A  kínai rendőrség mintegy 1000 macskát mentett ki egy vágóhídra tartó teherautóból - jelentette az állami média -, és ezzel egy olyan illegális kereskedelem egy részét buktatta le, amely sertés- vagy birkahúsként adja el a macskahúst, és újabb élelmiszerbiztonsági aggályokat vetett fel.
A kelet-kínai Csiangszu tartományban található Zhangjiagangban (Zhangjiagang) a hónap elején állatvédők tippje nyomán rendőrök elfogtak egy járművet, amelyet a befogott macskák begyűjtésére és szállítására használtak - írja a The Paper című kínai állami hírportál.

A beavatkozás nélkül a macskákat valószínűleg levágták volna, és délre szállították volna, hogy sertés- és bárány apróhúsként, valamint kolbászként szolgálják fel.

A rendőrség és a mezőgazdasági hatóságok azóta egy közeli menhelyre küldték a macskákat, miután meghiúsították a tervet, amely akár 20 500 dolláros bevételt is hozhatott volna.
A jelentés nem említette, hogy történt-e letartóztatás, és azt sem, hogy a macskák kóbor vagy háziállatok voltak-e. A CNN megkereste a zhangjiagangi rendőrséget és az állatmenhelyet, hogy kommentálják a hírt.
A The Paper beszámolója szerint állatvédők figyeltek fel először egy temető közelében a sok macskát szállító járműre. Hat napon át járőröztek az utcákon, és amikor a teherautó elkezdte a macskákat a vágóhídra szállítani, közbeléptek és kihívták a rendőrséget.
Az egyik, a lap által idézett aktivista szerint egy kiló macskahúst körülbelül 4 dollárért tudnak eladni, mivel birkahúsként és sertéshúsként árulják. Egy-egy macskából körülbelül négy-öt kilónyi hús marad a feldolgozás után.
Egy másik aktivista, Han Jiali, aki elmondta, hogy részt vett a teherautó megállításában, a kínai hírportálnak elmondta, hogy nem ez volt az első eset, és hogy hasonló illegális kereskedelmet már korábban is megállított Guangdongban, egy dél-kínai tartományban.

A jelentés az állatok jogai és az élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos aggodalmak újabb hullámát váltotta ki a kínai közösségi médiában, és sokan követelték a hatóságok szigorúbb ellenőrzését.
Az országnak a múltban számos élelmiszer- és élelmiszerbiztonsági botránnyal kellett megküzdenie.
A közelmúltban az egyik legfrissebb, közfelháborodást kiváltó élelmiszerbotrány az egyik főiskola iskolai étkezésében talált patkányfejjel volt kapcsolatos. A helyi tisztviselők eredetileg azt állították, hogy egy kacsa nyakdarab volt, de az eltussolástól való félelem közepette tartományi nyomozókat hívtak, akik mást állapítottak meg.
Míg Kínában törvények szabályozzák és védik a haszonállatokat és a veszélyeztetett állatokat, addig a háziállatokra és a kóbor kutyákra és macskákra vonatkozó állatkínzásról nincs általános törvény.
Állatjogi és környezetvédelmi csoportok régóta kampányolnak az állati részek - köztük számos veszélyeztetett fajból származó - hagyományos gyógyászatban való felhasználása ellen. A nyugati autonóm Guangxi régióban, Yulinban évente megrendezett kutyahúsfesztivál ellen is egyre nagyobb az ellenállás.

„Az állatoknak nincsenek jogaik, és nincs garancia az élelmiszerbiztonságra" - írta a legutóbbi vitához hozzászóló több száz felhasználó egyike.

A helyi hatóságok 2021-ben több olyan háziállat halála miatt kerültek tűz alá, amelyeket elaltattak, miután gazdáiknak Covidra pozitív lett a tesztjük. Az egyik konkrét eset, amelyben egy egészségügyi dolgozó egy lapáttal agyonvert egy corgit, óriási dühkitörést váltott ki az emberekből.
„Remélem, az ország hamarosan törvénybe iktat egy állatvédelmi törvényt” - írta egy másik felhasználó a legutóbbi botrányra utalva.