A homoktövis nem csak gyümölcs, hanem sokoldalú gyógynövény is. Kínában minden részét, a gyökerét, hajtását és a levelét is felhasználják, sőt 1977-ben gyógyszerré is nyilvánították. Hazánkban is egyre népszerűbb, és bár őshazája az Alpokban, a Kaukázusban, Szibériában, Tibetben van, a Szigetközben is őshonos. Magyarországon védett növény!

A termés augusztus elejétől szeptember végéig érik meg fajtától függően. A bogyókat kézzel szüretelik, ami elég lassú és fájdalmas folyamat a tövisek miatt. Ráadásul a bogyó nagyon ragaszkodik a növényhez, könnyen összenyomódik, és már oda is az értékes lé. A szedés után gyorsan romlik. A tartósítás történhet fagyasztással, ilyenkor a nyers gyümölcsöt, vagy az édesített gyümölcslét fagyasztják le. Készítenek belőle hőkezeléssel lekvárt, dzsemet, ivólét, koncentrátumot stb. A termés húsából és a magjából olaj nyerhető ki, a levele teaként alkalmazható. Minél kevesebb átalakításon, hőkezelésen megy keresztül, annál inkább megőrzi értékes tulajdonságait. Ezért ha nem gyümölcsként, hanem gyógynövényként szeretnénk alkalmazni, nyersen vagy préselve fogyasszuk!