Sarokpontok nélkül az emberek nehezebben tájékozódnak. A mostani, illetve a következő cikkek mind sarokpontok lesznek, melyek segítséget adnak infrapanel vásárláskor. Egyszerűen csak vissza kell gondolnia az olvasottakra, és máris beugrik, hogy mit kell kérdeznie az eladótól, aki csak annyit lát majd, hogy egy profi áll vele szemben. Sokféle infrapanelt lehet már kapni, de senki se mutatja meg, hogy milyen szempontok alapján lehet tájékozódni köztük.

Tehát nézzük az első, és legfontosabb tulajdonságot, a leárnyékolhatóságot.
Az infrapanel infravörös sugarakkal melegíti a környezetében található szilárd testeket. Az infravörös sugárzás a látható fénnyel áll a legközelebbi rokonságban.
Nézze meg a következő ábrát, amely hullámhossz szerint osztályozza az elektromágneses sugárzás típusokat.
Ez miért fontos?
Az infravörös tartomány optikai tulajdonságai a látható fény tulajdonságaihoz nagymértékben hasonlítanak.
Az infra sugárzás emberi szemnek ugyan nem látható, de attól még a tulajdonságok nagyon hasonlítanak! Például: LEÁRNYÉKOLHATÓ.
Ez annyira fontos, hogy még egyszer leírom: LEÁRNYÉKOLHATÓ.
Az emberek inkább a hagyományos, közvetítőközeget használó, úgynevezett konvekciós fűtésekhez vannak hozzászokva: Radiátor, konvektor, olajkályha, stb..
Ezeket a hagyományos fűtőtesteket nem lehet leárnyékolni, mert a levegőt fűtik, és a levegő, ahogy melegszik, elkezd keringeni a helyiségben, és a meleg levegő eljut mindenhová, de leginkább a plafon alatti 10-20 cm sávban sűrűsödik össze...
Ezért aztán sokan azt hiszik, hogy az infraelemeknek sem gond, ha például egy gránitlapot, vagy márványlapot rakunk az elejére.
Mi történik ha egy villanykörtét letakar egy ruhával?
Elveszi a fényét, és cserébe, ha szerencsés, nem gyullad ki, mert nem melegszik fel, csak a gyulladási hőmérséklet 95 %-ára!
Ezek alapján: ha egy pucér infra fűtőelem elé bármit tesz az ember, mi történik?
Megmondom: LEÁRNYÉKOLJA! ÉS KÖZVETLENÜL AZ MELEGSZIK FEL, NEM A KÖRNYEZET!
A melegsugárzást a gránit, és márványlap elnyeli. Az elnyelt meleget pedig továbbadja a környezetének: felmelegíti a levegőt. Magyarul: lesz egy szép, márványfelületű lap, amit infrafűtésnek hisz, pedig a valóság az, hogy egy méregdrága, hatásfokából jelentős mértékben veszített fűtőlapja van - VILLANYRADIÁTORNAK IS HÍVHATJA NYUGODTAN. Méregdrága, mert maga a márványlapos kivitel sem volt kevés, másrészt pedig, mivel már nem olyan hatékony, a kívánt komfortérzet eléréséhez több áramot eszik meg!
ÖSSZEFOGLALVA:

Bármi, ami leárnyékolja az infra fűtőelemből kijövő 100 %-os hatékonyságú melegsugárzást, az csökkenti a hatékonyságot, és ezzel párhuzamosan növelheti az áramfogyasztást.
Ilyenre példa: Márványlap felület, gránitlap felület, homokköves felület, fémlap felület, stb. Fűtőfóliánál: laminált parketta, egyéb fa burkolat.
FIGYELEM! Nem azt mondtam, hogy nem fog fűteni! Nem azt mondtam, hogy nem lesz meleg!
Azt mondtam, hogy veszít a hatékonyságából, és ezért ugyanolyan komfortérzet eléréshez több áramra lehet szükség.

Nem szorosan bár, de ehhez a témához tartozik ez a kérdés: Egy jégkockának is van infravörös kisugárzása? A válasz: Igen.
Az elektromágneses sugárzások közé tartozó infravörös sugárzás atomi szinten indul ki a testekből. Ezért minden test bocsát ki magából infravörös sugárzást, aminek a hőmérséklete nagyobb, mint az abszolút nulla fok - ami jóval alacsonyabb a 0 oC-nál.
Így elmondható, hogy furcsa, de egy jégkocka is bocsát ki infravörös sugarakat.
Azért említettem meg ezzel a témával kapcsolatban, mert így lesz teljes a kép: A leárnyékolásra használt testek (gránitlap, márványlap, stb...) is bocsátanak ki infravörös sugarakat, csak nem teljesen tisztán, nem 100 %-ban. Főként a levegőt melegítik.

Egy radiátornak is van infravörös kisugárzása, mégse hívjuk infra fűtőtestnek. Önnek is van infravörös kisugárzása, mégse nézi senki se infra fűtőtestnek.
Ma tehát megtanultuk, hogy a leárnyékolt infrapanel veszít hatékonyságából.

Zsolnai Andrea
www.infrapanel.net