A legfrissebb kutatások szerint, a rozmaring megelőzi az öregedést, és erős antioxidáns szerként használható a test minden pontján. Flavonoidokban (növényi festékben) igen gazdag, és ezek a vegyületek javítják a véráramlást minden szövetben, erősítik a vérereket, és elősegítik a jobb vérkeringést. Ezt a hatást akár a fejbőrünkön is tapasztalhatjuk, hiszen a rozmaringolajos bedörzsölés serkenti a hajnövekedést és erősíti a hajhagymákat, megszünteti  a korpásodást.

Pozitívan befolyásolja az emésztőrendszert, kiváló segítség székrekedés, hasi görcsök, emésztési zavarok esetén, és megszünteti a nem megfelelő tápanyag-felszívódást a bélben. Azt már tudományosan kimutatták, hogy a rozmaring kivonat stimulálja az epében a zsírok emésztését. A rozmaring természetes vízhajtó, ami hatékonnyá teszi a máj méregtelenítését.

Gyulladásgátló és antibakteriális tulajdonságait sem lehet elhanyagolni, nagyszerű a fertőzések kezelésére a fül, orr, torok gyulladásainál. Ezen túlmenően megszünteti a fáradtságot és az izomfájdalmat, reumát, isiászt enyhíti. Külső használatra, hígítsuk a rozmaringolajat semleges olajjal, alkalmazzuk az érintett területen pakolás formájában. Rozmaringolaj fürdőbe öntve egy másik jó módja annak, hogy enyhítsük a reumát.
Gyermekek ne használjanak rozmaring olajat! Terhes nők és a szoptató anyák csak kis mennyiségben

Rozmaring tinktúra készítése:.
Öntsünk 20 g szárított  vagy  40 gr frissen szedett rozmaringra 100 ml alkoholt és hagyjuk állni 10 napig. 15-20 cseppet egy pohár vízzel kell bevenni, vagy borogatni kell vele a reumás testrészt

A rozmaringtea különösen hasznos a fejfájás kezelésére. Megfázás, feszültség, hasi görcsök, fejfájás esetén készíts teát friss vagy szárított növényből. 

A rozmaring illóolajának belégzése segít a depresszió ellen. Ellazítja az izmokat, ami segít a menstruációs görcsök, emésztési zavarok esetén

A rozmaring bor segíti a megfelelő vérkeringést. 2 evőkanál rozmaring levelet és virágot áztass egy liter fehérborba, és hagyd állni 6 napig. Fogyassz egy csészével éhgyomorra.