A birsalma olyan gyümölcs, amely nyersen szinte élvezhetetlen, nehezen hámozható, olykor még kőkemény is. De emiatt a pár apróság miatt nem kell lemondanunk róla, hiszen vitaminban és pektinben gazdag, és főzve sem veszít értékéből. A benne lévő pektin nagy szerepet játszik a szervezet méregtelenítésében, megköti a káros anyagokat, gyulladáscsökkentő hatást fejt ki az emésztőszervekben.

Milyen az érett birsalma?

A birsalma kimondottan őszi gyümölcs. Akkor a legfinomabb, ha megcsípte egy kicsit a dér. Ha a héja sárgás színű, kicsit foltos, akkor biztosak lehetünk benne, hogy érett gyümölccsel van dolgunk. Ha még zöldes, tegyük egy kosárban a szekrény tetejére érni pár napot, mielőtt feldolgozzuk. A birsalma kimondottan kemény, ezért rövid, éles pengéjű kést használjunk a hámozáshoz. Előtte egy dörzsi szivaccsal töröljük át a külsejét, hogy eltávolítsuk a ragadós pihéket.

Birsalmasajt készítése:

Hozzávalók:
3 kg birsalma
2,5 kg cukor
1 citrom leve

A birsalmát jól megmossuk, hibás részeit eltávolítjuk, majd a gyümölcsöt hámozás nélkül feldaraboljuk, lábasba szórjuk. Annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi. Néhányszor megkeverve jó tíz perc alatt puhára főzzük, majd leszűrjük és áttörjük. A birsalmapüréhez hozzáadjuk a cukrot (1 kiló gyümölcsvelőhöz 80-90 deka cukrot szokás számítani). A citrom levét ráfacsarjuk, majd kevergetve kb. tíz percig főzzük. Akkor jó, ha tányérra csöppentve a gyümölcs szinte azonnal megkocsonyásodik.
Megnedvesített celofánnal kibélelünk egy közepes magasságú tepsit, és a masszát beleöntjük, elsimítjuk. Celofánnal letakarjuk, nehogy por érje, és 3-4 napig száradni hagyjuk. Amikor megszikkadt, a formától, illetve a celofánról szépen elválik. Ekkor felszeleteljük. Aki szereti, őrölt dióba vagy mandulába forgathatja. Jól záródó fémdobozban tároljuk.
Ha mégsem lesz elég kemény, akkor egyszerűen nevezzük át lekvárnak, és kanalazzuk át egy üvegbe.