Az ayurvéda az emésztés tüzét Agninak hívja. A jól működő Agni egy jól működő immunrendszert eredményez. Tüzes természete révén felforrósítja az emésztésre váró tápanyagot, segíti az optimális felszívódását, elégeti az emésztés során keletkező anyagcsere-termékeket, és ezzel tiszta testet biztosít. Amennyiben az Agni nem megfelelő erősségű, a káros anyagcsere termékek és a kívülről jövő toxikus anyagok felhalmozódnak a testben, melegágyat készítve a betegségeknek.
Ezeket a méreganyagokat két kategóriába sorolhatjuk: vízoldékony és zsíroldékony toxinok. A vízoldékony mérgek könnyedén kimosódnak a szervezetből, a zsíroldékony mérgektől azonban jóval nehezebb megszabadulni. A zsíroldékonyak közé tartoznak a tartósítószerek, az élelmiszer adalékanyagok, a nehézfémek, a műanyagok és más vegyi anyagok. Ezek a zsírsejtekbe és az agyba ágyazódnak, ahol éveken át képesek elraktározódni. Jól működő máj esetében - és természetesen alacsony stressz-szintnél - a káros anyagok nem tudnak elraktározódni.
Ha a test túlterhelt, a máj képtelen elvégezni feladatait, hamar felbillen a metabolizmus, zsírok rakódnak le testszerte. Ezzel kezdetét veszi a metabolikus szindróma tünetegyüttes.
A túlterhelt máj tünetei:
• puffadás
• mell duzzadása és érzékenysége menstruáció alatt
• felesleg lerakódása a hason, csípőn, majd később a feltesten, comb belsőkön
• hiperérzékenység
• bőrirritációk, bőrviszketés
• ízületek merevsége
• kéz- és lábdagadás
• kiválasztási zavarok
• fejfájás
A máj terheltségével sajnos előbb-utóbb károsodnak a bélbolyhok is, melyek veszélyeztetik a belek megfelelő működését. A bélbolyhok ki is tudnak száradni nagy stressz hatására, ilyenkor székrekedés léphet fel.Vagy ellenkezőleg: túl sok a nyálka termelődik, a toxinok visszakerülnek a májba.
A bélbolyhok más tényezők miatt is károsodhatnak, pl. a stressz, az aggodalom, a feldolgozott élelmiszerek, a kávé, a cukros üdítők, az élelmiszer adalékanyagok és a savtúltengés.
Az optimális epeáramlás a májból szintén nagyon fontos, mivel az epe felfalja a zsírokat és immunválasz-adóként viselkedik az emésztőrendszerben. Segít eltávolítani a nehézfémeket, megöli a parazitákat, a káros baktériumokat és számos más anyagot, ami károsíthatja a szervezetet.
A rostokban gazdag táplálkozással az epe segíti az ürítést. Amennyiben hiányzik a rost, az epe akár 80-90%-a újra felszívódik a májban. Ilyenkor a máj túlterheltté válik, idővel telítődhet, az epe pedig vastag és iszapos lesz, így nehezebben fogja lebontani a zsíroldékony mérgeket.
A máj telítődése
A méreganyagokkal és epével eltelt máj a mérgeket a véráramba nyomja, ahol azok megtalálják az útjukat a zsírsejtekhez. Itt éveken át el tudnak raktározódni, ami degenerációhoz és oxidációhoz vezet. A test minden része - beleértve az agyat is -, lehet ezeknek a méreganyagoknak a célpontja. Egyre gyakoribb, hogy ezek a toxinok neurotoxinokká válnak és az agy zsírszöveteiben raktározódnak el kognitív zavarokat és más egészségi problémákat okozva.
Az ayurvéda a fő hangsúlyt a szervezet méregtelenítési folyamata szempontjából gyakran helyezi az Agni növelésére, az égési folyamatok beindítására.
FIGYELEM:
Amíg az idegrendszer nem stabil, azaz stresszesek vagyunk, nincs zsírégetés! Ha kikerül a nyomása alól, a szervezet újból zsírégetésre kapcsol. A folyamat helyreállításához több ayurvédikus gyógynövény készítményt is használhatunk.
Idegnyugtatásra és immunerősítésre Gotu Kola-t és a Stress Guard készítményeket javasoljuk, ezekből reggel és délben 1-1 szem ajánlott. Éjszakára 1 szem Brahmi javasolt.
Amikor lecsendesedett a szervezet és megnyugodott – ez kb. 2- 3 hetes kúra után megtörténik -, elkezdhető a Livgood máj tisztító készítményalkalmazása, reggel-este 1-2 szem, délben pedig folytathatjuk a Gotu Kola, vagy Stress Guard alkalmazását.
Rost bevitelre folyamatos szedésre az Indiai Útifű Maghéj ajánlott.
www.garuda.hu www.ayurveda.hu
Garuda Trade Kft., 1136 Budapest, Tátra utca 24.
T.: 1-331-2316, 06-30-506-3474, E-mail: [email protected]
Facebook: Garuda Ayurveda