A magyar konyhában kicsit szokatlan a levendula, mint fűszer, pedig érdemes kipróbálni. Az alábbi recept egy könnyen elkészíthető, különleges zamatú sütemény, ami garantáltan a család kedvence lesz.

Hozzávalók:

  • 10 dkg g vaj vagy margarin
  • 10 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 20 dkg liszt
  • 1 csomag vaníliás cukor
  •  3 evőkanál szárított levendula

Elkészítés:

A vajat keverjük habosra a cukorral, majd adjuk hozzá a tojást és a vaníliás cukrot. A lisztet keverjük össze a levendulával, apránként adagoljuk a vajhoz, és alaposan gyúrjuk össze.
Ha a tészta keményre összeállt formázzunk belőle egy kb. 5 cm átmérőjű hengert. Csomagoljuk celofánba és tegyük a hűtőbe egy órára. (Ha nem megy a formázás, túl lágy a tészta, akkor egy kis lisztet adjunk még hozzá, ha viszont nagyon morzsálódik, egy kanál olvasztott vajjal gyúrjuk tovább.)
A hűtőből kivéve csomagoljuk ki, tegyük vágódeszkára és egy centi vastag szeleteket vágjunk belőle. Sütőpapírral kibélelt tepsiben 180 fokon süssük 15 percig. Sütés előtt megszórhatjuk a tetejét kevés kristálycukorral is.
A kihűlt keksz nagyon omlós, különlegesen zamatos lesz. Jól záródó edényben hetekig eltartható.

Tipp:

Ha két kekszet összefordítunk, megtölthetjük a kedvenc vajas krémünkkel, lekvárral, vagy bármilyen pudinggal is.