A lábunk, ha közelebbről szemügyre vesszük, valóságos műalkotás. De ahelyett, hogy játszanánk ezen a csodás hangszeren, lényegében csak taposunk rajta.
Thomas Pfeifer

Ne higgyük, hogy a térdfájdalom az idősek privilégiuma!

Bizony, már fiatal korban elkezdődhet az a fajta amortizáció, ami később akár teljes mozgásképtelenséghez is vezethet. Vizsgáljuk meg kicsit közelebbről ezt a csodálatos testrészünket, és fedezzük fel, mi mindent tehetünk egészségének megőrzéséért és funkciójának visszaállítása érdekében.

A térd olyan ízület, amely nem egyszerű munkát végez

összhangba hozza a csípő és a boka működését. Azt is mondhatjuk, hogy a térd egy egyszerű ízület, amelynek bonyolult feladata van. Mindkettő igaz. A térd egy ördögien nehéz probléma elegáns megoldására szolgál. A csípő és a boka mérhetetlenül eltérő sebességgel mozog: úgy is kifejezhető ez, hogy sebességfokozatuk nagyon eltérő. Ezt hozza összhangba a térdünk. A térdsérülések a fiatalok körében egyre gyakoribbak Mindig elkeseredünk, amikor azt halljuk, hogy a térd milyen „törékeny”. De ha térdünk nem bírná a mászást, a járást, a futást, az ugrást és az esést – a szokásos fizikai igénybevételt -, sok ezer évvel ezelőtt kiestünk volna a versenyből.

Testünk ma is ugyanúgy van megtervezve, mint akkor volt. Sokan azt mondják erre: „De az ember ma hosszabb ideig él. A térd úgy van programozva, hogy csak a gyermekszüléshez és gyermekneveléshez szükséges ideig lehessen használni.” Ha ez igaz lenne, akkor a logika szerint ez a mozgatórendszer minden más összetevőjére is érvényes lenne, és a mozgatórendszeri sérülések rendkívül ritkán fordulnának elő 40-45 évesnél fiatalabbaknál. furcsa módon sokkal több tizenéves és fiatal felnőtt fordul meg térdpanasszal az orvosnál, mint fel[1]nőtt és középkorú A mozgatórendszerünk egyre fiatalabb korban megy tönkre, úgy néz ki, hogy súlyos élettani krízis felé közeledünk. Nem számíthatunk a technológiára a teljes vagy akár csak a megfelelő részleges mozgékonyság biztosításában teljes működési képtelenség esetén. Ráadásul az anyagcsere sem megfelelő kielégítő mozgás nélkül. A fiatalok elveszítik térdük és csípőjük összehangolásának képességét, és azon az úton vagyunk, hogy elveszítjük magát a mozgásképességet.

De miért van ez?

A legfontosabb, amit mindenkinek meg kell jegyezni, hogy az egészséges térd csak egy dolgot igényel: azt, hogy a többi teherviselő ízülettel párhuzamosan álljon. A térdnek ritkán van baja, ha egy tengelyben van és együttműködhet a csípővel és a bokával. Ha a térdkalács megsérül, amikor hirtelen megállunk irányváltoztatás végett a futballpályán, vagy elszakad az elülső keresztszalag, ha síeléskor elesünk – ha ezeket az eseményeket szerencsétlenségnek, bal[1]esetnek, malőrnek nevezzük, az téves értelmezés. Ezek mind előfordulhatnak, és még mások is, de térdsérülést csak másodlagosan okozhatnak; olyan, mintha azt mondanánk, hogy a kalapács az oka a figyelmetlen ács hüvelykujjtörésének. Ha a térd megfelelően áll, a játékos megállhat, megfordulhat, visszafordulhat és berúghatja a gólt, a síelő leporolhatja a havat magáról és folytathatja útját lefelé a lejtőn.

A térdkalács és a keresztszalag

 A térdkalács egy legömbölyített csontdarab, úgy tűnik, mintha szabadon lebegne az ízület felett. Valójában be van ágyazva a lábszár feszítőizmainak inai közé. Ez az elrendezés nagy rugalmasságot ad a térdnek. Az elülső belső keresztszalag egy tömörített szalag, amely hátulról átszövi a térdízületet, és stabilitást biztosít. Alapvető dolog, hogy meg kell szabadulni a „baleset megtörténik” gondolattól. Ha meggyőződünk arról, hogy a fájdalom véletlen baleset és egy sérülékeny ízület eredménye, tévesen hisszük, hogy elegendő a sérülés kezelése. Mivel a térd sokkal gyakrabban károsodik, mint a többi ízület, egész iparág szakosodott rá eszközök gyártásával és fájdalomcsökkentő eljárásokkal. A térdsebészet az ortopédia eldorádója. Az ízületet meg kell javítani vagy helyre kell tenni – és mozgatni. A tüneteket létrehozó események változatosak: megcsúszás a zuhanyzóban, rálépés valamire séta közben, elesés a teniszpályán, stb. Ami állandó, az a térd működési zavara, és az előbb keletkezett, mint ahogy a sérülést okozó esemény bekövetkezett, és előbb-utóbb sérüléshez vezet.

A térdfájdalom

A térdkalács és a térdhajlító ín megbetegedése, a térd porclemezének gyulladása, a térdkalács előtti ízületi tömlő gyulladása, a térdízület egészének gyulladása, a térdkalács lágyulása, a merev térd, és bármelyik más térdbetegség közvetlenül összefügg azzal, hogy mi történik a többi teherviselő ízületben. És már mindegyik említett állapotot lehet kezelni sebészeti beavatkozással és gyógyszerrel. De a térd valódi baja kezeletlen marad. A teljesen fájdalommentes térd kiindulási pontja a tökéletes kétoldali szimmetriát mutató test. Ahhoz, hogy a fájdalom meg szűnjön, vissza kell állítani az érintett testrészt semleges helyzetébe. A megfelelő kétoldali működés egyensúlyt teremt ott, ahol a működési zavar az izmok kötélhúzását eredményezte. A kétoldali működés nélkül az izmok maguk felé húzzák a csontokat és a többi izmot, az inakat, a kötőszöveteket és az idegeket. Legenyhébb következménye stressz állapot, de a mozgatórendszer teljes felborulása is bekövetkezhet, aminek a változások összegeződésével létrejövő végső eredménye rokkantság, fájdalom és mélyreható fizikai leépülés.


Álljon rövidnadrágban, mezítláb egy nagytükör elé, amelyben egész alakját látja, és nézze meg a térdét. Ne próbálja meg egyenesen kinyújtani a lábát, álljon természetesen. Mozogjon kicsit, hogy laza legyen. A jól működő térd pontosan a csípőt és a bokát összekötő képzeletbeli egyenessel egy vonalban van. Képzeletében húzza meg ezt a vonalat, vagy vegyen elő egy filctollat és rajzoljon egy nagy kék pontot mindkét térdkalács közepére és egyet-egyet a két boka elejére. Ha mozgatórendszeri működési zavara van, a térdei vagy kívül, vagy belül lesznek azon a láthatatlan vonalon, amely függőlegesen áthalad a pontokon. Ha hátrál, és azután a tükör felé megy, valószínűleg azt fogja látni, hogy a pontok köröket írnak le – előbb befelé, azután kifelé a vonalhoz képest -, különbözőképpen jobbra és balra és mind a négy ízületen. Mi történik? Jobb kérdés az, hogy mi nem történik! Nem szinkronban mozognak az ízületek. A fájdalomtól eltekintve a térdbetegségek két legjellegzetesebb tünete a lábfejen és a térkalácson is jelentkezik. A kifordult láb annak a bizonyítéka, hogy a boka, a térd a csípő és a váll alkotta mozgási lánc megszakadt. A térd magára marad. Sok esetben csak az egyik láb fordul ki, vagy mindkettő, de különböző szögben. Miután kipróbálta ebben a cikkben szereplő gyakorlatokat, álljon meg a tükör előtt, és vizsgálja meg közelről térdkalácsát.

 A jól működő térdkalács egyenesen előre áll. A fenti képen a kifordult és a befelé fordult térdek láthatók. Az ön térdkalácsa állhat a kifordult lábfej irányba vagy teljesen más szögben. Lehet, hogy a két térdkalács iránya egyáltalán nem egyezik: egyik magasabban lehet, mint a másik, középre vagy oldalirányba csavarodhat, vagy alakjuk jelentősen különbözik . A kétoldali szimmetriájú testen a jobb oldal a balra emlékeztet. Az eltérések azt közlik velünk, hogy aszimmetria van kialakulóban, és térde magára marad. Ahelyett, hogy hajlításkor és feszítéskor derékszögbe hajlanának, könnyedén elfordulnának, és visszatérnének semleges helyzetükbe, a csontokat az improvizáló izmok összevissza rángatják. Feszesség, merevség, néha gyengeség, végül fájdalom követi egymást. Ez az utolsó tünet roppant változatos, az enyhe és közepes fájdalomtól a hasogatóig, ami arra kényszeríti az „áldozatot”, hogy egyáltalán ne hajlítsa be a térdét. 


A következő részekben ismertetjük a térdre jótékony hatással bíró tornagyakorlatokat!

A sorozatt 2. része KATT!

A sorozatt 3. része KATT!