A kaliforniai kakukkmák származási helyéről kapta a nevét, de nálunk hívják még aranymáknak, vagy hálósapkának is. Nagyméretű selyemfényű virágai a napfény hatására nyílnak ki, amint a nap elbújik a felhők mögé máris becsukódnak a kelyhek. Ha kora tavasszal vetjük el a magokat, már június elején virágoznak akár egészen az őszi fagyokig.

A magokat mindig a végső helyükre vessük el, mert a növény nem tűri az átültetést. Nagyon egyszerűen ültethető, csak szórjuk el a laza talajba napos helyen, vékonyan takarjuk be földdel, majd locsoljuk meg. Nagyobb cserépbe is szórhatjuk. Nem kell különösen törődni azzal sem, hogy egyenletesen vessük, jól mutat nagyobb foltokban is. Miután kikeltek a magoncok, ritkítsuk meg őket a nagyon sűrű helyeken. Elvirágzásukkor a magtokok miután beértek, felrepednek, és a magok szétszóródnak. A következő évben a tennivalónk már csak annyi, hogy a rossz helyen kelő növényeket kiszedjük.

Gyógyhatása:

A kaliforniai kakukkmákot gyógynövényként is használják. Elsősorban a gyógyszeripar készít az elalvási nehézségek enyhítésére készítenek, terméséből gyógynövényes oldatot. Önmagában vagy macskagyökérrel, golgotavirággal és citromfűvel együtt használják. Nyugtató hatása mellett a gyermekek ágybavizelése ellen is hatásos.

Régen az indiánok a föld feletti részeit megfőzték vagy kövön szárították, és ebből főztek fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő oldatot. Hatóanyagai a vér oxigénfelvételét segítik, valamint kiváló köhögéscsillapító hatással rendelkezik.