A legjobb védekezés a megelőzés! A jól tartott, erős növények nehezebben betegszenek meg. De ha mégis kártevők vagy kórokozók támadják meg a növényt, fontos a gyors védekezés. Különítsük el a beteg növényt, hogy ne fertőzze meg a többit. Teleltetőbe soha ne vigyünk be beteg növényt!

Ha a kórokozó vagy kártevő még nem a teljes növényt támadta meg, megpróbálkozhatunk a fertőzött hajtások, levelek eltávolításával. Ezáltal megfékezhetjük terjedésüket.
A gombás fertőzések ellen gazdaboltokban szerezhetünk be szabadforgalmú permetszereket. Lehetőleg felszívódó szereket használjuk, ezek a növényi keringésbe kerülve a teljes növényen kifejtik hatásukat, nem csak lokálisan, ahová a permet ért.

A levéltetvek, zöld, fekete vagy narancssárga színű apró élősködők, a hajtáscsúcsokat és a bimbókat kedvelik, a legtöbb dísznövényen megjelenhetnek. A megtámadott levelek eltorzulnak majd elsárgulva lehullanak. Jelenlétükről az edényen és növényen megjelenő ragacsos anyag is árulkodik.  A pajzstetvek a levelek fonákján, különösen az erezeten tapadnak meg, apró, barna, pajzs alakú szemölcsszerű kártevők. A kifejlett egyedeket viaszos külső pajzs védi.  Gyakran új növénnyel érkeznek, de szinte minden növényen megtelepszenek, különösen gyakoriak pálmákon, fikuszokon, citrusféléken, leandereken.  Az üvegházi molytetű szintén apró, a fehér molylepkéhez hasonlít, sokan lisztecskeként ismerik.  A levelek fonákján élősködő zöld lárvák a növény nedvét szívják és ragacsos „mézharmatot” hagynak maguk után. Az erősen érintett levelek megsárgulnak és lehullanak.  A takácsatka még kisebb, a növény nedveit szívogató kártevő, amely meleg és száraz viszonyok között gyorsan megjelenik. A levél fonákján lapul, a levél színén sárga foltok láthatóak, majd a levél le is hullik. Szinte minden szobanövényen megjelenhetnek. A levelek és a szárak között időnként fehér, pókhálószerű szövedék jelenik meg.  A tetvek és a lisztecskék által kiválasztott mézszerűen ragadós anyagon a „mézharmaton” gyorsan megtelepszik a korom-penész, ami tovább gyengíti a növényt. A korompenész megszűnik, ha a kártevőket sikerül kiirtanunk.
Ha nem fedezzük fel időben a sokszor igen apró állati kártevőket, azok gyorsan szaporodnak, szívogatják a leveleket, és a növény legyengül. Kezdetben az erős vízsugárral történő lemosás, vagy alapos áttörlés is segíthet, de nagyobb szaporulat ellen gazdaboltban szerezzünk be permetezőszert.

A Vitaflóra Növénytisztító permet a levéltetvek, pajzstetvek és atkák elleni védekezést segíti.  A növényt lemosásszerűen kell lepermetezni, a permet által bevont kártevők elpusztulnak. A termék nagy előnye, hogy lakásban, teraszon, gyermekek vagy házi kedvencek közelében korlátozás nélkül használható, különleges összetételének köszönhetően mérgező anyagok nélkül fejti ki hatását. Az erőteljesen megnyúlt, vagy teljesen friss hajtásokon végezzünk permetezési próbát, ne kezeljük egyszerre a teljes növényt. A permet a kártevők elpusztítása mellett segíti a növény gyógyulását.  A levélsérüléseket, a szívogatások nyomát bevonja, egyúttal a mézharmatot lemossa, tisztítja a növényt. A bútorra, padlóra került anyagot nedves ruhával le kell törölni. A beteg növényt ne tápoldatozzuk, csak a kártevő teljes elpusztítása után adagoljuk a növény fajtájának megfelelő Vitaflóra tápoldatot, kezdetben kisebb dózisokban. A szokásos hígításra a növény regenerálódása után álljunk vissza.
Párásítsunk rendszeresen a fűtött szobában, a szobai kártevők legtöbbje nem szereti a magas páratartalmat, növényeink azonban jól érzik magukat. Az erős, jó kondíciójú növény kevésbé hajlamos a megbetegedésre, tápláljunk minden növényt rendszeresen a megfelelő Vitaflóra tápoldattal.
Ha új növény kerül hozzánk, vizsgáljuk át lombozatát, nehogy így kerüljön kártevő, kórokozó többi növényünkre. Csak jó minőségű földet használjunk, a cserepeket újrahasználat előtt fertőtlenítsük.

A sorozat többi része itt található:
https://zoldujsag.hu/amit-a-novenyapolasrol-tudni-erdemes-i-48023
https://zoldujsag.hu/amit-a-novenyapolasrol-tudni-erdemes-ii-48047
https://zoldujsag.hu/amit-a-novenyapolasrol-tudni-erdemes-iii-48073
https://zoldujsag.hu/amit-a-novenyapolasrol-tudni-erdemes-ultetes-atultetes-48106
https://zoldujsag.hu/amit-a-novenyapolasrol-tudni-erdemes-v-48132

 

www.vitaflora.hu