Amikor a kakaó még szent ital volt

Az amerikai őslakosok által xocolatl néven ismert ital kakaóból, fűszeres chiliből, fahéjból és vaníliából készült. Ez a keserű, tüzes folyadék nem desszertnek számított, hanem rituális italként szolgált. Csak a vezérek, papok és harcosok juthattak hozzá, mivel úgy tartották, hogy erőt, bátorságot ad.

A kakaóbab olyan értékes volt az aztékok birodalmában, hogy fizetőeszközként használták. Montezuma király, mint legendás fogyasztó, naponta több tíz pohárral ivott belőle. A spanyolok érkezésekor, a XVI. században került először Európába a kakaó, ahol édesítették és tejet tettek hozzá. Az eredeti, csípős változat mostanában él újjá azok körében, akik értékelik a természetes összetevőket.

A csípős paprika jótékony hatásai:

A chili paprika tüzességét a kapszaicin okozza, ami egy olyan vegyület, amely a hő- és fájdalomérzékelő receptorainkat ingerli. Emiatt érezzük forrónak a csípős ételeket. A kapszaicin azonban ennél sokkal többre képes.

Keringési rendszerünk támogatása

A kapszaicin gyulladáscsökkentő hatása révén védi a szívünket és az ereinket. Vizsgálatok kimutatták, hogy javítja az érfalak rugalmasságát, mérsékli a vérnyomást. Egy három hónapos kutatásban azok a felnőttek, akiknek alacsony volt a HDL koleszterinszintje, jelentős javulást tapasztaltak a szívbetegség kockázati mutatóikban.

Energia felszabadítás és súlykontroll

A kapszaicin fokozza a hőtermelést a szervezetben, ami gyorsabb anyagcserét eredményez. Ez hozzájárul a zsírraktárak lebontásához. Egy 12 hetes tanulmányban a résztvevők napi 6 milligramm kapszaicin fogyasztása közel 6 százalékos testzsír-csökkenést hozott.

Gyulladások elleni védelem

A tartós gyulladások számos betegség kialakulásában játszanak szerepet. A kapszaicin mérsékli ezeket a folyamatokat, ami hosszabb távon védelmet nyújt különböző megbetegedésekkel szemben.

Természetes chiliszószok az étrendben

Az olyan ételek, amelyeket chilit tartalmazó szószokkal ízesítünk, rendszeresen fogyasztva hozzájárulnak ezekhez a pozitív hatásokhoz. A kézműves chiliszószok természetes alapanyagokból készülnek, mesterséges adalékok nélkül, így megőrzik a kapszaicin és más értékes növényi anyagok hatásait.

A kakaó valódi ereje

magas kakaótartalmú étcsokoládék, amelyek legalább 70 százalék kakaót tartalmaznak, tele vannak flavonoidokkal. Ezek a növényi eredetú vegyületek antioxidáns tulajdonságúak, így védik sejtjeinket.

Vérnyomás és érrendszer

A kutatások szerint a kakaó flavonoidjai javítják a vérkeringést, tágítják az ereket és csökkentik a vérnyomást. Ezek a hatóanyagok elősegítik a nitrogén-monoxid termelődését, amely ellazítja az érfalakat, így csökken a vérnyomás.

Sejtjeink védelme

sötét csokoládé több antioxidánst rejt, mint sok ismert szupergyümölcs. Az antioxidánsok megvédik sejtjeinket a szabadgyökök pusztító hatásától, amelyek öregedést és betegségeket okozhatnak.

Agyi teljesítmény növelése

A kakaóban lévő flavonoidok javítják az agyi véráramlást, ami kedvezően hat a kognitív funkciókra, a memóriára és a koncentrációra. Vizsgálatok szerint a rendszeres kakaófogyasztás támogatja az agy működését és lassíthatja az életkorral járó kognitív hanyatlást.

Koleszterinegyensúly

A sötét csokoládé csökkenti az LDL koleszterin szintet, miközben növeli a HDL koleszterin mennyiségét. Ez az egyensúly alapvető a szív-érrendszeri egészség megőrzéséhez.

Miért működik együtt ez a két összetevő

kapszaicin és a flavonoidok hasonló mechanizmusok révén fejtik ki hatásukat. Mindkettő gyulladáscsökkentő, mindkettő javítja a keringést és segíti az anyagcserét. Amikor egyszerre kerülnek a szervezetünkbe, kiegészítik egymás hatását.

Az őszi és téli időszakban különösen előnyös ez a kombináció. A kapszaicin melegítő hatása segít átvészelni a hideg napokat. A kakaóban található teobromin és kevés koffein enyhe energianövelő hatású, javítja a közérzetünket.

A két alapanyag ízvilága is tökéletesen egészíti ki egymást. A kakaó kesernyés-édes aromája és a chili tüzes jellege harmonikus egyensúlyt teremt, amit egyre több séf és cukrász használ ki a konyhájában.

Készítsünk fűszeres forró csokit

Készítsünk el otthon egy autentikus, egészséges chilis forró csokoládét, amely az aztékok örökségét idézi meg modern formában.

Hozzávalók (2 főre):

  • 400 ml tej (használhatunk növényi tejet is, például zabot vagy mandulatejet)
  • 60 g minőségi étcsokoládé, legalább 70% kakaótartalommal, vagy 3 evőkanál kakaópor
  • 1/2 friss chili paprika, magok nélkül (az erősséget ízlés szerint állíthatjuk)
  • 1 rúd fahéj
  • 1 kávéskanál vanília-kivonat
  • 2 teáskanál méz vagy nádcukor
  • 1 csipet só

Elkészítés:

  • Melegítsük fel a tejet közepes lángon egy lábasban. Vigyázzunk, hogy ne forraljuk fel.
  • Adjuk hozzá az apróra vágott csokoládét vagy a kakaóport, és keverjük folyamatosan, amíg teljesen felolvad és sima krémet kapunk.
  • Vágjuk félbe a chilipaprikát, távolítsuk el a magokat, és tegyük bele a forró csokoládéba. A chili mennyisége határozza meg a csípősséget.
  • Tegyük bele a fahéjrudat, a vaníliát, a mézet és a sót.
  • Főzzük alacsony lángon 8-10 percig, hogy az ízek összeérjenek. Ne forraljuk.
  • Kóstoljuk meg 5 perc után, és ha elég csípős, vegyük ki a chilipaprikát. Ha nem elég intenzív, hagyjuk bent tovább.
  • Szűrjük le, távolítsuk el a fahéjrudat és a chilipaprikát.
  • Öntsük bögrékbe és azonnal tálaljuk. Díszíthetjük tejhabbal és egy csipet őrölt fahéjjal.

Tippek:

  • Kezdjük kisebb chilimennyiséggel, később mindig növelhetjük az erősséget
  • Az ancho vagy chipotle chili füstös aromát ad
  • A cayenne bors, vagy őrölt chili is használható friss chili helyett, fél kávéskanál elegendő
  • Édesítés nélkül is fogyasztható, ha szeretjük a kesernyés ízeket

Így lesz igazáb finom

A chilis csokoládé előnyei akkor érvényesülnek a legjobban, ha minőségi alapanyagokat használunk és mértékkel fogyasztjuk.

Válasszunk legalább 70 százalék kakaótartalmú étcsokoládét. Minél magasabb a kakaótartalom, annál több flavonoid van benne. A tejcsokoládé és a fehér csokoládé nem tartalmaz elegendő kakaót az egészségügyi hatásokhoz.

Napi 30-40 gramm étcsokoládé elegendő az egészségügyi előnyök kiaknázásához. Ez körülbelül 150-200 kalóriát jelent, amit érdemes beszámítani a napi energiabevitelünkbe. A túlzott csokoládéfogyasztás hízáshoz vezethet a magas kalória- és zsírtartalom miatt.

A kapszaicin esetében is a mérsékelt fogyasztás javasolt. Napi 30 milligramm alatt a kutatások pozitív hatásokat mutattak. Ennél több már növelheti a gyomor-bélrendszeri panaszok kockázatát.

A csokoládé és chili párosítása több mint különleges ízélmény. Az amerikai őslakosok tudták, hogy ez a kombináció erőt és energiát ad, ma pedig a tudomány is alátámasztja az egészségügyi előnyöket. A kapszaicin és a flavonoidok együttes hatása támogatja a szív-érrendszerünket, gyorsítja az anyagcserénket és védi sejtjeinket. Készítsünk magunknak egy bögre fűszeres forró kakaót a hűvös estéken, és élvezzük ezt az ősi, mégis modern finomságot.

https://chilion.hu/ webáruház kínálatában minőségi, magyar chiliből készült kézműves szószokat találhatsz!