Miért dobnánk ki, ami értékes?

A legtöbb zöldség- és gyümölcshéj tápanyagokban gazdagabb, mint maga a hús. A héjban koncentrálódik az antioxidánsok, rostok és vitaminok jelentős része. Az alma héja például 2-6-szor több kvercetin nevű antioxidánst tartalmaz, mint a gyümölcs belseje. A krumplihéjban található az összes kálium 50%-a és a C-vitamin 80%-a. Amikor elhagyjuk a héjat, nem csak a tápanyagokat dobjuk ki, hanem a pénztárcánkat is terheljük és a környezetet szennyezzük.

Házi alaplé, ami mindent feldobhat

A zöldséghéjakból készült alaplé a zero waste konyha alapja. Gyűjtsünk össze sárgarépa-, hagyma-, zeller-, krumplihéjat, brokkoliszárat, gombamaradékot és tároljuk őket a fagyasztóban. Amikor összegyűlt egy zacskónyi, főzzük meg őket vízben egy babérlevéllel és pár szem borssal. Egy óra főzés után szűrjük le, és máris kész az ízletes, vegán alaplé, amit felhasználhatunk levesekhez, rizottóhoz, vagy akár tésztákhoz.

Ízesítők és fűszerek szinte a semmiből

A héjak kiváló ízesítők lehetnek. A citrom- és narancshéjat reszeljük le, szárítsuk ki és használjuk süteményekbe, teába, salátákhoz. Fontos, hogy csak kezeletlen héjú gyümölcsöket használjunk fel. A hagymahéj különösen értékes: teaként fogyasztva segíti az emésztést, színezőanyagként használva természetes barna színt ad húsvéti tojásoknak. Az almacsutka és héj házi ecet alapanyaga lehet, a fokhagymahéj pedig intenzív ízű olajok készítéséhez használható.

Csodás házi kozmetikumok

A gyümölcshéjak nem csak a konyhában, de a fürdőszobában is hasznosak. Az avokádó magja és héja összezúzva és olajjal keverve természetes arcradírként működik. A banánhéj belső fele halványítja a pigmentfoltokat és hidratálja a bőrt. A narancshéj illóolajokban gazdag, szárítva és olívaolajban áztatva saját narancsolajat készíthetünk, ami bőrápolóként és masszázsolajként is kiváló.

Praktikus trükkök a háztartásban

A citrus héjak valódi jolly jokerek a takarításban. A citrom- vagy narancshéjjal dörzsölt mosogató és csaptelep ragyogóvá válik és kellemes illatot áraszt. A héjakat ecetbe áztatva természetes tisztítószert készíthetünk. A dióhéj remek súrolóeszköz, a gránátalmahéj főzete pedig természetes rovarriasztó a lakásban és a kertben egyaránt.

A komposztálás nem utolsó lehetőség

Ha már tényleg nem tudjuk másra használni a héjakat, még mindig komposztálhatjuk őket. A komposztálással a szerves anyagok visszakerülnek a körforgásba, tápanyagdús földet biztosítva a növényeknek. Fontos tudni, hogy a citrusfélék héja lassan bomlik, ezért csak kis mennyiségben tegyük a komposztba. A banánhéj viszont kiváló káliumforrás a földnek. Ha lakásban élünk, gilisztakomposztálóval vagy Bokashi vödörrel oldhatjuk meg a komposztálást