Bár sokan idegenkednek tőle, a csalánból nagyon finom ételek készíthetők. Természetesen az elkészült ételek nem csípnek, kellemesen savanykás, üde zöld ízük lesz. Íme kedvcsinálónak két recept:

Csalánfőzelék gazdagon:

Hozzávalók:
5-6 ek napraforgó olaj
2 evőkanál finomliszt
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 db zsemle
½ liter dl tej
kb 2 liternyi csalánlevél
só, bors ízlés szerint

Elkészítés:
Az olajat felforrósítjuk, majd hozzáadjuk a lisztet és világos rántást készítünk. Belekeverjük a zúzott fokhagymát és félretesszük hűlni.
A zsemlét beáztatjuk a tejbe. Közben a megmosott csalánleveleket tejben fedő alatt puhára pároljuk. Félrehúzzuk a tűzhelyről és összeturmixoljuk a zsemlével. Hozzáadjuk a rántást és a fűszereket, szükség szerint hígítjuk tejjel és készre főzzük.
Főtt tojással mennyei!

Tejszínes csalánkrémleves

Hozzávalók:
1 liternyi csalánlevél
2 közepes burgonya
2 ek étolaj
2 gerezd fokhagyma
4 dl tej
1dl tejszín
só, bors, szerecsendió

Elkészítés:
Az összezúzott fokhagymát olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a megmosott csalánlevelet és a felkockázott burgonyát. Annyi vizet adunk hozzá, hogy ellepje, és lassú tűzön főzzük addig, amíg a krumpli megpuhul. Ízlés szerint fűszerezzük, majd hozzáadjuk a tejet és botmixerrel pépesítjük. Ezután még egy percig forraljuk, majd a tűzről levéve hozzákeverjük a tejszínt. Önmagában is nagyon finom, de gazdagíthatjuk zsemlekockával, vagy leves gyönggyel.