A helyi hatóságok szerint a vadlovak annyira elszaporodtak, hogy tönkreteszik Kosciuszko Nemzeti Park növényzetét.

Az óriási közfelháborodást még jobban fokozza, hogy 16 egyetem 41 tudósa is a támogatásáról biztosította a terv kivitelezőit. Véleményük szerint az az eljárás, hogy  leöljenek több mint ötezer vadlovat az új-dél-walesi Snowy-hegységben teljesen helyénvaló, mivel az állatok tönkreteszik a hegyvidék növényvilágát.

A tudósok Mike Baird új-dél-walesi kormányfőhöz intézett levelükben kifejtették álláspontjukat, mely szerint célszerű lenne a, hogy Nemzeti Parkban élő mintegy hatezer vadló 90 százalékát elpusztítsák a következő 20 évben, ezzel a vadlópopulációt 600 egyedre csökkentenék. A lovak tenyészállatok, amelyeket nemrég honosítottak meg a térségben, nem őshonosak, és fenyegetik az ökoszisztémát, az őshonos fajokat. A professzorok szerint a vadlovak már a nemzeti park 48 százalékát károsították.

A vadlovak szerelmesei augusztus elején tüntetést tartottak Sydneyben, tiltakozva az állatok tömeges lelövése ellen. Ők azzal érvelnek, hogy a vadlovak Ausztrália védjegyévé váltak, és már 150 éve élnek a nemzeti park területén.