apple-tree-lg-okA NATÚR BIOKÁL® KÉSZÍTMÉNYEK HASZNÁLATÁVAL!  Az elmúlt 1-2 hét alatt helyenként akár 100-110 mm csapadék is hullott, amit erős felmelegedés követett és az előrejelzések alapján a következő napokra a hőmérséklet további emelkedése várható.

A későbbiekben várhatóan időnként előfordulnak majd rövidebb lehűléses napok jelentősebb csapadékkal, azonban azokat rendre erős felmelegedés fogja követni, magas páratartalommal és enyhe, legfeljebb 15 km/h sebességű széllel.

Ezek rendkívül kedvező körülmények a gombás betegségek fokozott terjedéséhez, és várhatóan tartósan fennmaradnak!


Éppen ezért nagyon fontos, hogy idejekorán a megelőzés-prevenció elveit követve védekezzünk a termelvényeinket fenyegető gombás, de más megbetegedések ellen is!

Itt és most újból kiemeljük, hogy a Natúr Biokál® készítmények nem növényvédő-szerek, hanem növénykondicionáló anyagok, amik a betegségmegelőzésben jeleskednek elsősorban. A már kialakult fertőzést, – néhány gombabetegség kivételével, – kémiai szerekkel együtt alkalmazva képesek csak jól kezelni.

A növénykondicionálók fő hatásmechanizmusa az, hogy ellátják a növényt olyan tápanyagokkal, mikro- és mezo-elemekkel, amiket a növények a talajból nem tudnak felvenni, ezáltal erősítik, de stimulálják is azokat a hagyományos tápanyagok fokozott felvételre is.  Egyes készítmények, így a Natúr Biokál® 01 is, megvastagítják a növények bőrszöveteit, megnehezítve a kórokozók bejutását.

Lúgos kémhatásuk révén szárítják a sebeket, a fertőzött felületeket, de a puhatestű kártevőket is.Néhány konkrét növény várható teendői:Szőlő:

Ebben az évben ültetvényeinket fokozottan támadja a két meghatározó gombabetegség, annak okán, hogy tavaly is nagy volt a fertőzöttség, sok az áthúzódó fertőző góc, ugyanakkor az idei időjárás is nagyon kedvez az új fertőzések kialakulásának is.

 A szőlőperonoszpóra esetében a fertőzések bekövetkezhettek a már az ültetvényben jelenlévő spórákkal, vagy a lehullott- nagy csapadékmennyiségekkel érkezett fertőzőanyaggal is. Azokban az ültetvényekben, ahol 2014 júliusában a másodlagos hajtások megfertőződtek, különösen számítani kell a betegség megjelenésére.  A betegség első tüneteinek megjelenésére várhatóan június elején lehet számítani. A korábbi fertőzött állományt, különösen, ha elmaradt a tavaszi lemosó permetezés,

fokozott gonddal,  réztartalmú szerrel kiegészített  10 %-os koncentrációjú   Natúr Biokál® 01 permetezéssel kezeljük az elvirágzásig 7-8 napos ciklusokban.

 A magas páratartalom valamint a melegedő időjárás hatására a szőlőlisztharmat veszélyre is kell készülni, szerencsénkre itt is hatékony a Natúr Biokál® 01, de a már kialakult fertőzésnél nem nélkülözhetjük a  Thiovit Jet kiegészítést sem!

Az elvirágzás után meg kell kezdeni a Natúr Biokál® 02- el való permetezést is, a magasabb cukorfok és savszám, továbbá bel-tartalom elérése érdekében, ugyanakkor nem szabad elfeledni, hogy a   Natúr Biokál® 02- növényvédő hatása elmarad a 01-hez képest! Ez a készítmény alapvetően a termés minőségét hivatott javítani!  A vele való permetezést ebben az évben mindig ki kell egészíteni valamely, a biotermelésben is engedélyezett réz és kéntartalmú szerrel!Alma:

 Az alma a változékony időjárásban jól fejlődött az elmúlt időszakban. A varasodás és a lisztharmat is rendkívül erős az ültetvényekben. A talajhoz közeli lombzóna erősen és hosszan fertőződhet, a későn felszáradó füves részek sokáig jó fertőzési körülményeket biztosítanak a betegség számára. Az első fertőzési hullámban megbetegedett leveleket most „váltják” le a fák. A sárguló, tovább fejlődni nem tudó kis levélkék ilyenkor lehullnak.    Tehát a talajról és a levelek felszínén kialakult telepekről is folyamatos a fertőző anyag terjedése. A mostani időszakban javasolt a legerősebb védelmet folytatni a varasodás ellen.

A varasodás a monília és a lisztharmat ellen is hatékony a Natúr Biokál® 01. Ha erős a fertőzöttség, egészítsük ki a permetanyagot bordói lével és kénnel. Itt külön előny a Natúr Biokál® 01 talajkondicionáló hatása! Ne sajnáljuk az ültetvény talaját is jól megpermetezni vele, hisz elpusztítja a lehullt leveleken még élő fertőzési gócokat, ugyanakkor táplálja a fák közötti pázsitot, és nem utolsósorban kondicionálja az ültetvény talaját is!      Alisca Agro Kft/ Somogyi Zoltán

Lerakat és kiszolgálás:

1164 Budapest, Olló u.26. és

6451 Tataháza Kossuth u. 74

Tel: +36-70-6314643

Email:

biokal.forgalmazas@gmail.com

Web: www.biokal.n1.hu 


(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!