A megfelelő növénytársítás nem a biokertészek találmánya, hanem már régóta használatos fogás, amivel a kártevők-kórokozók mennyisége egyensúlyban tartható. Egymáshoz illő növények csoportba ültetésével olyan növényközösségeket hozhatunk létre, melyek segítik, védik, támogatják egymást. A kártevők, kórokozók távoltartásán túl odacsalogatják a hasznos, beporzó rovarokat, más fajok pedig összegyűjtik, ezáltal megkönnyítik a növekedéshez szükséges tápanyagok felvételét.

 

Kártevőket riasztó növények:

Hangyák    Levendula, gilisztaűző varádics, madársaláta
Levéltetvek    Sarkantyúka, levendula, koriander, turbolya, borsikafű, fokhagyma, metélőhagyma
Földibolha    Üröm, borsmenta
Legyek    Bazsalikom, gilisztaűző varádics, diófa
Káposztalepke    Kapor, zsálya, rozmaring, menta, üröm
Répalégy    Hagyma, zsálya, zsázsa
Fonálférgek    Büdöske, körömvirág
Egerek, pockok    Fokhagyma, császárkorona, kutyatej, nárcisz
Csigák    Mustár, hagyma, zsálya, izsóp, sarkantyúka
Lisztharmat    Fokhagyma (fák alá, tövek közé)

Fontos, hogy a társított növényeket egy időben ültessük: ezzel tudjuk csak megelőzni, hogy a kártevők megvessék a lábukat konyhakertünkben. Ne várjunk 100%-os védettséget, hiszen csak annyi lehet a célunk, hogy a kártevők ne szaporodjanak el mértéktelenül, illetve az általuk okozott kár ne okozzon nekünk gazdasági veszteséget. Végtére is nem gyilkosok, csak kertészek vagyunk!

Nézzünk néhány példát a gyakorlatban:
Ültessünk körömvirágot a paradicsompalánták közé. A körömvirágból áradó erős illat távol tartja a levéltetveket.
A sárgarépát és a különböző káposztaféléket neveljük együtt a zsályával, hogy az elűzze a kártevőket.
Ha a sárgarépát és a póréhagymát (vagy bármelyik hagymafélét) a veteményesben egymás mellé ültetjük, a páros számos kártevőt tántorít majd el a rágcsálástól. A póréhagyma űzi a répát károsító legyeket, míg a répa a hagymalegyet és molyokat riasztja el.
Ha sarkantyúkát ültetünk a káposztaágyás köré, az mágnesként magához vonzza a káposztalevélen falatozó hernyókat.Metélőhagymát (snidling) nem csak a konyhakertbe ültethetünk, hanem a virágágyás szélére is.