Vannak emberek, akik szinte folyamatosan „ráznak”. Kisülnek, ha kezet mosnak, ha kiszállnak az autóból, ha bevásárló kocsit tolnak. Mindennapi életünk és munkánk során számos bosszúságot, kellemetlenséget, sőt, néha veszélyt és kárt okozhat az elektrosztatikus feltöltődés és annak kisülése.

Fizikai magyarázat:


szoknya 

A jelenség két, eltérő elektromos potenciállal rendelkező tárgy között lép fel. Normál esetben az elektromos töltés a tárgyak felületén lassan sül ki. Olyan esetekben azonban, amikor az elektromos potenciálbeli különbség túl naggyá válik, felgyorsul az elektronok áramlása, és ennek eredményeképpen hirtelen átmeneti túlfeszültség keletkezik.
A jelenségre az ESD mozaikszót használjuk, amely electrostatic discharge, vagyis elektrosztatikus kisülés betűiből áll össze.
Az elektrosztatikus kisülés leggyakoribb fajtája a súrlódási energia, amellyel mindannyiunknak számolnia kell, még egy egyszerű séta közben is. De nagyon gyakori a gépkocsiból való kiszálláskor, ha hozzáérünk a karosszériához, ha PVC-n, laminált parkettán, szőnyegen közlekedünk egy gumitalpú papucsban vagy műszálas zokniban. Ilyenkor, ha fémhez vagy elektronikai berendezéshez érünk, vagy épp kezet fogunk valakivel, könnyen kisülhetünk. Gyakori a jelenség porszívózás után is, vagy a bevásárlókocsi tolása közben.
Pedig a bevásárlókocsinak nem kellene megrázni. Ugyanis van az elején egy pici lánc, az a földelés. Ha az nincs, vagy fel van tekerve, akkor viszont folyamatosan rázhat a kocsi. A legközelebbi vásárlásnál figyelj erre a láncra!

A 3000 Voltot meghaladó elektromos kisüléseket már megérzi az ember, a 4000 Volt fölötti már hallható, illetve az 5000 Voltot meghaladó kisülés látható is.
A sztatikus feltöltődés mértéke sok mindentől függ pl. a páratartalomtól, a súrlódó anyagoktól.
Pl. szőnyegen járás: 10-20 % páratartalom esetén 35000 Volt, 65-90 % páratartalom esetén 1500 Volt.

Mit tehetsz ellene?
Használj antisztatikus öblítőt és kerüld a műszálas ruhákat. Ha ruhát veszel le, fogj közben egy fém tárgyat. Ha kiszállsz az autóból, fogd közben a fém részét. Vagyis földeld le magad – mint a bevásárlókocsit a kis lánca.

Apró trükk:
Ha a szoknyád, nadrágod műszálas, és hozzátapad a harisnyádhoz, a lábadhoz, fújj rá belülről egy kis hajlakkot. Megszünteti a feltöltődést.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!