A kardamom (Elettaria cardamomum) a gyömbérfélék családjába tartozó, évelő növény. Őshazája Dél-India, de ma már számos trópusi országban termesztik. A növény 2-4 méter magasra nő, hosszú, lándzsás levelekkel. A fűszerként használt rész a termés, amely kis, zöld vagy barna színű tokterméseiben található apró, fekete magokat rejt.

A kardamom intenzív, édeskés-fűszeres aromájával tűnik ki. Illata összetett: egyszerre citrusos, mentás és enyhén csípős. Ízében a fenyőre és eukaliptuszra emlékeztető jegyek keverednek egy enyhe, fűszeres édességgel.

Kulináris kalandozások a kardamommal

A kardamom sokoldalúsága lenyűgöző. Az indiai konyhában alapvető összetevője a garam masala fűszerkeveréknek és számos curry ételnek. A közel-keleti konyha kávéba és teába adagolja, míg Skandináviában gyakran használják péksüteményekben és édességekben.

Néhány népszerű étel, amelyben gyakran találkozhatunk kardamommal:

  • Indiai biryani (fűszeres rizses egytálétel)
  • Chai tea
  • Skandináv karácsonyi sütemények
  • Közel-keleti kávé

A kardamom mint gyógynövény