A fekete rizs színét természetes antocianin tartalma adja. Ez az antioxidáns ugyanaz, amit az áfonyában és a fekete szőlőben is találunk, csak itt sokkal nagyobb mennyiségben. A hagyományos fehér rizzsel összehasonlítva protein tartalma magasabb, és több vasat, cinket és rostot tartalmaz, mint bármelyik másik rizsfajta. Főzés közben a víz lilás színt kap tőle, ami teljesen természetes.

Egészségügyi előnyök

A fekete rizs igazi szuperélelmiszer. Antocianin tartalma segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, védi a sejteket az oxidatív stressztől. Magas rosttartalma miatt támogatja az egészséges emésztést és segít a vércukorszint szabályozásában. A benne található antioxidánsok védik a májat és erősítik az immunrendszert.

Felhasználási ötletek

A fekete rizs sokoldalúan használható. Készíthetünk belőle ázsiai rizssalátát, rizottót, sushit, vagy akár desszerteket is. Reggelire próbáljuk ki rizspuding formájában: főzzük kókusztejben, ízesítsük vaníliával és mézzel. Salátákban különösen mutatós, a lilás színe mellett a enyhén diós íze is érvényesül. Főzzünk belőle rizsköretet grillezett halakhoz, vagy keverjük össze más rizsfajtákkal egy különleges köret érdekében. 

Főzési fortélyok

A fekete rizs kicsit több törődést igényel, mint fehér társa. Főzés előtt mindenképp áztassuk be 4-6 órára, így rövidebb lesz a főzési idő és a szemek is egyenletesebben puhulnak. Az áztatóvizet öntsük le, majd háromszoros mennyiségű friss vízben főzzük, körülbelül 30-35 percig. A főzővíz színe intenzív lila lesz - ezt ne öntsük ki, remek színezőanyag levesekhez, rizottóhoz.

Meddig tárolható?

A fekete rizs természetes antioxidáns tartalma miatt hosszabb ideig eltartható, mint a fehér rizs. Száraz, hűvös helyen, légmentesen lezárva akár egy évig is megőrzi minőségét. A főtt fekete rizs hűtőben 3-4 napig tárolható, de lefagyasztva akár 3 hónapig is eláll anélkül, hogy veszítene az ízéből vagy a tápértékéből.