs olyan enzim, amely képes lenne feloldani vagy megemészteni. Ez a vízben oldódó nagyméretű rost a bélben sértetlen marad, ezért magához vonzza a jó baktériumokat a táplálkozásra. Miközben az ember számára emészthetetlen marad, kalóriatakarékosság szempontjából kiemelkedő jelentőségű.
Legnagyobb haszna probiotikus tulajdonságában rejlik. Tápanyagul szolgál a hasznos bélbaktériumoknak, melyek elősegítik a bélflóra egyensúlyának megőrzését a szervezetünk védekező rendszerének megfelelő működéséhez.

KÓKUSZVIRÁG CUKOR
A kókuszcukor a kókuszpálma virágjának nektárjából készült cukorkülönlegesség. Íze egyedülállóan karakteres, mégis lágy, enyhén karamellás, meleg hatást kelt. Olvadáspontja alacsony, könnyen felhasználható. Alapanyaga kizárólag a kókuszpálma nektárja. Nem keverendő össze a pálmacukorral, mely bizonyos pálmák fájának és nem az értékes virágnak a nedvéből készülnek.