A Habanero eredete
A Habanero paprika elnevezése Havannából, Kubából származik, de valójában Dél-Amerikában, az Amazonas-medencében honos. A maja és azték népek már jóval Kolumbusz előtt ismerték és használták. A XVI. században a spanyol kereskedők terjesztették el a Karib-térségben, és Havanna lett az egyik legnagyobb elosztóközpont, innen ered a név.
Ma Mexikó, főleg a Yucatán-félsziget számít a Habanero igazi hazájának. Ott a helyi konyha szerves része, szinte minden étteremben találkozhatunk vele valamilyen formában.
Érdekes botanikai csavar: a Habanero a Capsicum chinense fajhoz tartozik. A név alapján azt gondolhatnánk, hogy Kínából származik, de ez nem így van. Egy svéd botanikus, Nikolaus Jacquin tévedett a XVIII. században, amikor elnevezte ezt a fajt, és azóta megmaradt a megtévesztő elnevezés.
Megjelenés és jellemzők
A Habanero paprika termése 2-6 centiméter körüli, harang alakú, enyhén gyűrött felülettel. Az éretlen paprikák világoszöldek, majd fokozatosan színesednek. A leggyakoribb a narancssárga változat, de van piros, sárga, fehér, sőt csokoládébarna is.
A növény cserépben 60-90 centire nő, de optimális körülmények között akár 120 centis is lehet. Egy egészséges növény 30-50 termést is hozhat egy szezonban.
Csípősség és a Scoville-skála
A Scoville-skálán – amelyen a paprikák csípősségét mérik – a Habanero 100.000 és 350.000 SHU között mozog. A Scoville Heat Units, vagyis SHU azt mutatja meg, hogy hányszor kell hígítani egy paprika kivonatát ahhoz, hogy ne érezzük a csípősségét. Néhány összehasonlítás segít elhelyezni:
Jalapeño 2.500-8.000 SHU,
Cayenne 30.000-50.000 SHU,
Thai chili 50.000-100.000 SHU,
Habanero paprika 100.000-350.000 SHU,
Ghost Pepper 1.000.000+ SHU,
Carolina Reaper 1.500.000-2.200.000 SHU.
A Habanero tehát a közepesen erős és az extrém kategória határán található. Elég intenzív ahhoz, hogy tiszteletet parancsoljon, de még nem tartozik a szélsőségesen csípős kategóriába, mint a Ghost Pepper vagy a Reaper.
A csípősség gyorsan jelentkezik, pár másodperc múlva már érezhető az égető érzés, ami aztán 10-15 perc alatt fokozatosan enyhül. Ez eltér például a Trinidad Moruga Scorpion fokozatos építkezésétől, ahol a hatás lassan tetőzik.
Íz és aroma
A Habanero paprika legnagyobb előnye nem a csípősség, hanem az íze. Sok extrém csípős paprika csak csíp, és nincs különösebb aromája. A Habanero éppen az ellenkezője, komplex, gazdag ízprofillal rendelkezik.
Gyümölcsös jegyei dominálnak: citrus, mangó, őszibarack, maracuja ízjegyek jellemzik. Egy jó minőségű Habanero valóban gyümölcsös ízt kölcsönöz az ételeknek. Virágos árnyalatok is érezhetők benne, finom, édes virágillat, ami különösen a narancssárga változatban domináns. Trópusi karaktere miatt napfényes ízt ad az ételekhez, nem véletlen, hogy a karibi konyhában alapanyag.
A különböző színű Habanero változatok kissé eltérő ízvilággal bírnak. A narancssárga a leggyümölcsösebb, a piros kissé édesebb, míg a csokoládébarna füstösebb, földesebb árnyalatokkal.
Felhasználás a konyhában
A Habanero intenzív, ezért óvatosan érdemes adagolni. 1 egész paprika elegendő 4-6 adag leveshez vagy főzelékhez, fél paprika 2-3 személyes adag curryhez vagy pörkölthöz, negyed paprika pedig egyéni adag salsához, ha igazán erőset szeretnénk.
Ha eltávolítjuk a magokat és a belső membránt, a csípősség nagyjából a felére csökken, de az aroma megmarad.
Mindig használjunk gumikesztyűt, amikor friss Habanerót vágunk! A kapszaicin – a csípősségért felelős vegyület – hosszan a bőrön marad, és ha véletlenül a szemünkhöz vagy az orrunkhozérünk, igen kellemetlenné válhat a helyzet.
Ha mégis a bőrre kerül, ne vízzel mossuk le, mert az csak rosszabbá teszi. Használjunk helyette étolajat, tejet vagy alkoholt, például vodkát, mert a kapszaicin zsírban és alkoholban oldódik.
Habanero termékek
Ha nem szeretnénk friss paprikával foglalkozni, két szuper terméket ajánlunk a chilion.hu kínálatából.
A Habanero őrölt chili 100%-os, adalékmentes őrölt paprika, egy késhegynyi bőven elegendő levesbe, pörköltbe vagy akár pizzára is. Az őrölt forma előnye, hogy egyenletesen oszlik el az ételben, és sokkal tovább eltartható, mint a friss paprika. Főzés közben érdemes az ételhez adni, így mutatja meg igazán az ízét és erejét. Természetesen kész ételre is szórhatjuk.
A Habanero 4x chiliszósz egy használatra kész termék, amely a Habanero paprikát házi készítésű paradicsomszósszal kombinálja, enyhén füstös BBQ-s ízvilággal. Ha kedveljük a mediterrán ízeket chili erővel párosítva, és vonzanak minket a grill- és BBQ-szószok, ez remek választás! Ideális grillezett ételekhez, húsokhoz, szendvicsekhez vagy akár tésztákhoz.
Mindkét termék megtalálható a Chilion.hu webshopjában, ahol a minőségi chili termékek széles választékából válogathatunk.
Receptek és felhasználási ötletek
- A Habanero paprika sokféle konyhában megállja a helyét.
- A mexikói konyhában salsa verdében, guacamoléban, taco töltelékekben és quesadillában találkozhatunk vele.
- A karibi ételekben jamaicai jerk fűszerezésben és kubai mojo szószban használják.
- Az ázsiai konyhákban thai curryben és indonéz sambalban jelenik meg.
- Grillezeséhez és BBQ-hoz marinádokban, szószokban használjuk, húsok fűszerezésére is kiváló.
- A modern konyha habanero-mangó salsában vagy chili-mézzel glazírozott húsokban alkalmazza.
Egészségügyi hatások
A Habanero paprika, mint minden csípős paprika, kapszaicint tartalmaz, aminek bizonyítottan vannak pozitív egészségügyi hatásai. Fokozza az anyagcserét, így segíti a kalóriaégetést. Fájdalomcsillapító hatása miatt krónikus fájdalmak enyhítésére alkalmazható. Gazdag C-vitaminban, több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs. Antioxidáns hatása védi a sejteket a szabad gyökök ellen. A szív- és érrendszerre is jótékony hatással van, javítja a vérkeringést.
Természetesen mértékkel érdemes fogyasztani, ha érzékeny gyomrunk van vagy gyomorfekélyben szenvedünk, konzultáljunk orvossal.
A Habanero paprika különleges helyet foglal el a chilis palettán, elég intenzív ahhoz, hogy emlékezetes legyen, de az igazi értékét a komplex, gyümölcsös aromája adja. Akár frissen, akár őrölt formában, akár kész szószban használjuk, garantáltan új dimenziókat nyit a konyhánkban.