A kökény, ez az Európa-szerte elterjedt cserje, gyakran elkerüli figyelmünket, amikor vadon termő gyógynövényekről beszélünk. Pedig ez a növény igazi kincs: nem csak antioxidánsokban gazdag termése, de virága is jelentős gyógyhatással bír. Ismerjük meg közelebbről ezt a sokoldalú növényt!

A kökény jellemzői

A kökény (Prunus spinosa) Magyarországon közönséges cserjének számít. Erdőszegélyeken, cserjés mezsgyéken, bozótokban és mezőgazdasági területek határán fordul elő. 1-2 méter magasra nő, jellegzetes szúrós ágtövisekkel. Levelei 2-3 centiméter hosszúak, rövid nyelűek, tojásdad alakúak, szélük fűrészes. Virágai kora tavasszal, lombfakadás előtt nyílnak, hófehér színűek. Gyümölcse kerek, 1-1,5 cm átmérőjű, kékes, hamvas felületű csonthéjas termés, húsa zöld színű, íze fanyar, savanykás.

A kökényvirág gyógyhatásai

A hagyományos népi gyógyászat a szárított kökényvirágokat többféle célra használja:

  • Hashajtó és vizelethajtó teák készítéséhez
  • Vérnyomáscsökkentő hatása miatt
  • Anyagcsere fokozására
  • Vértisztításra
  • Bőrkiütések kezelésére
  • Vese- és hólyagbántalmak enyhítésére

A kökényvirág olyan szelíd, de hatékony szer, hogy még gyermekek és várandósok is fogyaszthatják. Nemcsak méregtelenít, de az éhségérzetet is csökkenti.