Tanulmányok igazolják, hogy az öregedésnek előnyei is vannak. Például az évek múlásával nő az önbizalmunk.

A szakértők szerint a 60 éves kor az az életszakasz, amikor egy ember rájön az élet értelmére, megtalálja a célját és megtanulja értékelni az örömteli pillanatokat, és nem mellesleg az önbizalma is magasabb lesz.

“A középkorúság egy ember életében a legstabilabb időszak úgy anyagi, mint érzelmi szempontból. Sőt, ezek az emberek képesek másokon is leginkább segíteni, mivel kellően tapasztaltak és pénzügyi szempontból is rendben vannak a dolgaik” – közölte a tanulmány társszerzője, a Berni Egyetem professzora, Ulrich Orth.

A tanulmány kutatói 165 ezer ember életét elemezték ki, megállapítva, hogy az önbizalmi index növekedésének első hulláma 4 és 11 éves között zajlik le, mikor a gyerekek szociális és kognitív készségei fejlődnek, és elindulnak a függetlenedés útján.

Orth professzor szerint 11 és 15 éves kor között az önbizalom sérülhet, mivel a fiatalok már ilyenkor felmérik és összehasonlítják iskolás társaikkal az anyagi helyzetüket. A professzor szerint egy ehhez hasonló önbizalomhiány majd 70 éves kor után következhet be, amikor az emberek megözvegyülnek, elvesztik a barátaikat és nehezebben tudnak gondoskodni magukról.