Az elhízásnak két fő típusát különböztethetjük meg, az egyik a hiperpláziás, a másik a hipertrófiás elhízás.

A hiperpláziás elhízás általában már gyerekkorban kialakul, és egy életen keresztül küszködik vele az ember. Ilyenkor a zsírsejtek száma általában az egész testben megnövekszik. A hipertrófiás elhízás felnőtt korban kezdődik, odáig az embernek nagyjából normális a testsúlya. A zsírsejtek száma ilyenkor változatlan, csak a méretük növekszik. Ez a típusú elhízás a test középső részét érinti, és az elhízottak nagy része ebbe a csoportba tartozik.

A túlsúly okai között találunk genetikai tényezőket, táplálkozási szokásokat, mozgáshiányt, lelki egyensúlytalanságot stb.

A táplálkozásban külön érdemes foglalkozni a mennyiség és a minőség kérdéseivel. A legegészségesebb ételből is árt és hizlalhat a többletfogyasztás.

A szénhidrátok közül a fehér cukor fogyasztása járul hozzá legnagyobb mértékben a testsúly megnövekedéséhez. Minőségi szempontból eggyel jobb a finomítatlan nádcukor, majd a méz következik, végül a legjobbak a gyümölcs sűrítmények és növényi nedvek, mint az alma-, csicsóka-, vagy agavészirup. A mesterséges édesítőszerek fogyasztását nem javasolja a természetgyógyászat. A finomítatlan liszt helyett a teljes őrlésű liszteket fogyasszuk! A fehér lisztes, élesztős ételekből az ember hajlamos sokkal többet megenni, míg tápértékük jóval kevesebb.

Az átlag magyar ember kétszer-háromszor annyi zsiradékot fogyaszt, mint amit a szervezete igényel. A zsírok tekintetében a telített zsírsav tartalmú ételek mennyiségét érdemes csökkenteni a telítetlenek javára. Ennek megfelelően kerüljük a zsírokat, főként az állati eredetűeket, és részesítsük előnyben a növényi olajokat, azok közül is a hidegen sajtoltakat. Ne felejtsük el, hogy a húsoknak is magas a zsírtartalma.

A fehérjékből is legalább kétszer annyit visz be a szervezetébe a civilizációs étrendű ember, mint amennyire szüksége van, és ez is számtalan betegség forrása. A fehérjehiány valóban komoly problémákat okoz, de ettől egy fejlett országban élőnek nem kell tartania. Annál inkább a fehérjetöbblet eredményezte betegségektől, mint pl. a máj- és vesekárosodás, a szív- és érrendszeri problémák, az emésztőrendszeri zavarok, a mozgásszerv-rendszeri betegségek és az elhízás. A többletfehérje megrothad a bélrendszerben, és méreganyagok keletkeznek, melyek többek között a zsírszövetben rakódnak le. A magas fehérjetartalmú ételek (hús, hal, tojás, tej, tejtermék, szója) csökkentése az étrendben, és a növényi fehérjék (gabonafélék, hüvelyesek) előtérbe helyezése segít a túlsúly leküzdésében. Annál is inkább fel kell hívni a figyelmet a fehérjetöbblet káros következményeire, mivel jó pár mai fogyókúra éppen ezt ajánlja. Az alapos rágás javítja az emésztést, és csökkenti az elfogyasztani kívánt étel mennyiségét.

Az ételpárosításokra is ajánlott odafigyelni: magas fehérjetartalmú ételt nem javasolt együtt fogyasztani magas szénhidráttartalmúval (pl. hamburger, hot-dog, pizza). Az eredmény: rothadás és erjedés, amiből savas kémhatású méreganyagok keletkeznek. Emellett kevesebb hasznos anyag tud felszívódni, így többet eszik az ember.

A nyugodt, békés környezetben elfogyasztott étel jobb hatással van ránk, mint a sietve bekapott. A „stresszevés” az egyik leggyakoribb út az elhízáshoz. Inkább igyunk egy pohár vizet (kiváló stresszoldó és étvágycsökkentő), vegyünk mély lélegzeteket a hasunkba, nyújtózkodjunk és/vagy lazítsuk el a tagjainkat.

A délelőtt a méregtelenítés időszaka, ezért ilyenkor a felnőttek számára olyan étel fogyasztása javasolt, ami nem indít el újabb emésztési ciklust. Vagyis a gyümölcs reggeli és tízórai, és a megfelelő folyadékbevitel az ideális. A gyümölcsökből egyszerre egyfélét együnk, a folyadékok közül részesítsük előnyben a tiszta vizet, a gyógyteákat és a 100%-os gyümölcs- és zöldségleveket. A felnőttek többsége napi két főétkezéssel fenn tudja tartani az egészségét. A nassolgatás helytelen emésztéshez és hízáshoz vezet, és általában elejét lehet venni a megfelelő folyadékbevitellel.

A nyers zöldség minden főétkezéshez javasolt. Egy többféle zöldségből összeállított saláta, némi fűszerrel és hidegen sajtolt olajjal ideális vacsora.

Az este elfogyasztott ételek nehezebben emésztődnek, kerüljük a nagy étkezéseket délután hat után.

A helytelen nevelés gyakran vezet a szomjúságérzet megzavarodásához. Gyakran olyan italokat adnak a gyerekeknek, amit a szervezet ételként értelmez (pl. kakaó), ezért a gyerek felnőtt korban a szomjúságra evéssel reagál. Az is nagyon fontos, hogy amikor az ember szomjas, mivel csillapítja a szomjúságát. Ha ilyenkor iszik egy kis szénsavas üdítőitalt, az nem oltja a szomját, viszont ezekben az italokban rengeteg cukor van, ami hizlal és zsírként rakódhat le a szervezetben.

Túlsúlyosoknak hetente egyszer érdemes egy tisztító napot tartani, ami lehet gyümölcsnap vagy léböjtnap. Fogyókúrát inkább a csökkenő hold idejére érdemes időzíteni. Lelki szempontból az is nagyon fontos, hogy az ember ne figyelje naponként a mérleget, elég kéthetente megnézni a változást.

Fogyasztó hatásúak azok az ételek, amiknek magas az inzulintartalma. Ilyen pl. a csicsóka.

A mozgások közül az úszás, a futás és a séta, kirándulás a legideálisabbak. A heti kétszer-háromszor fél óra aktív mozgás fedezi egy felnőtt ember minimális szükségletét. A túlsúly sok esetben akadálya lehet ennek, de nem szabad feladni. Mindenki saját képességéhez mérten keresse meg a neki való mozgásformát.

A hideg fürdő, a hideg zuhany, tehát azok a hidroterápiás módszerek, amik a hideghez köthetőek, szintén fogyasztó hatásúak.

Vannak olyan akupresszúrás pontok, amik csillapítják az éhségérzetet. Ezeket mindig két ujjal kell masszírozni. A felsőajakon van egy ilyen pont, továbbá a kar külső részén a váll és a könyök között félúton, illetve a külső fülkagyló közepén. Ide tartoznak még a köldöktől két oldalt háromujjnyira lévő pontok is.

Végül egy-két trükk, jó tanács.

Egyrészt nagyon fontos pszichológiai trükk, hogy az ember ne menjen üres gyomorral bevásárolni. A második ilyen jó tanács, hogy fokozni kell a jódbevitelt. Ugyanis a jód a pajzsmirigyen keresztül fokozza az anyagcserét, és így a zsír lebontását. Magas jódtartalmú ételek, mint a kiwi, az almának és a körtének a magja, illetve bizonyos tengeri növények fogyasztása javasolt. Túlsúlyos embereknél fontos, hogy lassan, kis falatokban kell enni, jól megrágva az ételt, ugyanis, ha az ember alaposabban rág, és kisebb falatokban eszik, akkor kevesebb mennyiséget tud elfogyasztani, mivel a telítettség-érzet hamarabb jelentkezik. Az ételt tegyük kistányérokra, így többnek látszik. Ne együnk továbbá olvasás vagy TV-nézés közben, mert ha valami elvonja a figyelmet az étkezésről, akkor általában többet eszünk a kelleténél.

A friss zöldséglé csökkenti az étvágyat, főként ha étkezés előtt egy órával fogyasztjuk.

A legújabb kutatások szerint, aki kevesebbet alszik, az könnyebben hízik. A túlsúlyosoknak oda kell figyelni, hogy a megfelelő alvásigényüket kielégítsék (min. 7 óra naponta).

A túlsúly számos lelki okát állapították meg, ezért a személyes okok felderítése elengedhetetlen a fogyáshoz (pl. javasolt kineziológushoz elmenni). Néhány példa: amikor az ember úgy érzi, hogy nem szeretik eléggé, nem kap elég törődést, megbecsülést, akkor elkezd többet enni. Tehát a szeretetéhséget az ember gyakran fizikai evéssel próbálja pótolni. Sokan a védtelenség érzése miatt híznak el, mert tudat alatt a nagyobb súlytól remélnek védelmet. A nagyobb méret ugyanakkor feltűnőbbé is teszi tulajdonosát, aki így több figyelmet kap. Bár ő ezt nagyon kellemetlennek élheti meg, de a tudatalatti számára a negatív figyelem is figyelem, mint a „rosszcsont” gyerekek esetében. A többletsúly tömege folytán „tiszteletet ébreszt”, aki nem bízik tekintélyében, ezt ellensúlyozandó elhízhat.

A cél: az önelfogadás. Amíg valaki elutasítja saját testét, addig nem is tud rá megfelelő hatással lenni. Fontos mottó:

„Mindig békében és biztonságban vagyok.”

Váradi Tibor