Ha szeretnéd a vegyszermentes takarítás elveit alkalmazni a hétköznapok során, de nem akarsz lemondani az illatos és csillogó járófelület látványáról? Nincs más dolgod, mint kipróbálni a szódabikarbóna és illóolaj keverékét felmosáshoz!

• Keverj össze 30-50 gramm szódabikarbónát és 5-10 csepp illóolaj egy vödör forró vízben!

• Törekedj arra, hogy egységesen keverd el az összetevőket!

• Moss fel a kapott keverékkel! Garantáltan elégedett leszel a végeredménnyel.

Nem kívánt karcolások nélkül szabadulhatsz meg a makacs piszoktól a padlón ezzel a módszerrel, hiszen úgy távolítja el a szennyeződést, hogy egyúttal megkíméli a parketta viaszát és a csempe fényességét. A különösen makacs foltokat alaposabban át is dörzsölheted egy rongy segítségével, majd tiszta vízzel töröld át a felületet.

A csempe résekbe ragadt vízkő nehezen eltávolítható szennyeződés. Pont ezért tartozik a csempetisztítás a legkevésbé kedvelt takarítási feladatok közé. Jó hír, hogy a szódabikarbóna megkönnyítheti a vízkő és egyéb permanens szennyeződés eltávolítását.

• Keress egy érdes felületű törlőkendőt, vagy súrolószivacsot!

• Szórj 15-30 gramm szódabikarbónát a szivacsra!

• Erős körző mozdulatokkal kezdd el dörzsölni a megtisztítani kívánt csempe felületet!

Miben segíthet még a szódabikarbóna takarításkor? 

Bútorok

A festett bútorok, sőt még a fal is jól viseli, ha a foltokat nedves, szódabikarbónás szivaccsal dörzsölöd át. Nem tesz kárt ugyanis a felületben, megőrzi a színeket, ugyanakkor leszedi még a zsírkréták nyomait is. Tisztítás után elegendő áttörölnöd a területet egy tiszta, száraz ruhával.

Mosogatószivacs

Áztasd 1 órára szódabikarbónás vízbe a használt mosogatószivacsot. Ehhez 4 evőkanál szódabikarbónát oldj fel 1 liter meleg vízben. Az áztatás kiválóan fertőtleníti és szagtalanítja a használt szivacsot.