Az enyhe télnek köszönhetően sok rovar telelt át a kertjeinkben, amik mostanra sok bosszúságot okozhatnak a kertbarátoknak. Az első meleg napsütésre jelentkezni fognak a levéltetűk, de a fűben megbújó kártevők is talajfelszín közelébe merészkednek, mint például a lóbogár, a pajor vagy a drótféreg. Ha ezekkel a tavaszi periódusban nem sikerül elbánni, egész évben tűzoltással fog telni az ideje, hogy helyrehozza a kártételüket és elűzze a természetes ragadozójukat, a vakondot.

A megelőző kezelési eljárásokat a felmelegedő talajban április közepétől –végétől kell elkezdeni. Így a több éves fejlődési ciklusban élő talajlakó kártevők (pl. pajorok)is visszaszoríthatóak.

A vegyszermentes megoldás erre a preventív kezelésre az Esstence Bug Stop gilisztahumusz alapú növénykondicionáló, amely sem a gyerekekre, sem a háziállatokra nem veszélyes. Aromás gyógynövény kivonataival és speciális baktérium törzseinek köszönhetően riasztja el a kártevőket, illetve teszi őket szaporodásra képtelenné.

Kedvezőtlen feltételeket teremt a talajban élő és károsító rovarok lárvái számára, így azok nem tudnak elszaporodni.
Ezt a készítményt nyugodtan használhatja a konyhakertben is, BIO minősítéssel rendelkezik és nincs egészségügyi várakozási idő a használatát követően.
Rendszeres alkalmazása preventív hatással van, és hathatós megoldást nyújt a gubacsfonálférgek ellen is, ami komoly bosszúságot okoz a konyhakertben a gyökérzöldségek megrágásával.

Hogyan kell az Esstence Bug Stopot használni?

A gyep esetében az esti órákban kell kipermetezni, majd másnap reggel meglocsolni a füvet. Konyhakert esetében inkább a kora reggeli permetezés és azonnali öntözés javasolt, hogy gyorsan be tudjon ivódni a talajba. A kezelést szeptemberben érdemes ismételni.

Tavaszi regeneráló kúra a gyepnek

Ha tavasz, akkor gyepszellőztetéssel kezdődik a munka. Ennek során megszabadulhat az elhalt fűszálaktól, sőt a késes géppel a gyökérzetet is meg tudja újítani. Noha a munkálat után rémesnek tűnik a gyep, a megújulás legfontosabb lépése. Enélkül szinte kizárt, hogy igazán szép, egészséges pázsitja legyen.

A gyepszellőztetés után a legfontosabb teendő a tápanyag utánpótlás. Ahhoz, hogy szép dús és terhelhető legyen a gyep, megfelelő kondicionálásra van szüksége. A tápanyag beépül a talajba és az adja át a gyepet alkotó fűféléknek az energiát. Ettől a gyep megerősödik, jobban viseli a stresszt, könnyebben regenerálódik, fokozottabban tűri a taposást és a szélsőséges időjárást.

Erre kínál megoldást a DCM gyeptrágya család, amely ideális arányban tartalmazza a gyep és pázsit számára szükséges szerves anyaghoz kapcsolt makroelemeket.

A mikrogranulátum szemcséket egyenletesen juttassa ki a területre, majd alaposan öntözze be három napon keresztül a reggeli órákban a gyepterületet. Így a tápanyag fel tud táródni, és biztosan beolvad a talajba  (ha nem gyepszellőztetne, az elhalt levelek alkotta filcréteg ezt a beolvadást akadályozná).

A tápanyagozás után néhány héten belül helyre fog jönni a gyep, a fűszálak elkezdnek hajtani, a tövek bedúsulnak. Teljesen megújul a kert: smaragdzöld színével és életerős megjelenésével hálálja meg majd a gondos ápolást.

Amennyiben a tavaszi feladatokat szeretné maga elvégezni, a www.kertfuvesites.hu webshopban azonnal megvásárolhatja a szép gyep hozzávalóit.

Ha úgy gondolja, hogy a munka elvégzéséhez segítségre van szüksége, akkor érdemes ellátogatnia az Évakert oldalára. A hasznos cikkek mellett 6 különböző mentorprogramból is választhat a Gyepfenntartás menüpontban, amelyekkel pontosan tudni fogja mikor, mivel, mit és hogyan kell csinálnia, hogy a kertje a környék legszebbje legyen!

Sikeres szezonindítást kíván:
Molnár Gábor Éva
- a füvesasszony

 

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!