A kullancsok által terjesztett betegségek, mint például a Lyme-kór, az utóbbi években egyre nagyobb problémát jelentenek szerte a világon. Sokan vegyszerekhez nyúlnak, hogy megvédjék magukat és szeretteiket ezektől a veszélyes parazitáktól. Azonban egyre többen keresik a természetes, kímélőbb megoldásokat, amelyek hatékonyan távol tartják a kullancsokat.

A neem olaj neve még sokak számára ismeretlenül cseng, ám ez a sokoldalú szer nagyon hatékonysággal tartja távol a kullancsokat és a szúnyogokat, miközben nem csak környezetbarát, de a problémás, pattanásos bőrnek igazi gyógyír is egyben,


Az ajurvédikus gyógyászatban a Délkelet-Ázsiában és indiai szubkontinensen őshonos neemfa minden részét felhasználják különböző betegségek kezelésére. Különböző részeiből, például a magjából és leveleiből, hidegen sajtolással készítik a neem olajat. Ez közkedvelt szappan- és samponalapanyag, felhasználják (külsőleg) például tetűirtásra, de az élelmiszereket és ruhákat szárított levelekkel is védik az egyéb kártevőktől és a penésztől.

A neem olajat régóta használják az ázsiai országokban kullancsriasztóként és rovarirtásra is. Ez az olaj természetes vegyületeket tartalmaz, amelyek megzavarják a kullancsok életciklusát, megakadályozza a táplálkozásukat, tehát nem fognak csípni és vért szívni, emellett elveszi a kedvüket a szaporodástól.


Hogyan használjuk a neem olajat kullancsriasztóként?

Figyelem! A neem olaj illata erős és jellegzetes, ha ezt esetleg kellemetlennek találod, keverj hozzá pár csepp más illóolajat is. A legjobb a borsmenta vagy a teafa illóolaj hozzá, melyek önmagukban is riasztó hatásúak a kellemetlen vérszívóknak.

 

Bőrre való alkalmazás:

10 csepp nem olaj, 30 csepp hordozóolaj

Keverj össze néhány csepp neem olajat hordozóolajjal, például kókuszolajjal vagy mandulaolajjal. Ezután vidd fel a keveréket a bőrre, különösen a fedetlenül hagyott bőrfelületekre, például a lábak, karok és nyak környékére. Fontos, hogy mindig végezz bőrpróbát, hogy meggyőződj arról, hogy nincs-e túlérzékenységi reakció.

Ezt a keveréket a kutyákon, macskákon is bátran használhatod.

Neem olaj a ruhára is:

15 csepp nem olaj, 4 dl víz

Csepegtesd néhány csepp neem olajat egy permetezőbe, kissé hígítsd fel langyos vízzel, majd permetezd be vele a ruhádat. Különösen fontos azoknak a területeknek a kezelése, amelyek könnyen hozzáférhetőek a kullancsok számára, például a szoknyák vagy rövidnadrágok alsó része, illetve a zoknik és cipők belseje.

 

Fújjuk az udvaron is!

1 liter víz, 5 ml neem olaj

A neem olajat érdemes a teraszra, a kerti padokra, székekre vagy akár kiránduláskor a kültéri pihenőhelyekre is permetezni, hogy távol tartsa a kullancsokat. Keverj össze néhány csepp neem olajat vízzel egy permetezőbe, majd permetezd be azokat a területeket, ahol a kullancsok bujkálhatnak: pázsit, bokrok, fák lelógó ágai. Ne aggódj, a növényeknek kimondottan jót teszel vele. Próbálj meg körbejárni a spray-vel és egy védőgátat kialakítani, amely hosszú időre elriasztja a kullancsokat. Bár a neem olaj jól tapad a felületeken, érdemes hetente, vagy eső után megismételni.