Mindenki környezetében megtalálható néhány nagyon bosszantó ember, akik persze észre sem veszik, milyen terhet jelentenek a velük mindennap kapcsolatban állókra. Ha valakiben az alábbi személyiségjegyeket ismered fel, inkább ne bonyolódj vele szorosabb viszonyba.

Elnyomó


Nagyon leegyszerűsítve: ők azok, akik mások vérét szívják. Nem érdekli, hogy a másik mit gondol, mit érez. Nem szabad összetéveszteni ezt a viselkedést a kritikussal. Viszont ugyanez az állítás fordítva is igaz. Ha társunk minden szavával kritizál, és kritikája mögött nincs építő szándék, akkor nem egyszerűen kritikussal, hanem elnyomóval van dolgunk.
Az elnyomó típusú emberrel szemben egy dolgot tehetünk: figyelmen kívül hagyjuk őket. Ha elkezdünk „megfelelni” neki, egy idő után azt fogjuk érezni, hogy végleg beleragadtunk a hálójába, ahonnan nincs kiút. Ha egyszer-egyszer visszatámadunk, ezt lehetőleg mások jelenlétében tegyük. Mert sajnos könnyen agressziót válthat ki az ellenszegülés.

Manipulátor

Vigyáznunk kell velük, mert remekül értenek az emberekhez. Könnyedén úgy fordíthatják a helyzeteket, ahogy nekik tetszik.
Nincs is baj ezzel, ha szilárd erkölcsű, alapvetően  segítőkész, jó lélekről van szó. Ám ha ez nem áll fenn, akkor ők lehetnek a legveszélyesebb partnerek, legyen szó üzletről, barátságról, vagy szerelemről.
Legjobb, ha megfelelő távolságtartással kezeljük őket mindaddig, míg meg nem bizonyosodunk arról, hogy nincsenek hátsó szándékaik.


Egoista

Neki csakis a saját érdeke számít! Csak addig vallják magukat barátainknak, míg ebből valami előnyük származik. Semmiképpen se fogadjunk bizalmas jó barátunknak vagy szerelmünknek egoista partnert addig, míg meg nem bizonyosodtunk arról, hogy velünk való kapcsolatuk nem csak látszat…

A mártír

Meggyőződése, hogy másokért éli az életét. És már nem szívesen. Egyedül az tartja helyben, hogy bizony nélküle megállna az élet, ami csakis az ő elfolyt vérén és verítékén képes megmaradni.
Mindig rengeteg dolga van, azt sem tudja hol áll a feje, mert megint minden az ő nyakába szakadt. Ez persze nem azt jelenti, hogy minden elfoglalt, leterhelt ember mártír, csak azt, hogy egy mártír általában nyomás alatti, meg nem értett, méltatlanul mellőzött, lelkét kitevő, sóhajtozó ember benyomását kelti.

Az irányításmániás

Az irányításmániás semmilyen ötletet, javaslatot nem fogad el, ugyanis meggyőződése, hogy ő a mindent tudó, és igaza csakis neki lehet. Percre pontosan megtervezi a saját, a körülötte élők, kollégák, beosztottak életét, mindenbe bele szól, övé a végső döntés. A kritika feldühíti, humorérzéke szinte semmi, ha valami pedig nem a tervei szerint történik, azt katasztrófaként éli meg.
Rémálmai a váratlan események, amiket nem tud jó előre eltervezni és kontroll alatt tartani. Az ilyen embert jobb messzire kerülni, soha ne keveredjünk vele vitába, mert ez csak növeli az ellenállását. Inkább hagyjunk teret az illetőnek, beszéljünk vele lassan, tagoltan, hogy könnyebben befogadhassa a véleményünket.

A fenti öt személyiségtípus hosszú távon nagyon megnehezíti az életünket. Különösen, ha házasságban gondolkodunk vele kapcsolatban. Nem kell félni kilépni egy kapcsolatból, ha az többet árt nekünk, mint használ.

(̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!