Ideális esetben a szelektíven gyűjtött hulladékot a gyűjtőponton vagy a telepen további szétválogatásnak vetik alá. Itt a különböző anyagokat, mint például papír, műanyag, üveg, fém stb., elkülönítik egymástól annak érdekében, hogy lehetővé tegyék azok újrahasznosítását vagy megfelelő kezelésüket. Például a műanyagokat újrahasznosításra szánt konténerekbe helyezik, míg az organikus hulladékot komposztálják, vagy energetikai célokra hasznosítják.

Ugyanakkor sajnos előfordulhat, hogy egyes helyeken vagy telepeken nem rendelkeznek megfelelő infrastruktúrával a szelektív hulladékgyűjtéshez, vagy a gyűjtött anyagokat nem válogatják megfelelően szét. Ebben az esetben valóban megtörténhet, hogy a szelektíven gyűjtött hulladékot összeöntik más hulladékokkal, ami csökkentheti az újrahasznosítás lehetőségeit és növelheti a hulladéklerakókban való lerakott hulladék mennyiségét.

Az optimális környezeti és gazdasági eredmények elérése érdekében kiemelten fontos a szelektív hulladékgyűjtés folyamatának megfelelő ellenőrzése, oktatása és az infrastruktúra fejlesztése. Ennek eredményeképpen lehetőség nyílik a szelektíven gyűjtött hulladék hatékonyabb újrahasznosítására és kezelésére, ami elősegítheti a környezetvédelmet és a hulladékkezelés hatékonyságát.