A szintetikus összetevők vitathatatlan előnye, hogy nagy mennyiségben, gyorsan és olcsón előállíthatóak. A profitorientált gyártók érdeke tehát az, hogy a természetes komponensek is hasonlóan alacsony költség mellett, tömegesen álljanak rendelkezésükre. Ezeknek a kritériumoknak tökéletesen megfelel a pálmaolaj, így nem csoda, hogy manapság már kevés olyan terméket találunk a boltok polcain, amelyben ne lenne benne.
Mi az a pálmaolaj és mire használják?
A pálmaolajat a Nyugat-Afrikából származó olajpálma termésének héjából nyerik ki. Ez nem azonos a pálmamagolajjal, amit viszont a gyümölcs magjából sajtolnak.
Amellett, hogy a pálmaolaj természetes összetevőként tüntethető fel a termékcímkén, számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, ami miatt széles körben alkalmazható. Szobahőmérsékleten félig szilárd, így kenhetően tartja a krémeket. Ellenáll az oxidációnak, így hosszabb eltarthatóságot biztosít. Mivel magas hőmérsékleten is stabil, így segít a sült termékeket ropogóssá tenni. Ezenkívül szagtalan és színtelen, így nem változtatja meg az élelmiszerek megjelenését vagy illatát. Emellett az olajpálma nagyon hatékony növény, amely nagy mennyiségű olajat képes kis területeken, szinte egész évben termelni.
Nem csoda hát, hogy a pálmaolaj a szupermarketekben értékesített csomagolt termékek körülbelül felében megtalálható, a feldolgozott élelmiszerektől a kozmetikumokon át a mosószerekig. Emellett ipari kenőanyagokban, állati takarmányokban, gyógyszerekben is népszerű összetevő, és újabban bioüzemanyagként is alkalmazzák.
Mi a baj a pálmaolajjal?
Az olajpálmát Nyugat-Afrikából hurcolták be a 20. század elején Délkelet-Ázsiába. Jelenleg az előállított pálmaolaj 85%-a Malajziából és Indonéziából származik. Az olajpálmaültetvények kedvéért egész őserdőket irtottak ki, a különleges, csak erre a területre jellemző élővilággal együtt. Az olajpálmáért feláldozott őserdők miatt az olyan ritka fajokat is a kihalás veszélye fenyegeti, mint az orángután, a ködfoltos párduc, a borneói törpeelefánt. A fajok kihalásával az egész élővilág veszélybe kerül, a következmények felmérhetetlenek.
A pálmaolaj kitermelés társadalmilag sem fenntartható, sok helyen az alapvető emberi jogok megsértésével jár. Az őserdők kiirtásával az őslakosok otthonait is elveszik, gyakoriak a kényszerkilakoltatások, mely sokszor fegyveres erőszakkal társul. A pálmaolaj ültetvényeken gyakori a munkavállalók kizsákmányolása és a gyermekmunka.
Ezek súlyos problémák, amelyek megoldása érdekében fel kell lépni úgy a gyártóknak, mint a fogyasztóknak.
Mit tudsz tenni?
Csökkentsd a pálmaolajat tartalmazó termékek vásárlását. Kezdd a fürdőszobáddal, cseréld le a kozmetikumaidat és válts pálmaolaj-menetes tisztálkodó- és bőrápolószerekre! Ehhez kitűnő megoldást nyújtanak neked a Maria Treben natúrkozmetikumok, melyek nem tartalmaznak pálmaolajat.
Az osztrák Maria Treben GmbH és a Non Plus Ultra Kft. egyaránt elkötelezett a fenntartható gazdaságból származó összetevők felhasználása, a környezet- és az állatok védelme mellett.
A Maria Treben termékekben ezért nem találsz pálmaolajat, és egyik terméket, vagy annak összetevőit sem tesztelik állatokon.
A Maria Treben svédkeserűs natúrszappanokban, fürdősókban, az ízületi panaszokra készült Mesterbalzsamban és a svédkeserűs bőrápoló kozmetikumokban is megbízhatsz. Használatukkal nem csak a bőrödnek és az egészségednek teszel jót, de véded a környeztet, az állatvilágot, és sokat teszel a pálmaolaj felhasználás kiszorításáért is.
Válogass a pálmaolaj-mentes Maria Treben natúrkozmetikumokból a www.mariatrebenpatikaja.hu oldalon.