A természet segít

Függetlenül attól, hogy veleszületett anyagcsere probléma vagy életmód okozta a cukorbetegség, a természetben sok olyan gyógynövény van, amely segít szabályozni a szervezet anyagcseréjét, és segít szabályozni a cukorbetegséget.

Hogyan használjuk  a gyógynövényeket?

Érdemes teát készíteni a gyógynövényekből. Választhatunk egy-egy alapanyagot vagy keverhetjük azokat, ezzel fokozva a hatásukat. Dr. Csókáné Török Orsolya, a Budai Endokrinközpont fitoterapeutája az alábbiakat tanácsolja a teák elkészítésével kapcsolatban. Felhívja arra is a figyelmet, hogy a teák összeállításánál fontos figyelembe venni egyéni állapotunkat, életmódunkat és tüneteinket.

Hogyan készítsük el  a gyógyteát?

– fémmel nem érintkezhet a tea
– gyógynövény: egy csapott evőkanállal tegyünk a bögrébe és 2 dl vízzel forrázzuk le, majd hagyjuk állni, és szűrjük le.
– a gyökereket lassú tűzön 3 percig kell főzni
– az emésztésjavító teákat nem szabad édesíteni
– ha emésztésjavításra, cukorszint csökkentésre isszuk a teát, mindig főétkezés után egy csésze javasolt naponta.

Fahéj

A fahéj nemcsak remek fűszer, de kiváló méregtelenítő és melegítő hatású is. Emellett kutatások szerint csökkenti a vércukorszintet és javítja az inzulinérzékenységet.

Gyermekláncfű

Sokan gyomként tekintenek rá, pedig értékes gyógynövény. Széleskörűen felhasználható, és levele virágzás előtt több C-vitamint tartalmaz, mint a citrom.
A gyökere természetes édesítőszer, mivel inulin van benne. Nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet, és szabályozza a szénhidrát anyagcserét. Rengeteg jótékony hatással bír: gyorsítja az emésztést, és az epetermelést, könnyíti a májműködést, csökkenti a koleszterinszintet, és jó vizelethajtó. Gyomorrontásnál és puffadásra is hatékony segítség.
Elkészítés: Gyökeréből 1 teáskanálnyi mennyiséget 4-5 percig főzzünk 2 dl vízben, majd szűrjük le. Az egész növényből 1 csapott evőkanálnyi mennyiséget forrázzunk le 2 dl vízzel és 15 percig hagyjuk állni, majd szűrjük le. 4 hétig tartó fogyasztása után tartsunk 2 hét szünetet.

Görögszéna mag

Nagyon jó tulajdonsága, hogy késlelteti a cukor felszívódását, ezzel csökkenti a vércukorszintet, és az inzulinnal szembeni ellenállást. Aminosav tartalma révén a cukorbetegség szövődményei ellen is hatásos.
Elkészítés: 1 teáskanálnyi magot áztassunk 5 percig 2 dl hideg vízben, majd főzzük 10 percig. Méhösszehúzó hatása miatt fogyasztása kismamáknak nem ajánlott! Viszont szülés után fokozza a tejtermelést. Tabletta formájában is kapható.

Erdei szederlevél

Húgysavcsökkentő tulajdonsága miatt elsősorban a köszvény és a reumás fájdalmak enyhítésére használják, pedig a vércukorszintet is hatékonyan csökkenti. Hatásos a cukorbetegség megelőzésében is, így már inzulinrezisztencia esetén is érdemes fogyasztani. Kismamák számára sincs ellenjavallat, így terhességi cukorbetegség esetén is fogyasztható.
Elkészítés: 2 kávéskanálnyi mennyiséget 2 dl vízzel forrázunk, 15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.

Csalán

Vitamin és ásványi anyag tartalma miatt élénkítő, erősítő hatású. Sokan fogyasztják reumatikus panaszok enyhítésére, vagy vizelethajtóként. Vércukorszint csökkentő hatása is kiemelkedő.
Elkészítés: 1 evőkanálnyi mennyiséget 3 dl vízzel leforrázunk, 15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Naponta egy csészével ajánlatos fogyasztani. 6 hétnél tovább nem alkalmazható, utána be kell iktatni egy 6 hetes szünetet!