Napjainkban a civilizáció egyik legnagyobb leküzdendő problémája a túlfogyasztás, melyből egyedüli kiutat a fenntartható fejlődés jelenthet, vagyis úgy kell biztosítanunk a folyamatos szociális jólétet, hogy közben fenntartható módon hasznosítjuk a természeti erőforrásokat, elkerüljük a káros hatásokat.
Sokan úgy gondolják, hogy saját egyéni magatartásukkal, cselekedetükkel nincsenek hatással a környezetre és hogy a környezet megóvása érdekében szükséges egyéni változtatások csak jelentős anyagi ráfordítások mellett valósíthatók meg. Pedig ez nem így van. Sokszor csak egy kis odafigyelésre van szükség ahhoz, hogy kevésbé károsítsuk környezetünket.

A Várpalotai Kistérségben működő ZÖLDIKÉK Környezetvédelmi Lakossági Tanácsadó Irodánk környezeti tanácsadó tevékenysége a fenntarthatóság valamennyi részterületére kiterjed: Víztakarékosság, Energia-takarékosság, Hulladékcsökkentés, Tudatos vásárlás, Környezettudatos közlekedés, Környezettudatos lakberendezés, Egészséges és környezetbarát életmód.
A hétköznapi ember elsősorban otthonában tehet a legtöbbet a környezet megóvása érdekében, ezért mi ZÖLDIKÉK olyan gyakorlati tanácsokkal látjuk el a lakosságot, melyeket mindenki a saját életében, otthonában alkalmazni tud. Tanácsadói tevékenységünket a különböző rendezvényeken kívül az irodánkban személyesen, telefonon és online csatornán érdeklődők számára is biztosítjuk.
A közel egy éve tartó működésünk során igen vegyes képet mutat a különböző témák iránti érdeklődés. Általánosságban elmondhatjuk, hogy elsősorban azok a területek, tippek, praktikák érdeklik a lakosságot, melyek segítségével pénzt spórolhatnak meg. Ebből a szempontból a víz- és az energia-takarékosság témakörében kapjuk a legtöbb kérdést, de még a hulladékcsökkentési lehetőségek is „dobogós helyen végeznek'.
Az érdeklődések tárgya nagyban függ attól is, hogy hol és milyen körülmények között teszik fel a kérdést. Még ugyanazon a típusú rendezvényen elhangzó kérdések is különbözőek például a helyszínek függvényében. A nyári pavilonos, felnőtteknek szóló tanácsadói tevékenységünk során a kapott kérdésekből egyértelműen következtetni lehetett arra, hogy városi vagy falusi környezetben vagyunk. A falunapokon az emberek elsősorban a komposztálásról, az esővízgyűjtési és felhasználási lehetőségekről, valamint a hulladékcsökkentési módszerekről érdeklődtek, vagyis leginkább az olyan területekről, melyek egy falusi, családi házas övezetben segíthetnek a lakosság költségeinek csökkentésében és a környezettudatos életmód kialakításában.
Városi környezetben a tudatos vásárlás és a környezettudatos közlekedés témaköre jobban előtérbe került, de a hulladékcsökkentési lehetőségek és a víz- és energiatakarékosság továbbra is jelen volt, csak nem a komposztálás és az esővízgyűjtés szemszögéből. Összességében azt mondhatjuk, hogy a környezettudatos lakberendezés és az egészséges és környezetbarát életmód iránt kisebb az érdeklődés, melynek okát abban látjuk, hogy sokan nem is tudják, hogy milyen környezettudatos praktikák tartoznak ezekbe a témakörökbe és milyen előnyeik vannak.
Az Irodánkba személyesen betérő lakosok érdeklődési köre az aktuális környezeti problémákra is kiterjed, például a szmogos levegő egészségügyi hatásaira és megelőzési lehetőségeire, vagy a környezetbarát útsíkosság-mentesítési módszerekre. Az online érdeklődőktől érkeznek a legváltozatosabb kérdések, melyek megválaszolása néha számunkra is hosszabb utánajárást igényel, de ebben segítségünkre van szakmailag jól felszerelt könyvtárunk, online adatbázisunk és kapcsolatrendszerünk is.
Irodánk célcsoportja elsősorban a Várpalotai Kistérség lakossága, de az ország minden területéről várjuk a környezetvédelemmel kapcsolatban érdeklődők kérdéseit az [email protected] címen, ahol munkatársaink készséggel válaszolnak mindenkinek.

ZÖLDIKÉK Környezetvédelmi
Lakossági Tanácsadó Iroda
elérhetőségei:

8100 Várpalota, Jókai u. 2. fsz. 3.
Nyitva tartás: H-P 8-16 óráig
Tel.: 06-70-622-6778
E-mail: [email protected]
Honlap: www.zoldikek.net (̶◉͛‿◉̶) Értékeld a munkánkat, ha tetszett oszd meg!