Nevünkben a sorsunk, mondják a szerteágazó tevékenységi köröket ellátó, az erdőt teljesen önzetlenül szolgáló Erdőmentők, akik küldetése, hogy „segítsenek a Természetnek begyógyítani a civilizáció ejtette sebeket”. Csanádi Viktorral, az Erdőmentők Alapítvány erdő- és vadvédelmi vezetőjével beszélgettünk.


- Mióta létezik az Erdőmentők Alapítvány?
- Úgy nyolc évvel ezelőtt, egy nagyobb szervezet alcsoportjaként kezdtük el a munkát, aztán a csoport lassan kinőtte magát. Így jött létre az immár önálló Erdőmentők Alapítvány. Budapesten alakult meg a szervezet, azonban hamarosan országszerte újabb és újabb csoportok jöttek létre. Jelenleg hét régióban működik csoportunk, de – a szakemberek és az önkéntesek jelentkezésétől függően – szeretnénk minél több helyen jelen lenni. A regionális csoportok egy-egy szakember közreműködésével működnek.
- Kikből áll az alapítvány?
- A vezetőséget egy erdészekből, vadgazdákból, természetvédelmi- és környezetvédelmi mérnökökből álló szakembergárda alkotja, ők azok, akik operatívan megszervezik a tevékenységeket. De a munkánk sikeressége nagyban függ az önkénteseinktől, akik az egész országban nagyon lelkesen és aktívan vállalnak részt a feladatokban. Jelen pillanatban csaknem 600 regisztrált önkéntesünk van, akik nagy része (mintegy 300-an) Budapesten, ill. Pest megyében tevékenykedik. A második legerősebb régiónk Debrecen. Szinte minden korosztályból vannak önkénteseink, a középiskolásoktól kezdve a nyugdíjasokig. Nagy hangsúlyt fektetünk az önkéntességre, hiszen a cél, hogy minél többen magukénak érezzék az erdőkről való gondoskodás feladatát. Az alapítványunkban végzett önkéntes munka a középiskolásoknál közösségi szolgálatnak számít, ezért Budapesten mintegy 80 diák csatlakozott hozzánk a különböző középiskolákból. Nekik állandó munkájuk pl. a közeli erdőkben elhelyezett madáretetőink rendszeres feltöltése, (az általunk az iskolákba szállított takarmányból) valamint az odúk ellenőrzése és az erdő megfigyelése.
Itt hadd jegyezzem meg, hogy valójában mindannyian, beleértve a vezetőséget is, önkéntesen, szolgálatból végezzük a munkánkat, sőt, gyakran vannak olyan akcióink, aminek költségeit – ha nem sikerül külső támogatást találnunk – magunk finanszírozzuk. A vezetőségre még egy mondat erejéig visszatérve, el kell mondanom, hogy az alapítványuknak ez a komoly – és a zöld szervezeteknél nem mindennapos - szakembergárdája az egyik legfőbb erőssége. Jórészt ennek köszönhető, hogy a szakma komolyan vesz bennünket, és így az elmúlt időszakban szoros együttműködés alakulhatott ki a nemzeti parkoktól kezdve az állami erdészetekig és a szakminisztériumig.
Ami pedig a munkát illeti: a tervezési és az operatív munkákat leszámítva, mindent közösen végzünk, azaz a szakemberek egy-egy akció során nem kapnak „kiemelt, elit” feladatot, hanem a csapat többi tagjával együtt pl. szemetet gyűjtenek vagy fát ültetnek. A szaktudást igénylő feladatokat – legyen szó pl. a fák metszéséről – előzetesen megtanítjuk az akcióban résztvevőknek, akik utána önállóan dolgozhatnak. Persze a komolyabb feladatokhoz felkészítő oktatásokat, előadásokat tartunk.
-  Mivel foglalkozik egy erdőmentő?
- Röviden azt mondhatnám, hogy minden olyan tevékenységgel, amivel az erdőnek segíthetünk. Meggyőződésünk, hogy az ember nagyon sokkal tartozik a természetnek, kiváltképp az erdőnek; az erdő fáinak, melyek nélkül el sem tudnánk képzelni a mindennapokat: legyen szó akár a meleget adó tűzifáról vagy a papírról. Konkrétabban a tevékenységünk nagy része azokra az erdőkre irányul, melyekről a tulajdonosa, akár állami, akár magánszemély, nem tud megfelelően gondoskodni. Ennek oka lehet pénz – vagy emberhiány, de gyakran sajnos érdektelenség is. Manapság az állami erdészetek és nemzeti parkok is igen nehéz helyzetben vannak, mivel a feladatellátáshoz szükséges személyzetnek csupán töredék részével rendelkeznek. Így ők is gyakran kérik a segítségünket. A tevékenységünk nagyon szerteágazó: magában foglalja az olyan erdővédelmi akciókat, mint a szemétszedés, faültetés, odútelepítés, de végzünk tudományos kutatásokat is, és nagy hangsúlyt fektetünk a különböző ismeretterjesztő oktatásokra.
- Mesélne egy kicsit részletesebben az egyes tevékenységekről?
- A tevékenységünk egy részét felkérésre vagy lakossági bejelentés alapján végezzük, de létrehoztuk az ún. Vadvilágvédelmi járőrszolgálatot is, melynek célja, hogy felderítse és regisztrálja a segítségre szoruló területeket. A járőrök, akik az alapvető erdő-és vadvédelmi ismereteket egy 12 hetes tanfolyamon sajátítják el - folyamatosan járják az ország erdőségeit, ahol az említett feltérképezés mellett ellátnak pl. vadvédelmi és vadetetési feladatokat a téli időszakban. De előfordul az is, hogy természetkárosítók (orvvadászok, illegális fakitermelők) nyomaira bukkannak, ilyenkor begyűjtik a bizonyítékokat, majd beavatkozást kezdeményezve, továbbítják a hatóságok felé. Amikor valamilyen probléma tudomásunkra jut – ez lehet pl. egy szemétkupac az erdőben, de akár komolyabb környezetkárosító tevékenység is – akkor felvesszük a kapcsolatot a tulajdonossal és a hatóságokkal, majd szakemberek bevonásával megtervezzük és végrehajtjuk az adott terület rehabilitációját. A nemzeti parkok, erdészetek gyakran kérik a segítségünket pl. invazívmentési feladatoknál, azaz olyan – általában exóta - növényfajok eltávolításánál, melyek elnyomnák a többi fajt. De végzünk együtt talajvizsgálatokat, sőt olyan extrémnek tűnő dolgokat is, mint pl. a békamentés.
Ahogy említettem, alapvető célnak tartjuk, hogy minél több emberhez eljusson az üzenet, ezért a tevékenységünknek jelentős részét alkotják a különböző ismeretterjesztő előadások, melyekkel járjuk a különböző intézményeket, az óvodáktól a nyugdíjas otthonokig – természetesen az adott korcsoport érdeklődéséhez és igényeihez igazodva. Az ovisoknak előadást tartunk pl. az erdő élővilágáról vagy a környezettudatosságról, amikor elmagyarázzuk, hogy miért jó az erdőnek, ha gondoskodunk róla, és mit tehetünk mi, emberek azért, hogy az erdő „jobban érezze magát”. Az előadásoknak része lehet gyakorlati foglalkozási is, pl. a steril szemétszedés, amikor a kicsik az előzetesen általunk szétszórt steril szemetet (kupakokat, nylon zacskókat, papírdobozokat) szelektíven összegyűjtik. A nagyobbak (általános iskolásoktól kezdve) számára az oktatásokat már igyekszünk eltolni az ökoszisztéma szükségleteinek irányába. Velük pl. az ökoszisztéma összefüggéseiről, az ökológiai felelősségtudatról, vagy akár az etetők készítéséről beszélgetünk. Rengeteg tematikus – több korcsoport számára is izgalmas – oktatásunk van a talajelemzéstől kezdve a vadnyomkövetésig. Az egyik nagy kedvenc a gyógynövényes ismeretek, aminek során közösen kimegyünk az erdőbe, ahol megmutogatjuk a résztvevőknek a gyűjthető-fogyasztható bogyókat, terméseket, gyógynövényeket, majd végül az összegyűjtött „alapanyagokból”, közösen készítünk különböző kenőcsöket, szirupokat. Fontos elmondani, hogy minden oktatásunk ingyenes, és igyekszünk eleget tenni minden, bennünket megkereső szervezet, intézmény felkérésének.
A tudományos kutatás szintén a munkánk kiemelt része. Vadvilágvédelmi laboratóriumunkban végzünk többek között környezetvédelmi méréseket (talaj, víz, levegő elemzéseket), (egy adott tényező élővilágra gyakorolt szennyező hatására irányuló) környezetkárosítási vizsgálatokat és (egy adott terület igényeinek és veszélyeinek feltárást vizsgáló) termőhelyi méréseket. Az eredményeket próbáljuk minél szélesebb körben publikálni.
-Mik a közeljövő tervei?
- Márciusig folytatódik alapítványunknál a „Reliktum fajok éve”, amely egy a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával megvalósult, a maradványfajok hasznait bemutató rendezvénysorozat. De januártól – új tevékenységként – indul az erdei kereső- és mentőszolgálat. A katasztrófavédelemmel együttműködve korábban is láttunk el olykor erdei mentési feladatokat, de ez év elejétől mindezt szakmai háttérrel és megfelelő felszereléssel megalapozva tehetjük. A jelentkezők egy két hónapos tanfolyamon sajátíthatták el az ehhez szükséges, alapvető ismereteket. A mentéseket min. 3 fős - egy fő nyomkereső szakemberből, egy alpinistából és egy egészségügyi szakemberből álló -mentőcsapatok fogják ellátni. A technikai hátteret – azaz egy komplex mentőautónyi felszerelést (szállítóeszközökkel, az elsősegélynyújtáshoz, újraélesztéshez szükséges eszközökkel) az Allianz Biztosító adományozta az alapítványnak, karácsonyi ajándékként.
E mellett természetesen folytatódnak az egyéb programjaink, a téli időszakban pl. a madáretető-csere akciónk, aminek lényege, hogy a PET palackból készült (és a talajba veszélyes hulladékként kerülő) madáretetőket faetetőkre cseréljük. Az akció során a hozzánk ellátogatóknak térítésmentesen biztosítjuk a 100%-ig lebomló faetetőket.

Ha jelentkezni szeretne akár önkéntesként, akár egyéb felajánlással az alábbi honlapon teheti meg:
www.erdomentok.hu

Maczkay Zsaklin